Cumartesi Postası Psikolog Şule Öncü: Yatıyorum bir şey diyor musun?

Psikolog Şule Öncü: Yatıyorum bir şey diyor musun?

Paylaş
Psikolog Şule Öncü: Yatıyorum bir şey diyor musun?

Psikolog ve yazar Şule Öncü’nün son kitabı ‘Yatıyorum Bir Şey Diyor musun?’ ilişkilerin karanlık tarafına ışık tutan bir el feneri gibi… Şule Öncü ile ilişkiler, iletişimsizlik, aşk ve aşk acısı üzerine konuştuk. Diyor ki: Bir başkasına, varoluş sıkıntımıza çare olsun diye tutunduğumuzda, herkes yanlış kişidir.

Işıl Cinmen

Haberin Devamı

isil.cinmen@posta.com.tr

“Yatıyorum Bir Şey Diyor musun?” Kitabın adı olarak neden bu cümleyi seçtiniz?

Neredeyse bütün çocuklar gibi benim de tanık olduğum ilk kadın-erkek ilişkisi annebabamın ilişkisiydi. Evimiz dışarıdan bakınca herkesin görevini yaptığı, işlerin tıkır tıkır yürüdüğü ‘normal’ bir evdi. Gel gör ki içeride bazen haftalarca süren soğuk bir savaş hüküm sürerdi. Babam annemden önce yatardı ve kopuk oldukları dönemlerde her gece yatağa giderken anneme bakıp, “Yatıyorum, bir şey diyor musun?” diye sorardı. Annem başını “hayır” anlamında iki yana sallardı ya da hiç karşılık vermezdi. Çocukken bu cümle, tarifi imkânsız bir iç sıkıntısı verirdi bana. Çözmeye gücümün yetmediği karmakarışık bir matematik problemi gibi gelirdi.

Haberin Devamı

Birçok ilişkide duyulan bu cümle ne anlatmak istiyor aslında?

İletişi yansıtma, özdeşim ve idealizasyonla karakterize bir kuşatmadır. Aşık olunca ötekini kuşatır ve onun üzerinde zihnimizden geçen filmi izlemeye başlarız.