Gündem Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman gelecek? Ne zaman başlar?

Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman gelecek? Ne zaman başlar?

Paylaş
Pastırma yazı (sıcakları) ne zaman gelecek? Ne zaman başlar?

Soğuk hava özellikle Marmara ve Ege'de hakimiyetini iyiden iyiye hissettiriyor. Zaman zaman şiddetli rüzgar ve yağmur, hayayı olumsuz etkiliyor. Sıcak havalara hasret kaldığımız bugünlerde, vatandaşlar pastırma yazına umudunu bağlamış durumda... Peki, pastırma sıcakları ne zaman başlar?

Sonbahara giriş yaptık ama Marmara ve Ege resmen kışı yaşıyor. Fırtına ve yağmurlu hava uzun süredir hayatımızda... Güneşli havaya hasret kalanlar deyim yerindeyse pastırma sıcaklarına bel bağlamış vaziyette... Sıkça sorulan soru ise: Pastırma yazı ne zaman gelecek?

Haberin Devamı

PASTIRMA SICAKLARI NE ZAMAN BAŞLAR?

Pastırma yazı, genellikle sonbahar mevsiminin sonundaki (ekim ayının sonundan kasım ayının ortasına kadar) güneşli, hava sıcaklığının mevsime göre yüksek olduğu günler için kullanılan deyim. Bazı yıllar birkaç kez yaşanır, bazen de hiç görülmez. Genellikle birkaç gün ya da bir hafta kadar sürer. Gündüzler güneşli, hafif rüzgarlı ve puslu, geceler serin geçer; yağış olmamakla birlikte geceleri don görülebilir.

Pastırma yazı, kutuplardan gelen alçak bir soğuk hava kütlesinin hareketsizleşerek sıcak bir yüksek basınç merkezi oluşturması sonucu ortaya çıkar. Bu merkezin özelliği, istikrarlı bir katmanlaşma yaratan önemli sıcaklık değişimleridir. Havanın dikey hareketi engellenir ve alçaklarda yoğunlaşan duman, toz vb havanın puslu olmasına yol açar.

Haberin Devamı