Dini bilgiler Caiz ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Caiz olmayan şeyler nelerdir?

Caiz ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Caiz olmayan şeyler nelerdir?

Paylaş
Caiz ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Caiz olmayan şeyler nelerdir?

Dinimizde birçok durum ve davranış yapılması uygun olan ya da olmayan davranışlar şeklinde belirlenmiştir. Ancak bunları temsil eden ve belirten kelimeler net olarak bilinmeyebilir. Bu kelimelerden biri de caizdir. Caiz kelimesi en basit anlamıyla, dinimize göre uygun olan, sakıncası olmayan davranışlar olarak kullanılır. Dine, töreye ya da yasalara göre sakıncası olmayan her türlü davranış için caizdir denir. Caiz ne demek, TDK sözlük anlamı nedir? Caiz olmayan şeyler nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Caiz kelimesi her ne kadar dini bir kelime gibi algılansa da din dışı durumlar için de uygunluk anlamında kullanılabilir. Bir durumun caiz olması, dine uygun olması anlamına gelirken, yakışan bir durum anlamına da gelir. Caiz olan şeyler, dinimizce ve yasaca müsaade edilen şeylerdir.

Haberin Devamı

CAİZ NE DEMEK, TDK SÖZLÜK ANLAMI NEDİR?

Caiz kelimesi yalnızca dinimize göre değil kullanım alanına göre birçok farklı anlamda kullanılabilir. Bir durumdan caiz olarak bahsetmek yalnızca dini konuları kapsamaz.

TDK'ya göre dinimizce yapılmasında sakınca görülmeyen durum ve davranışlar için caizdir, denir. Bir diğer anlam ise genel olarak uygun olan, yerine göre yapılan davranış, yakışık alma durumunu belirtmede de kullanılır.

Genel olarak bir durum caiz değilse, günahtır denemez. Ancak caiz olmayan davranışlar, bir şekilde toplumda, dinimizde ya da yasalarda uygun görülmeyen arasında yer alır. Bunlardan olabildiğince kaçınmak daha doğru bir insan olmak konusunda yardımcı olacaktır. Caiz olan da

Haberin Devamı

CAİZ OLMAYAN ŞEYLER NELERDİR?

Caiz olma durumu, olumlu ve uygun davranış ya da durumlar için kullanılır. Ancak caiz olmayan şeyler her zaman haram ya da günah olarak adlandırılmayabilir.

Alkol almak caiz değil dendiğinde bu harama girer. Ancak bir annenin sadece bir çocuğuna hediye alması caiz değildir dendiğinde, uygun değil, olmasa daha iyi anlamına gelir. Çocuğun hediyeyi alması ise günah olmaz.

Yakışık almama durumu burada daha uygun olur. Dinimize uygun olmayan her türlü itham ve davranış caiz olmayan durumlara girer. Ancak bazen haram değil, mekruh olarak adlandırılır. Örneğin resimli seccadede namaz kılmak caiz değildir. Ancak haram da değildir. Sakalı kısa yapak caiz olmaz dendiğinde de haram olmaz ancak sünnet de değildir anlamında kullanılır.