Dini bilgiler El-Gaffar ne demek? Allah'ın isimlerinden El Gaffar esmasının faziletleri nelerdir?

El-Gaffar ne demek? Allah'ın isimlerinden El Gaffar esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
El-Gaffar ne demek? Allah'ın isimlerinden El Gaffar esmasının faziletleri nelerdir?

El Gaffar esması Allah'ın (cc) esmalarından biridir ve Esma-ül Hüsna'da da yer almaktadır. Bu nedenle El Gaffar ismi Müslümanlar için önemli isimler arasında yer alır. El Gaffar af dileyeni affeden, çirkinleri örten, suçluları bağışlayan ve ayıpları gizli tutan anlamlarına gelir. El Gaffar esmasının faydaları ve faziletleri nelerdir? İşte, tüm detaylar.

El Gaffar ismindeki Gaffar kelimesi gfr kökünden gelir ve Arapçadır. Kelime anlamı bakımından gaffar mağfiret ve çok bağışlayıcı demektir.

Haberin Devamı

EL-GAFFAR NE DEMEK?

Allah'ın (cc) Esma ül hüsna'da yazan 99 adından biri olan el gaffar birçok kişi tarafından araştırılmıştır. Peygamber efendimiz (SAV) bir hadisi şerifinde de Allah'ın (cc) gaffar esmasından bahsetmiştir. Gaffar kelime kökeni bakımından Arapçadır ve gfr kökünden gelir. Anlamı ise çok bağışlayıcı ve mağfiret demektir. Kur'an-ı Kerim'in içinde de gaffar ismiyle sıklıkla karşılaşmak mümkündür.

Gaffar ismi Taha suresinin 82. ayetinde, Zümer suresinin 53. ayetinde ve Nisa suresinin 106. ayetinde geçmektedir. El gaffar isminin zikir sayısı ise 1281 olarak bilinmektedir. Zikir günü cuma olan el gaffar isminin zikir saati de zühre olarak bilinir. Yani el gaffar isminin güneş doğarken, ikindi namazını kıldıktan sonra ya da gece okumaları tamamlandıktan sonra zikredilmesi uygun görülür.

Haberin Devamı

El gaffar esmasının tam olarak anlamı ayıpları gizli tutan, kötülükleri görmezden gelen, çirkinlikleri örten, suçlu kimseleri bağışlayan ve af dileyenleri affeden demektir. Yani el gaffar ismi Allah'ın (cc) affedici olduğunu vurgulayan bir isimdir. Bağışlaması sonsuz olan Allah (cc) kendisinden af dileyen kullarını hiçbir zaman geri çevirmez çünkü o yüce olandır ve affedicidir.

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EL GAFFAR ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

El gaffar isminin anlamı yüce bağışlayıcı, af dileyenleri affeden ve kötülükleri görmezden gelen demektir. Allah'ın (cc) esmalarından biri olan el gaffar yüce Allah'ın (cc) ne kadar affedici olduğunu anlatan bir isimdir. Çünkü Allah (cc) hata yapmış ve pişman olarak kendisinden af dileyen hiçbir kulunu geri çevirmez. Bağışlayıcı, affedici olan Allah teala (cc) kötü huylarından vazgeçen kullarını affeder.

El gaffar esmasının zikir günü cuma zikir sayısı da 1281'dir. Fakat Allah'ın (cc) isimlerini içten geldiği sürece zikretmek gün ve saat fark etmeksizin elbette insanlar için faydalıdır. El gaffar zikrini Ya gaffaru ya şekur celle celaluhu olarak zikreden ve zikretmeye devam eden kişiler tüm kötü huylarından arınır ve daha güzel huylu bir insan olur.

El gaffar zikrine sürekli devam eden kişi Allah'ın (cc) mağfiretine ve affına kavuşur. Öfkeli ve sinirli kimseler el gaffar esmasını zikrederse daha sakin ve her şeye sinirlenmeyen bir insan olurlar. Düşmanlık ve kötülük yapan kişilerin kendisinden uzak olmasını isteyen kişilerin de el gaffar esmasını zikretmeleri önerilir. Allah teala (cc) af dileyen ve tövbe kullarını her zaman affeder.

Haberin Devamı