Dini bilgiler Berat Kandili orucu! Berat Kandili’nde kaç gün oruç tutulur? Tek gün tutulur mu, nasıl niyet edilir?  Sevabı, fazileti nedir?

Berat Kandili orucu! Berat Kandili’nde kaç gün oruç tutulur? Tek gün tutulur mu, nasıl niyet edilir?  Sevabı, fazileti nedir?

Paylaş
Berat Kandili orucu! Berat Kandili’nde kaç gün oruç tutulur? Tek gün tutulur mu, nasıl niyet edilir?  Sevabı, fazileti nedir?

Berat Kandili orucu ile ilgili araştırmalar, 17 Mart Perşembe günü idrak edilecek kandilden önce yoğunluk kazandı. Milyonlarca Müslüman, Berta Kandili’ne oruçlu olmak için hazırlık yapıyor. Bu kapsamda, en çok merak edilen konular ise Berat Kandili’nde kaç gün oruç tutulur? Tek gün tutulur mu, nasıl niyet edilir?  Sevabı, fazileti nedir? sorularının yanıtları olmaya devam ediyor…

Berat Kandili orucu farz değil, nafile oruçlardan biridir. Her kandilde olduğu gibi bu özel gecenin fayzinden ve rahmetinden nasiplenmek isteyen inananlar Berat Kandili’nin gündüzünü oruç tutarak, gecesini ise dua ve ibadetlerle geçiriyor. İşte Berat Kandili orucuna ilişkin merak edilen tüm detaylar…

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI, FAZİLETİ NEDİR?

Berat Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ve faziletine ilişkin en net bilgi Peygamber Efendimizin hadis-i şeriflerinde yer almaktadır. Allah Rasulü (a.s.) bir hadis-i şerifinde, "Şaban'ın ortasında (Berat gecesi) ibadet ediniz, gündüz oruç tutunuz. Allah, o gece güneşin batmasıyla dünya semasına (rahmeti ile) tecelli eder ve fecir doğana kadar, 'Yok mu benden af isteyen onu affedeyim, yok mu benden rızık isteyen ona rızık vereyim, yok mu bir musibete uğrayan ona afiyet vereyim, yok mu başka bir şey isteyen…' buyurur." (Bkz. Tirmizi, Savm, 39; İbn Mace, İkamet'u-Salat, 191) demiştir.

BERAT KANDİLİ’NDE KAÇ GÜN ORUÇ TUTULUR?

Berat Kandili’nde kaç gün oruç tutulacağına ilişkin kesin bir hüküm yoktur. Ancak müsait olanların Şaban ayının 15. günü yani Berat Kandili’nin gündüzünü ve ertesi günü de oruçlu geçirmesi tavsiye edilmiştir.

Haberin Devamı

Bununla birlikte, Peygamber Efendimiz (s.a.v.) (Şaban ayında üç gün oruç tutana, Hak teâlâ, Cennette bir yer hazırlar.) buyurmuştur.

BERAT KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Diyanet İşleri Başkanlığı nafile oruçlarda “Niyet ettim Allah rızası için yarınki orucumu tutmaya” diyerek niyet edileceğinin yeterli olduğunu bildirmiştir. Bu nedenle de Berat Kandili orucu için diğer nafile oruçlarda olduğu gibi niyet etmek yeterli olacaktır.

BERAT KANDİLİ’NDE NELER YAPILMALI?

  • Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.
  • Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
  • Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.
  • Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okumalı.
  • En önemlisi de ilim öğrenmeli.
  • Kazası olmasa da çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istiğfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.
  • Güzel koku sürünmeli.
  • Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.
  • Ertesi gün de oruç tutmalı.