Dini bilgiler Balgam yutmak orucu bozar mı? Tükürükle birlikte balgam yutulunca oruç bozulur mu? (Diyanet cevabı)

Balgam yutmak orucu bozar mı? Tükürükle birlikte balgam yutulunca oruç bozulur mu? (Diyanet cevabı)

Paylaş
Balgam yutmak orucu bozar mı? Tükürükle birlikte balgam yutulunca oruç bozulur mu? (Diyanet cevabı)

Orucu bozan haller hem Ramazan ayında hem de sair günlerde oruç tutan kişiler tarafından merak ediliyor. İslam’ın 5 şartından biri olan oruç ibadetinde uyulması gereken kurallar bulunuyor. Bunların en başında ise yiyip içmemek geliyor. Peki, balgam yutmak orucu bozar mı? Tükürükle birlikte balgam yutulunca oruç bozulur mu? İşte Diyanet’in cevabı…

Orucun kabul olması için en temel şartlarından biri boğazdan katı veya sıvı bir şey geçmemiş olması. Aksi takdirde oruç bozulabiliyor. Bunun sonucunda ise kimi zaman kaza, kimi zaman ise kefaret gerekebiliyor. Bu kapsamda hem farz hem de nafile oruç tutan pek çok kişi “Balgam yutmak orucu bozar mı?” “Tükürükle birlikte balgam yutulunca oruç bozulur mu?” sorusuna yanıt arıyor…

Haberin Devamı

BALGAM YUTMAK ORUCU BOZAR MI?

Diyanet İşleri Başkanlığı ve İslam alimlerinin birçoğu tarafından bilgilendirmeye göre balgam yutmak orucu bozmamaktadır.

TÜKÜRÜKLE BİRLİKTE BALGAM YUTULUNCA ORUÇ BOZULUR MU?

Ağız, beden içi olduğundan tükürük yutmak da insanın içindeki necasetin mideden bağırsağa geçmesi gibi doğal kabul edilir. Günlük yaşamda oruçlu iken tükürük yutmak, ağzın içinde salgılanan tükürüğün normal olarak yutulması gibi düşünülür.

Aynı balgam gibi, oruçken tükürük yutmak da orucu bozmayan hallerin arasında bulunmaktadır. Ağızdan çıkan tükürüğün geri yutulması durumunda ise oruç bozulduğundan kaza yapmak gerekmektedir.