Ramazan Adet bittikten sonra gelen leke orucu bozar mı? Regl sonrası kahverengi akıntı oruç bozar mı? Diyanet açıkladı!

Adet bittikten sonra gelen leke orucu bozar mı? Regl sonrası kahverengi akıntı oruç bozar mı? Diyanet açıkladı!

Paylaş
Adet bittikten sonra gelen leke orucu bozar mı? Regl sonrası kahverengi akıntı oruç bozar mı? Diyanet açıkladı!

Regl dönemi kadınların her ay başına gelen bir doğal süreç olarak kabul edilir. Adet dönemi ortalama olarak bir hafta kadar sürer. İslam dini ise kadınlara bu regl dönemlerinde dinlenme hakkı tanır. Örneğin kadınlar regl dönemlerinde oruç tutamaz, namaz kılamaz ve çeşitli ibadetleri yapamazlar. Adet döneminin kadınlara vermiş olduğu bazı detaylar da var. Elbette ki bu detaylar kadınların oruç tutabilmeleri ya da namaz kılabilmeleri için bilmeleri gereken bilgilerin başında gelir. Adet bittikten sonra gelen leke orucu bozar mı, Diyanete göre regl sonrası kahverengi akıntı oruç bozar mı? Bu soruların yanıtını posta.com.tr okuyucuları için derledik.

Adet döneminin ortalama 7 gün olduğunu düşündüğümüzde bu günlerde gelen kırmızı kan lekesi arkasından kendisini kahverengi ya da pembe gibi lekelere bırakır. Bu durum adet dönemine ait sağlıkla ilgili bir durum olarak kabul edilir. Elbette ki bir iki gün içerisinde bu kahverengi leke de tamamen biter. Fakat kırmızı kan lekesi olmayan ve adet bitiminde gerçekleşen bu kahverengi lekenin ne derece ibadetleri etkilediği de her zaman merak edilir.

Haberin Devamı

ADETTEN SONRA GELEN LEKE ORUCU BOZAR MI?

İslam dinine göre adet bittikten sonra gelen kahverengi veya pembe gibi lekeler adetten sayılır. Yani bu lekeler adet kanaması olarak sayıldığı için ibadet yapılmaması uygun olur. Oruç da tutulmaz ve adet bittikten sonra gelen leke orucu da doğal olarak bozar. Bilindiği gibi kadınlarda adet süresi ortalama 7 gün sürer. Fakat bu adet bitiminden sonra gelen lekeler dinimizde oruç tutmayı engellediği ve bozduğu için İslamiyet kadınlara adet bitimi süresini 7 gün olarak değil 10 gün olarak da bekleyebileceklerini bildirir.

DİYANETE GÖRE REGL SONRASI KAHVERENGİ AKINTI ORUCU BOZAR MI?

Regl sonrası gelen akıntının rengi pembe renk gibi soluk bir renk olabileceği gibi kahverengi gibi keskin bir renk tonu da olabilir. Fakat regl sonrası gelen akıntının rengi ister kahverengi olsun isterse pembe olsun orucu bozacağı dinimizce belirtiliyor. Hatta İslamiyet dininde regl sonrası gelen kahverengi akıntının beyaza dönene kadar beklenmesi gerektiği de söyleniyor. Kadınlar da akıntının renginin beyaz olmasını baz alarak hareket edebilirler. Diyanet Kurulu da her sene Ramazan ayında tutulan orucun kadınlar açısından kusura yani özre girmemesi adına çeşitli açıklamalar yapıyor.

Diyanetin yaptığı açıklamalara göre kadının adet bitiminde gelen akıntının bembeyaz olması için kadına on günlük süre tanınıyor. Adet dönemi süresinin bitiminden sonra gelen bu akıntının hükmünün özür olabileceği de söyleniyor. Diyanete göre regl sonrası gelen kahverengi akıntı adet hükmünde sayılır ve kadın hala adet döneminin içerisinde görülür. Bu durumdan dolayı da oruç tutamaz ve niyetlendiyse de orucu bozulur. Lekelenmenin olduğu bu günlerde kadın sadece oruç değil namaz da kılamaz. Kadının akıntısının özür kanı sayılabilmesi için on günü aşkın süredir akıntının kahverengi geliyor olması gerekir. Burada kıstas on günlük süredir.

Haberin Devamı