Dini bilgiler El-Hali̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden El Hali̇m esmasının faziletleri nelerdir?

El-Hali̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden El Hali̇m esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
El-Hali̇m ne demek? Allah'ın isimlerinden El Hali̇m esmasının faziletleri nelerdir?

En güzel isimler arasında Esma’ül Hüsna ve El-Halim yer alır. El-Halim esması ise, Kur’an-ı Kerim’ de Al-i İmran Suresi 155. ayette ve Nahl Suresi 61. ayet geçer. El-Halim esması ile tefekkür zamanında da Kur’an-ı Kerim’de yer alan Hud Suresi 75. ayet, Enbiya Suresi ise 69. ayet olarak açıklanır. Aynı zamanda Peygamber Efendimizin esma ile ilgili baza hadisleri vardır. El-Hali̇m ne demek sizler için derledik.

Arapça kökenli bir kelime olan “halim” kelimesinin kökeni “hlm” şeklinde bilinir. Arapça’ da “hilm” ise, yavaş ve yumuşak anlamına gelir.

Haberin Devamı

EL-HALİ̇M NE DEMEK?

El-Halim esmasının zikir sayısı ve ebced değeri 88 olarak bilinir. Zikir günü de Cumartesi günü olarak belirlenmiştir. Zikir saati olarak da Zuhal verilir. Sabahları gün daha yeni başlarken, ikindi namazının arkasından fazla vakit geçmeden gece okumalarında da zikir saati kabul edilir. El-Halim zikrinin en iyi geldiği organlar ise, sol dirsek ve sağ ayak bileği olarak belirtiliyor. Terazi burcu üzerinde ise çok daha etkili olduğu bilinir.

EL-HALİM ESMASININ ANLAMI NEDİR?

El-Halim esması, “tüm kullarına gücü yeten Allah yine de kullarına ceza verme konusunda yavaş olandır” manasına gelir. Hilm sahibi olan ise sadece Allah’tır. Kullarının isyan etmesinin üzerine dahi öfkesini kontrol edendir. Bağışlama ve acıması ceza vermesinden çok daha önce olandır. Günahkarlara karşı da ceza konusunda çok aceleci olmayan yine Allah’tır.

Haberin Devamı

Hikmet sahibi ve yumuşak huyludur. Akıllı, sabırlı, temkinli ve ağır başlı olmak" gibi çeşitli anlamlara gelen hilm mastarından sıfat şeklinde türeyen halim kelimesi temkinli ve sabırlı anlamlarının yanında "kızgınlıkla ve aceleyle muamele etmeyerek ileride yaşanabilecek gelişmeler için imkan tanıyan" anlamına gelir.

ALLAH'IN İSİMLERİNDEN EL HALİ̇M ESMASININ FAZİLETLERİ NELERDİR?

Yavaş ve yumuşak olmak, ahlak güzelliği kazanmak için özellikle de seher vakitlerinde 88 kere “Ya Halim” zikri yapılır. Ümidini kaybederek karamsarlığa kapılan kişiler ise, 88 defa “El-Halim” zikreder. Öfkesine yenik düşen kişiler de 88 kere “Ya Halim” zikri çekerek sakinleşir.

Hz. Musa’nın Firavunun yanına giderken korktuğundan dolayı “El-Halim” esmasını zikrettiği bilinir. Günlük olarak toplam 88 kere “Ya Halim” zikrine devam eden anne ve babalar ise evlatlarının selim ve halim olmasını dilerler. Sinirli ve asabiyetin halin sona ermesi için 88 kere “Ya Halim” zikredilir.

EL HALİM ESMASININ TÜRKÇE ANLAMI NEDİR?

El Halim esması, Allahu Tealanın mağfiretine ve afa dayanarak kullarına çok fazla müsamaha gösteren bir yaratan olduğunu ifade eder. Kullarını af etmek için kolaylıklar sağlayan, hoş gören ve onları Allah’ın şefkatini ifade eder.

El Halim esması ise, özellikle insanlarda da bulunmasına rağmen insanların en küçük bir kötülükte dahi hemen bu özelliğini kaybetse bile Allahu Teala kullarının bütün inkarları, günahları ve kötülükleri karşısında hemen cezalandırma yapmaz. Affının sınırsızlığını ve büyüklüğünü gösteren bir esmadır.

Haberin Devamı