Patatesli kolay yemek tarifleri

Patatesle yapılan yemeklerin tadına doyum olmuyor. Evde kolaylıkla yapabileceğiniz ve birbirinden lezzetli patatesle yapılan yemek tarifleri...

27 Ekim 2021, Çarşamba 13:15 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
PATATES KROKET TARİFİ

PATATES KROKET TARİFİ

Patates kroket malzemeler

  • 3-4 adet orta boy patates
  • Yarım su bardağı un
  • Yarım su bardağı galeta unu
  • 2 yumurta
  • 1 tatlı kaşığı nişasta
  • 2-3 çorba kaşığı ezilmiş beyaz peynir
  • 1 yumurtanın sarısı
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kızartma yağı

PATATES KROKET YAPILIŞI

Patatesleri iyice haşlayıp rendeleyin. Üzerine 2 yumurta, nişasta, karabiber, beyaz peynirleri ilave edin ve tüm malzemeyi iyice yoğurun. Hamur kıvamına gelen patatesten ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp ister yuvarlayarak isterseniz silindir şeklini verin. Şekil verdiğiniz topları önce una sonra çırpılmış yumurta sarısına, en sonunda da galeta ununa bulayın. Derin bir tavada kızdırdığınız yağın içine una bulanmış topları yerleştirin ve ara sıra ters düz ederek kızartın.


PATATESLİ GÖZLEME TARİFİ

PATATESLİ GÖZLEME TARİFİ

Patatesli gözleme malzemeler

  • 2.5 su bardağı un
  • 1 paket instant maya
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 3 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 su bardağı ılık su

İç harcı için

  • 3 patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber

Üzeri için

  • 50 gram tereyağı

PATATESLİ GÖZLEME YAPILIŞI

Un, tuz ve mayayı yoğurma kabına alarak harmanlayın. Su ve zeytinyağını ekleyip yoğurun. Ele yapışmayan bir kıvam için gerekirse azar azar un veya su ilavesi yapın.

Hamuru 8 bezeye ayırın. Üzerini örterek 1 saat mayalanmaya bırakın. Patateslerin kabuklarını soyup irice doğrayın ve üzerini geçecek kadar su ekleyerek iyice yumuşayıncaya kadar haşlayın.

Suyunu süzüp bir kaseye alın ve çatalla ezin. Tuz, karabiber, pul biber ekleyip soğumaya bırakın. Her bir bezeyi unlanmış zeminde merdane ile açın.

Patatesli harcı hamurun yarısına yayın ve yarım ay şeklinde kapatın. Kenarlarını bastırarak yapıştırın.

Yapışmaz yüzeyli tavayı ısıtıp gözlemeleri önlü arkalı kızarıncaya kadar pişirin. İki tarafına tereyağı sürüp sıcak servis yapın.


PATATESLİ POĞAÇA TARİFİ

PATATESLİ POĞAÇA TARİFİ

Patatesli poğaça malzemeler

  • 3 su bardağı un
  • 1 paket kabartma tozu
  • 1 yumurta
  • 100 gram margarin
  • 1 kahve fincanı sıvıyağ
  • 1 çay bardağı yoğurt

İç malzeme

  • 3 haşlanmış patates
  • 1 su bardağı ufalanmış otlu peynir

Üzeri için

  • 1 su bardağı susam
  • 2 yumurtanın sarısı

PATATESLİ POĞAÇA YAPILIŞI

Unu hamur yoğurma kabına eleyin. Kabartma tozunu ilave edip harmanlayın.

Unun ortasını havuz gibi açıp 1 yumurta, oda ısısında yumuşatılmış margarin, sıvıyağ ve yoğurdu ekleyip pürüzsüz bir hamur yoğurun. Üzerini nemli bir bezle örtüp 30 dakika bekletin. 

İç malzeme için, patatesleri soyun. Dilimleyip geniş bir tencereye alın. Üzerini örtecek kadar su ilave edip haşlayın.

Tencereyi ocaktan alıp patatesleri ezin. Peyniri ilave ederek iyice karıştırın.

3. Hamuru eşit büyüklükte bezelere ayırın. Bezeleri unlanmış tezgaha alıp elinizle şekil vererek çay tabağı büyüklüğünde açın. 

Ortalarına patatesli harcı ekleyip top şekli verin. Poğaçaları önce yumurta sarısına sonra da susama bulayın.

Yağlanmış fırın tepsisine aralıklı olarak dizin. Önceden ısıtılmış 170 dereceye ayarlı fırında 35 dakika pişirin.


