Dini bilgiler Allah'ın Tekvin Sıfatı nedir? Tekvin ne demek, hangi anlamda kullanılır?

Allah'ın Tekvin Sıfatı nedir? Tekvin ne demek, hangi anlamda kullanılır?

Paylaş
Allah'ın Tekvin Sıfatı nedir? Tekvin ne demek, hangi anlamda kullanılır?

Kelime kökeni olarak Tekvin, kevn kökünden türemektedir. İnternet üzerinde sıklıkla kullanılmakta olan kelimeler arasında yer almaktadır. Arapça kökenli bir kelime olarak bilinen Tekvin, ne demek olduğu merak edilmektedir. Ayrıca Allah'ın sıfatları arasında yer alan bu kelime Yahudilik açısından çok önemlidir. Özellikle Tekvin sıfatının hangi anlamlara geldiği hakkında merak edilen tüm detayları derledik.

Sadece Allah'a ait olan yaratılan kulların kuvvetinin yetmeyeceği ilahi özelliklerden biri ise yaratma gücüdür. Allah'ın bu gücünü ifade etmek üzere kullanılan bu kelime yaratmak anlamına gelmektedir. Allah'a mahsus olan fiiler kati surette zati sıfatlar arasında yer almaktadır. Bu sıfatların içerisinde olan Tekvin sıfatı her şeyi benzersiz olarak ve de örneği olmaksızın yaratması olarak ifade edilmektedir.

Haberin Devamı

 ALLAH’IN TEKVİN SIFAT NEDİR?

Tekvin sözcük anlamı olarak Allah'ın subuti sıfatları arasında yer almaktadır. Yoktan var etmek anlamına gelmektedir. Kutsal kitap olan Kuran'ı Kerim'de Allah'ın evreni ve kullarını yaratması olarak ifade edilmektir. Fakat halik sıfatının yanında bari ya da musavvir adıyla da rastlanmaktadır.

Zer, fatr, ihdas gibi isimler de bu kutlu amaca hizmet etmektedir. Bu bağlamda Tekvin sıfatı Allah'ın yaratıcılığını belirtmek üzere kullanılmakta olan bir sıfattır. Yoktan var etmek anlamının tam karşılığı olarak ifade edilmektedir.

TEKVİN NE DEMEK?

Maturidi kelamcıların hem fikir olarak Allah'ın subuti sıfatları arasında göstermektedirler. Bu bağlamda Tekvin kelimesi Arapça kökenli bir kelimedir. Arapça manada kwn köküne denk gelen takwin kelimesi yaratmak ya da var etmek anlamlarında kullanılır.

Haberin Devamı

Tevrat'ın ilk kitabı olan Genesis sözcüğü ise tam olarak İngilizce karşılığıdır. Türkçe de ise yaratmak, oluşturmak, yoktan var etmek olarak kullanılmaktadır. Önemle belirtilmesi gereken şey ise bu kelime Allah'ın sıfatları dışında diğer varlıklar için kullanılmamasıdır.

HANGİ ANLAMDA KULLANILIR?

Kevn kelimesi var olmak manasına gelirken tekvin kelimesi dilimize Arapçadan gelmektedir. Kevn kelimesi var olmak anlamına gelmekte iken Tekvin herhangi bir şeyi yoktan var etmek anlamında kullanılmaktadır. Bu sözcüklerden türetilmiş olan pek çok kelime gerek fıkıh gerekse kelam ilminde terim anlamlarında ifade edilmektedir. Ayrıca tasavvufta da yeri olan bir kelimedir.

Örnek olarak, Emr-i Tekvin Allah'ın kainat dahilinde sınırları belirlenmiş bir ölçüde yaratması anlamına gelmektedir. Allah kişiyi kendi nefsinden yaratmıştır. Bu bağlamda kişinin yaratıcılık gücü sadece icat ile sınırlandırılmıştır. Yani, insanın ürettiği ya da yaptığı her şey Allah'ın ilminde bulunduğu için bu duruma tekvin ya da yaratmak denmemektedir.

Fakat yine de Allah sadece beşere akıl ve mantık vermiştir. Bu sebeple insan için eşref-i mahlukat yani yaratılmış canlılar içerisinde en seçkin ve şerefli varlık olarak belirtilmiştir. Tasavvufta ise tekvin sıfatı değişik şekillerde ifade olunmaktadır. Allah'ın insanı ve kainatı yaratma nedeni olarak ''ben gizli bir hazine idim, bilinmek istedim'' hadisi ile ifade edilmiştir. Bu hadis herkes tarafından bilinmektedir.

Haberin Devamı