Dini bilgiler Elhamdülillah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Elhamdülillah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Paylaş
Elhamdülillah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir?

Elhamdülillah kelimesi sıklıkla kullandığımız ve Türkiye'de en çok rastlanan kelimelerden biri olmaktadır. Manasının ve söyleyiş amacının güzelliği nedeniyle gün içerisinde farklı farklı kişilerden duymak mümkündür. Ancak bu kelimeyi henüz yeni duymuş kimseler de olabilir. Bu nedenle Elhamdülillah ne demek? Ne anlama gelir? Hangi anlarda ne zaman söylenir tüm detayları ile derledik.

Müslüman bir kişinin sıklıkla kullanması gereken bir kelime olan Elhamdülillah sözcüğü Allah'a hamd etmek ve şükretmek niyetiyle söylenir. Arapça kökenli olan bu kelime TDK'ya göre hamdolsun anlamı taşımaktadır.

Elhamdülillah ne demek?

Elhamdülillah kelimesi, Arapça kökenli bir sözcüktür. Dilimize Arapçadan gelen bu kelimenin anlamı ise çok merak edilmektedir. Sıklıkla kullandığımız Elhamdülillah, Allah'a hamd olsun anlamına gelir. Elhamdülillah sözcüğü Müslümanların Allah'a olan şükürlerini eda etmelerini ve zikir etmelerini sağlamaktadır.

Elhamdülillah ne anlama gelir?

Elhamdülillah kelimesi dilimize Arapçadan geldiği için birbirine benzer birkaç manayı taşımaktadır. Bu anlamların başında ise "Hamd Allah'a mahsustur, Şükür Allah'a dır, Allah'a hamdolsun ve şükürler olsun." Gibi anlamlar gelmektedir. Güzel anlamlara sahip olan bu kelime faziletli bir sözcük olmaktadır. Bu nedenle özellikle tesbih çekerken zikredilen kıymetli bir kelimedir.

Haberin Devamı


Hangi alanlarda ne zaman söylenir?

Birçok alanda söylenmesi uygun olan bu kelime Allah tarafından bizlere ulaşmış ya da ulaşabilme imkanı olan, onun mutlak kemâli için Elhamdülillah deriz. Bununla birlikte musibetlere karşı, sahip olduğumuz nimetlere karşı, gelebilecek belâya karşı, gelmiş olan ancak def edilmiş musibetlere karşı her zaman Elhamdülillah deriz.

Elhamdülillah İslam inancına göre Allah'a şükür niyetiyle söylenen kısa bir dua sözüdür. Müslüman kimseler Allah'a hamd olsun ya da Allah'a şükür anlamlarında kullanır. Hamd ise büyük övgü anlamına gelir. "Hamd Allah'a mahsustur" anlamı niyetiyle kullanılan bu deyime ise hamdele veya tahmid denir.