Dünya Patlamış mısırla Mısır takibi

Patlamış mısırla Mısır takibi

Paylaş
Patlamış mısırla Mısır takibi

Mısır'daki halk isyanı devam ederken, 30 yıllık Hüsnü Mübarek diktatörlüğünün yakın müttefiki olan Washington'ın krizi ele almakta ne kadar zorlandığı da ayrıntılarıyla ortaya çıkıyor

Daily Beast haber sitesine göre Amerikalı yetkililer ayaklanmanın ilk üç gününde koltuklarından kalkmadı, Başkan Barack Obama dahil tüm ekip Mısır Cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek’in konuşmasını hep birlikte patlamış mısır yiyerek, CNN ve El Cezire’den dinledi.

Beyaz Saray ekibi başta Obama’nın Mübarek’i bizzat aramaması gerektiğine, zira böyle bir telefonun ABD’nin nerede durduğuna dair spekülasyonlara yol açabileceğine karar vermişti.

Washington, bölgedeki Arap liderlerine ‘aynısının kendi başlarına gelmemesi için Mübarek’i isyanı ödün vererek yumuşatmaya ikna etmeleri gerektiği’ mesajını gönderiyordu. Ancak Mübarek’in hükümeti lağvettiği konuşmadan sonra Obama da artık telefonu kaldırmak zorunda kaldı. Obama bu görüşmenin ardından yaptığı açıklamada “Mısır halkının haklarını geliştiren somut adımlar atılması gerektiğini” söylemişti.

Haberin Devamı

‘Özgür ve adil seçim istiyoruz’

ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton ise CBS televizyonuna dün yaptığı açıklamada, Mübarek’in demokrasi yolunda hâlâ yeterince adım atmadığını söyledi. “İyi yönde bir geçiş” istediklerini belirten Clinton, “Halen iktidarda olan Mübarek’in rejiminden geçişin kolaylaşması için gerekeni yapmasını istiyoruz” dedi. Clinton Mısır’da özgür ve adil seçimlerin yapılmasını istediklerini de söyledi.

Obama Türkiye’yi örnek gösterdi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan önceki gece ABD Başkanı Barack Obama ile Mısır ve Tunus’ta yaşanan halk hareketlerine ilişkin kritik bir görüşme yaptı. Başbakanlık Basın Merkezi’nden dün yapılan açıklamada, Obama’nın Erdoğan’ı arayarak, “Bölgede demokratik gelenekleri güçlü Türkiye’nin birçok kez başarılı seçim sonuçları elde ederek iş başına gelmiş lideri olarak Erdoğan ile bölgedeki yeni gelişmeleri değerlendirmeye önem verdiğini belirttiği” kaydedildi. Görüşmede, bölge halklarının meşru haklarının karşılanması gerektiği üzerinde anlaşıldı.

MİLLİYET

Haberin Devamı