Dini bilgiler Berzah alemi nedir? Berzah alemi nasıl bir yer, özellikleri nelerdir?

Berzah alemi nedir? Berzah alemi nasıl bir yer, özellikleri nelerdir?

Paylaş
Berzah alemi nedir? Berzah alemi nasıl bir yer, özellikleri nelerdir?

Berzah, Arapça bir kelimedir ve Türkçeye de bu dilden geçmiştir. Berzah kelimesinin dilimizdeki anlamı dar geçit ya da zorlu yokuş anlamındadır. Ölümden sonra ruhların bekledikleri yere İslam inancına göre berzah alemi adı verilir. Berzah alemi nasıl bir yerdir ve özellikleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Berzah alemi İslam dinine göre iyiler çabuk geçecekleri, kötülerin ise kabir azabı çekecekleri bir alemdir. Berzah kelimesi köken olarak Arapçadır.

Haberin Devamı

BERZAH ALEMİ NEDİR?

Berzah kelime olarak Arapça kökenlidir ve anlamı da zorlu yokuş ya da dar geçit demektir. Berzah alemi ahiret yaşamının ilk basamağı olarak kabul edilir ve berzah alemi ile ilgili birbirinden farklı yorumlar bulunur.

Bazı din alimlerine göre dünyada hayırlı işlere yönelerek iyilik yapan kimseler, haramdan kaçınanlar kıyamet gününe kadar uyuyacaktır.

Müminun suresindeki 112 ve 113. ayetler de bu duruma delil olarak gösterilir. Bu ayetlerde 'onlara dünyada ne kadar kaldıkları sorulduğu zaman yalnızca bir gün veya onun yarısı kadar kaldık derler' yazar.

BERZAH ALEMİ NASIL BİR YER?

Dini bir terim olarak berzah alemi ruhların ahiret hayatına geçiş yerleri olarak tanımlanan bir yerdir. Nekir ve Münker adında iki sorgu meleği gelecektir ve ruhlara dininiz nedir, rabbiniz kimdir gibi sorular soracaktır. Allah'a (CC) şirk koşmuş kişiler, kul hakkı yiyenler, kötülük yapmış kimseler kabir azabı çekecek, mümin kulların ruhları ise melekut aleminde olacaklardır.

Haberin Devamı

Bazı kaynaklara göre ise peygamber efendimiz Hz. Muhammed'in (SAV) soyundan gelenlerin dışındaki herkes kabir azabı çekecektir. Yalnızca çekilen azabın şiddeti farklı olacaktır. Bu demek oluyor ki büyük günah işleyenler daha fazla azap çekerken küçük günah işleyenler bu azabı daha az hissedecektir.

Mutasavvıf düşünürlerin büyük çoğunluğuna göre ise kabir azabı diye bir şey yoktur. Onların düşüncelerine ve inanışlarına göre kaynak olarak yalnızca Kur'an-ı Kerim alınmalıdır ve Kur'an'da da kabir azabı ile ilgili herhangi bir konu yoktur. Buhari'nin bir hadisine göre ise berzah alemi cennete gidecek olan ruhlar için güzel bir bahçedir.

ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Öldükten sonra ruhların bekleyecekleri aleme verilen isim İslam dinine göre berzah alemi olarak bilinir. İslam inancına göre dünyada Allah'ın (CC) kurallarına uyan kişiler berzah aleminden rüya gibi ve hızlı bir şekilde geçecektir.

Eğer kötülük yapmış ve Allah'a (CC) şirk koşmuş kişiler varsa bu kişiler berzah aleminde kabir azabı çekecektir. Çekilecek olan azabın şiddeti kişilerin yaptıkları kötülüklerin şiddetine göre belirlenecektir.

Haberin Devamı