PATATESLİ PİDE TARİFİ

PATATESLİ PİDE TARİFİ

Patatesli pide malzemeler

  • 4 su bardağı un
  • 1 su bardağı ılık süt
  • 40 gram yaş maya
  • 1 yumurta sarısı
  • 1 yumurta
  • 1 kahve fincanı tereyağı
  • 2 çorba kaşığı ayçiçeği yağı
  • Tuz

İç malzeme

  • 4 büyük patates
  • 2 soğan
  • 2 sivri biber
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Maydanoz

PATATESLİ PİDE YAPILIŞI

Ilık sütte mayayı eritin ve kabarana kadar bekletin. Tereyağını eritin. Unu yoğurma kabına aktarın.

Ortasını açın ve erittiğiniz tereyağının bir kısmını, yumurtayı, mayalı sütü ve tuzu ekleyip yoğurun.

Üzerini nemli bir bezle örtüp iyice kabarana kadar ılık bir ortamda bekletin. Patatesleri haşlayıp kabuklarını soyun. Çatalla iyice ezin.

Soğanların kabuklarını soyup küp şeklinde doğrayın.Tereyağının kalanı ile soğanları kavurun. Patatesi ilave edip iyice karıştırın.

Karabiber, kırmızı pul biber ve tuzu ekleyin. Mutfak tezgahına un serpin ve hamuru tekrar yoğurup 8 parçaya ayırın. Her parçayı merdaneyle yuvarlak açın.

Patatesli karışımı hamurlara paylaştırın. Kenarlarını iç tarafa doğru kıvırın. Üzerlerine fırça yardımıyla ayçiçeği yağı sürün.

Kenarlarına yumurta sarısı sürüp önceden ısıtılmış 200 dereceye ayarlı fırında 25 dakika pişirin. Sıcakken üzerine ince kıyılmış maydanoz serpiştirip servis yapın.


KIYMALI PATATES TARİFİ

KIYMALI PATATES TARİFİ

Kıymalı patates malzemeler

  • 500 gram kıyma
  • 2 soğan
  • 3 sivri biber
  • 3-4 domates
  • 4-5 patates
  • 4 yemek kaşığı ayçiçek yağı
  • 2 yemek kaşığı salça
  • 2 su bardağı su
  • Karabiber
  • Tuz

KIYMALI PATATES YAPILIŞI

Soğanı doğrayıp yağda kavurun. Kıymayı ilave edip 5 dakika daha kavurun. Karabiber ilave edin. Kıymanın üzerine dilimlenmiş patates, domates ve biberleri yerleştirin. Bir su bardağı su ile salçayı eritip tencereye ilave edin. Kalan suyu ekleyip tuzunu ilave edip pişirin. Sıcak servis yapın.


KUMPİR TARİFİ

KUMPİR TARİFİ

Kumpir malzemeler

  • 2 adet orta boy patates (Kişi adedine göre artırabilirsiniz)
  • 1 kase garnitür
  • 5-6 adet kornişon turşu
  • 1 kase haşlanmış mısır
  • Ketçap
  • Mayonez
  • 1 tutam tuz
  • 2 yemek kaşığı dilim zeytin
  • 2-3 adet kokteyl sosis (Hafif haşlanmış)
  • 1 kase rendelenmiş kaşar peyniri
  • 2 yemek kaşığı tereyağı (Oda sıcaklığında)

KUMPİR YAPILIŞI

Fırını 240 derecede ısıtın. Patatesleri iyice yıkayın ve ayrı ayrı yağlı kağıda ve alüminyum folyoya sarın. Sıcak fırının tel ızgarası üzerine koyun ve yumuşayana kadar pişirin. Patates pişerken garnitürü hazırlayın. Bunun için garnitürün suyunu süzüp, bir kap içine alın. Konserve mısırları ilave edin. Kornişon turşuları minik doğrayın ve sosisleri dilimleyerek karışıma ekleyip hepsini harmanlayın. Patatesler pişince fırından alın ve ortadan ikiye kesip, içlerini kaşık yardımıyla kenarlarında kalacak şekilde çıkararak bir kaba alın. Patatesin iç kısmına tereyağı, bir tutam tuz ve rendelenmiş kaşar peyniri ekleyip tereyağı ve kaşar peyniri eriyene kadar patatesle birlikte karıştırın. Hazırladığınız garnitür karışımını patatesin ortasına yerleştirin. Mayonez ve ketçap sıkarak sıcak servis edin.


PATATES KÖFTE TARİFİ

PATATES KÖFTE TARİFİ

Patates köfte malzemeler

  • 8 patates
  • 2 yumurta
  • 2 çorba kaşığı un
  • 1 su bardağı rendelenmiş kaşarpeyniri
  • Tuz
  • karabiber

Kızartmak için

  • 1 su bardağı ayçiçeği yağı

Üzeri için

  • Yarım su bardağı susam
  • 2 yumurta
  • 1 çorba kasesi un
  • 1 çorba kasesi mısır unu

PATATES KÖFTE YAPILIŞI

İlk olarak kullanacağınız patatesleri soyun ve haşlayın. Haşlanan patateslerin suyunu süzüp ılımaya bırakın.

