Dini bilgiler Berat Kandili’nin önemi nedir, Berat gecesinde ne oldu? Kandil günü hangi ibadetler yapılır?

Berat Kandili’nin önemi nedir, Berat gecesinde ne oldu? Kandil günü hangi ibadetler yapılır?

Paylaş
Berat Kandili’nin önemi nedir, Berat gecesinde ne oldu? Kandil günü hangi ibadetler yapılır?

Berat Kandili, 17 Mart Perşembe gecesi dua ve ibadetlerle idrak edilecek. Peygamber Efendimiz (s.a.v.) tarafından hadis-i şeriflerle önemine dikkat çekilen Berat Kandili’nde Allah-u Tealâ’nın rahmetini bol bol indirdiği ve rızık ve af kapılarının sonuna kadar açıldığı belirtilir. Peki, Berat Kandili’nde ne olmuştur? Kandil günü hangi ibadetler yapılır? İşte, Berat Kandili sevapları

Berat Kandili inananların üzerine rahmet ve bereketini saçarak geliyor. Ramazan ayının habercisi, bu kandil için Peygamber Efendimiz (s.a.v.) "Şaban ayının on beşinci gecesi olduğu zaman, gecesinde ibadete kalkın. Ve o gecenin gündüzünü oruç tutun. Çünkü o gece güneş batınca Allah Teâlâ (Keyfiyeti bizce meçhul bir halde) dünyaya en yakın göğe inerek (o andan) fecir oluncaya kadar: “Benden mağfiret dileyen yok mu, onu mağfiret edeyim. Benden rızık isteyen yok mu, onu rızıklandırayım. (Bir bela ile) mübtela olan yok mu, ona kurtuluş vereyim. Şöyle olan yok mu? Böyle olan yok mu?” buyurur.” müjdesini vermiştir…

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ’NDE NE OLMUŞTUR?

Kuran-ı Kerim’in 44. Suresi olan Duhan suresinde, Kuran-ı Kerim’in “Mübarek bir gecede” nazil olduğunu bildirilmektedir.

Kuran-ı Kerim’in indirildiği gece olarak bilinen iki mübarek gece vardır. Bunlardan biri Berat Gecesi iken diğeri de Kadir Gecesi’dir.

Müfessirler, Kuran-ı Kerim’in Berat Gecesinde levh-i mahfuzdan dünya semasına indiğini, Kadir Gecesi’nde ise ayetlerle Peygamber Efendimiz’e indirilmeye başlandığını düşünür.  

KANDİL GÜNÜ HANGİ İBADETLER YAPILIR?

Bu geceyi ganimet bilmeli, tevbe istiğfar etmeli, kaza namazı kılmalı, Kur’an-ı kerim okumalı, bilhassa ilim öğrenmeli. En kıymetli ilim, doğru yazılan ilmihâl bilgileridir. Peygamber efendimiz, “sallallahü aleyhi ve sellem” Berat Gecesi'nde, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen mineşşirki beriyyen lâ kâfiren ve la şakiyyâ) duasını çok okurdu. Büyük zatlar, Berat gecesinde şöyle de dua ederlerdi:
(Ya Rabbî, Kur’an-ı keriminde, “Allah, dilediğini siler, dilediğini de sabit bırakır, Levh-i mahfuz Onun katındadır” buyuruyorsun. Eğer benim ismim saidler [cennetlikler] defterinde ise, orada sabit kıl! İsmim şakiler [cehennemlikler] defterinde ise, ismimi oradan silip, saidler defterine yaz! Ey büyük Allah’ım, kalbleri iyiden kötüye, kötüden iyiye çeviren, ancak sensin. Kalbimi, dininde sabit kıl, dininden döndürme, ayırma!)
Hazret-i Âişe validemiz, (Ya Resulallah, Allahü teâlâ seni günah işlemekten muhafaza buyurduğu hâlde, neden Berat Gecesi'nde çok ibadet ettin?) diye sordu. Cevabında buyurdu ki:
(Şükreden kul olmayayım mı? Bu yıl içinde doğacak her çocuk, bu gece deftere geçirilir. Bu yıl içinde öleceklerin isimleri, bu gece özel deftere yazılır. Bu gece herkesin rızkı tertip olunur. Bu gece herkesin amelleri Allahü teâlâya arz olunur.) [Gunye]

Haberin Devamı

BERAT KANDİLİ SEVAPLARI

  • Kendimiz ve bütün müminler için, dua ve istigfar etmeli. Namazdan sonra çok dua etmeli, özellikle hayırlı dua etmeli. Duada ısrar etmeli, yani duayı çok tekrarlamalı. Peygamber efendimizin Berat gecesinde okuduğu, (Allahümmerzuknâ kalben takıyyen min-eş-şirki beriyyen lâ kâfiren ve şakiyyen) duasını çok okumalı.
  • Gece bir saat kadar ibadet etmekle, gece ihya edilmiş olur. Fakat vakti müsait olan, gece daha az uyumalı.
  • Kur’an-ı kerim okumalı, özellikle Rabbenâ âtinâ ve Âmenerresûlü’yü çok okum
  • Aile efradıyla merhametli konuşmalı, onlara iyi davranmalı.
  • Kazası olmasa da çok kaza namazı kılmalı. Namaz dışında secde ederek, secdede dua ve istiğfar etmeli, mümkünse toprağa secde etmeli, secdeyi çok yapmalı.
  • En önemlisi de ilim öğrenmeli.
  • Güzel koku sürünmeli.
  • Allahü teâlâya hamd ve şükretmeli.
  • Ertesi gün de oruç tutmalı.