Dini bilgiler El-Kadi̇r ne demek? Allah'ın isimlerinden El Kadi̇r esmasının faziletleri nelerdir?

El-Kadi̇r ne demek? Allah'ın isimlerinden El Kadi̇r esmasının faziletleri nelerdir?

Paylaş
El-Kadi̇r ne demek? Allah'ın isimlerinden El Kadi̇r esmasının faziletleri nelerdir?

El-Kadir Allah'ın (cc) isimlerinden biridir ve anlamı merak edilir. El-Kadir isminin anlamı sonsuz kudretli ve her şeye gücü yeten demektir. Kadr kökünden türemiş olan kadir ismi Kur'an-ı Kerim'de de sıklıkla geçiyor. El Kadir ne demektir ve El Kadir esmasının faziletleri nelerdir? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

El Kadir ilk anlamı itibari ile sonsuz kudretiyle her şeye gücü yeten demektir. Kur'an-ı Kerim'in birçok ayetinde de geçer.

Haberin Devamı

EL-KADİR NE DEMEK?

Kadr kökünden türetilmiş olan kadir sözcüğünün birden fazla anlamı vardır ve Allah'ın (cc) isimlerinden biri olduğu için merak edilir. Allah'ın (cc) 99 isminden biri olan El-Kadir anlamı itibari ile ilim sahibi ya da her şeye gücü yeten, sonsuz kudreti olan demektir. Kur'an-ı Kerim'de birçok ayetin içerisinde kadir ismi geçer.

Örneğinin Maide suresinde 40. ayetin içinde Allah'ın (cc) takva ehli olduğu ve kullarının günahlarını bağışlarken zalimlere ise azap edeceği yazmaktadır. Maide suresi namazlarda da sıklıkla okunan bir suredir ve Allah'ın (cc) tüm hepsini yapmaya kadir olduğu da ayette bildirilir. Allah'a (cc) kusur bulmak ve noksanlık isnat etmek çok büyük bir günahtır çünkü onun ilmi ya da hikmeti kimse tarafından sorgulanamaz.

Haberin Devamı

Yalnızca dünya hayatının varlığını kabul eden kişiler ise mutlak ki Allah'ın (cc) kudretindeki sonsuzluktan haberdar değildir. Kur'an-ı Kerim'de bu kişiler için de gafil kelimesi kullanılır. Gafil kişilerden olmak istemeyen herkesin Allah'ın (cc) sonsuz kudretinin karşısında secde etmesi ve yarattığı ve verdiği nimetler için de şükretmesi gerekir. 

ALLAH’IN İSİMLERİNDEN EL KADİR ESMASININ FAZİLETİ NELERDİR?

Allah (cc) istediği zaman istediğini yapma gücüne sahiptir ve onun kudretinden sual olunmaz. El Kadir ismi de tam olarak bunu anlatan bir ismidir ve şerifini bu isimle anlatmak mümkündür. Ölçülü ve planlı yapan ile birlikte her şeyi de takdir edendir. El Kadir, rahmeti, ilmi ve kudreti sonsuz ya da sınırsız olan anlamındadır.

El Kadir isminin ikinci anlamı ise kıyamet gününde ölülerin diriltilmesi ve sorgulanmasına muktedir olan demektir. Allah (cc) kıyamet gününde herkesi diriltecek ve sonrasında da dünyada yaptıkları için hesaba çekecektir. Allah'ın (cc) isimlerinden biri olan El Kadir esmasının faziletleri de merak edilen konuların başında gelir.

Günde 33 kez Ya Kadir ve Ya Muktedir esmalarının zikredilmesi kişilerin kalbine iman ve nur dolmasını sağlar. Ya Kadir zikri insanların tüm hastalıklardan ve kötülüklerden korunmasına yardımcı olur. El Kadir ismini farklı sayılarda da zikretmek mümkündür.

Haberin Devamı

Eğer düşmanlarınızın size zarar vermesini istemiyorsanız ve hayalinizdeki şeylere ulaşmak isterseniz El Kadir ismini 305 kez bu niyetle okuyabilirsiniz. 2 rekat namaz kıldıktan sonra 100 ya da 200 kez bu ismi zikrederseniz bu da ibadetinizi daha kuvvetli hale getirir. Zikir sayısını artırarak faziletleri daha güçlü hale de getirebilirsiniz.