Oda sıcaklığına gelen patatesleri çukur bir kabın içerisine rendeleyin. Üzerine yumurta, un, tuz ve karabiberi ekleyip harmanlayın.

Daha sonra karışımın içine peynir ilave edip karıştırın. Elinizi una bulayıp patatesli karışımdan ceviz büyüklüğünde parçalar koparın ve yuvarlayıp silindir şekli verin. 

Üzeri için susam, mısır unu ve unu ayrı kaplara alın. 2 yumurtayı farklı bir kapta çırpın.

Hazırladığınız patates köftelerini önce una sonra sırasıyla çırpılmış yumurtaya, mısır ununa ve susama bulayın.

Son olarak patates köftelerini ısınmış ayçiçek yağında altın rengini alana dek çevirerek kızartın. Kağıt havlu üzerine alıp fazla yağını süzdürün.


FIRINDA PATATESLİ TAVUK TARİFİ

FIRINDA PATATESLİ TAVUK TARİFİ

Fırında patatesli tavuk malzemeler

  • 1 kg tavuk but
  • 1 kg tavuk kanat
  • 4 patates
  • 3 diş ezilmiş sarımsak
  • Kekik
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon
  • Karabiber
  • 1 yemek kaşığı biber salçası
  • Yarım çay bardağı zeytinyağı
  • Tuz

FIRINDA PATATESLİ TAVUK YAPILIŞI

İlk olarak patateslerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde kesin.

Sos için, derin bir kap içerisine salça, baharat, zeytinyağı, ezilmiş sarımsak ve tuz ekleyin. Tavukları ve patatesleri bu sosa ilave edip harmanlayın. 2-3 dakika boyunca patatesleri sos içinde bekletin. Fırın tepsisine yağlı kağıt serin. Tavukları ve patatesleri tepsiye alıp 200 dereceye ayarlı fırında pişirin.


PATATES SALATASI TARİFİ

PATATES SALATASI TARİFİ

Patates salatası malzemeler

  • 3 patates (Haşlanmış ve küp doğranmış)
  • 1 soğan (Piyaz doğranmış ve tuzla ovulmuş)
  • 3 dal taze soğan (İnce kıyılmış)
  • Yarım demet taze nane (İnce kıyılmış)
  • Yarım demet maydanoz (İnce kıyılmış)
  • Tuz
  • Kimyon
  • Pul biber
  • Yarım limonun suyu
  • 1 tatlı kaşığı nar ekşisi
  • 4 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 tatlı kaşığı hardal

PATATES SALATASI YAPILIŞI

Patatesleri kabuğunu soymadan tencere içerisine alın ve haşlayın. Çatal veya bıçak ile pişip pişmediğine bakabilirsiniz.

Daha sonra sosu hazırlamak için tuz, baharat, zeytinyağı, hardal, limon suyu ve nar ekşisini bir kapta karıştırın.

İçerisine koymak için soğan, maydanoz ve naneyi ince ince kıyın. Sevdiğiniz malzemelerden ekleme yapabilirsiniz.

Patatesler haşlandığında büyük bir kap içerisine koyun. Önceden hazırladığınız soğanlı karışımı ve sosu patateslere ilave ederek karıştırın.

Hazırladığınız patates salatasının üzerine haşlanmış yumurta, zeytin ve maydanoz ile süsleme yapabilirsiniz.


PATATES KAVURMASI TARİFİ

PATATES KAVURMASI TARİFİ

Patates kavurması malzemeler

  • 2 soğan
  • 3 yemek kaşığı tereyağı
  • 2 sivri biber
  • 1 kırmızı kapya biberi
  • 1 yemek kaşığı domates salçası
  • 1 tatlı kaşığı biber salçası
  • 5-6 haşlanmış patates
  • Tuz
  • Karabiber
  • Kırmızı pul biber
  • Kimyon

PATATES KAVURMASI YAPILIŞI

Piyazlık doğradığınız soğanı tereyağında pembeleşinceye kadar soteleyin. Küp doğradığınız biberleri ilave edip sebzeler hafif yumuşayıncaya kadar sotelemeye devam edin. Kabuğunu soyup yuvarlak doğradığınız patatesleri ilave edip tuz ve baharatlarla tatlandırın. 7-8 dakika daha pişirip ocaktan alın. Sıcak servis yapın.


Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem' diyenlere günün menüsü (27 Ekim 2021)