Dini bilgiler Hz. Yunus'un hayatı ve hikayesi! Yunus peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Yunus'un hayatı ve hikayesi! Yunus peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Paylaş
Hz. Yunus'un hayatı ve hikayesi! Yunus peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Yunus dinimizde önemli bir yeri olan hayatından ve mucizelerinden ders çıkartabileceğimiz bir peygamberdir. Yahudilerin kutsal kitabına göre, Gatheferli Amittay’ın oğlu olan Hz. Yunus Zebulun kabilesine mensuptur. MÖ. 793-753 yılları arasında yaşadığı bilinmektedir. Peki, Hz. Yunus'un Hayatı ve Hikayesi! Yunus Peygamberin Duası, Mucizeleri, Özellikleri ve Kıssası nedir? Merak edilen tüm bu soruların cevabını sizler için derledik.

Hz. Yunus, hakkında İbrani ve İslami kaynaklarda bazı rivayetler vardır. Farklı olan bu rivayetlerde Hz. Yunus’un Ninova kavmine gönderildiği belirtilirken ömrü boyunca Ninovalıları Allah yoluna döndürmek için mücadele ettiği bilinmektedir.

Haberin Devamı

YUNUS'UN HAYATI VE HİKÂYESİ

Hz. Yunus, Hz. Ali’nin bir rivayetine göre 30 yaşında peygamberlik müjdesini almıştır. 83 yaşına kadar da peygamberliğini idam ettirmiştir. 33 yıl süren peygamberlik görevi ile birlikte Ninova’da ibadet ederken hayatını kaybetmiştir.

Ninova, putperest bir kavim iken Hz Yunus bu kavme hak yolunu göstermek için peygamber olarak seçilmiştir. Ancak uzun yıllar uğraş vermesine rağmen sadece iki kişi kendisine inanmıştır. Bu nedenle tebliğinde başarısız olarak nitelendirilir. Bunun üzerine Hz. Yunus, Allah’a canını alması için yakarışda bulunmuştur. Yüce Allah ise bu isteğini kabul etmeyerek “halkına 40 gün müddetle hak yoluna dönmediklerinde onları büyük bir azabın saracağını” iletmesini emretmiştir. Bunun üzerine Hz. Yunus bu emri yerine getirmiş ancak kimse kendisine inanmamıştır. Hz. Yunus emir geldikten sonraki 37. günde halkının yanından ayrılmış ve onları bir başına bırakmıştır. İnsanların yüzleri sararmış ve takatten düşmüşlerdir. Azabın alametleri baş göstermeye başlayınca imana gelerek, halk tövbe etmeye başlamıştır. Yüce yaradan, Ninovalı halkın tövbesini kabul ederek, azabı üzerlerinden kaldırmıştır.

Haberin Devamı

Halkının üzerinden azabın kalktığını ve tövbelerinin kabul edildiğinin haberini alan Hz. Yunus, yalancı olarak görüldüğü için bir gemiye binerek şehri terk etmiştir. Ancak büyük bir fırtına kopmuş ve gemi batma derecesine gelmiştir. Gemide bulunan mürettebat ve yolcular tanrılarına dua ederek kurtulmayı istemiştir. Sonunda birini denize atarak kurban vermeye karar vermişlerdir. Denize atılarak kurban verilecek kişi Hz. Yunus olarak belirlenir ve denize atılır. Daha sonra Hz. Yunus’u büyük bir Balık yutar. Ancak Allah’ın emri ile balık, onu yemez, üç gün bu boyunca midesinde canlı yaşamasına izin verir. Hz. Yunus balığın karnındayken sürekli Enbiya Suresinin 87. ayetini telaffuz eder. “Senden başka ilâh yoktur. Seni tüm noksanlıklardan tenzih ederim. Ben gerçekten haksızlık edenlerden oldum” Hz. Yunus, daha sonra balığın karnından Muharrem ayının onuncu gününde yüce Allah'ın emri ile kurtulur. Balık ise onu Dicle kenarında sahile kusar. Burada Allah (CC) güçsüz ve aç olan Hz. Yunus’a gölge ve besin vermesi için kikayon bitkisini yaratır. Bu sayede İyileşen Hz. Yunus ise peygamberlik görevi için halkının yanına döner.

Haberin Devamı

YUNUS PEYGAMBERİN DUASI

Hz Yunus tövbesi ile bilinen peygamberlerdendir. Yunus balığının içinde iken sürekli olarak okuduğu bir ayet vardır. "Lê ilēhe illê ente subhâneke innî kuntü mine’z-zalimîn" okuduğu bu duası sayesinde kurtulmuştur. Bu duanın anlamı ise sırasıyla şu şekildedir.

 "Lê ilêhe illê" “Senden başka gerçek ilah yoktur"

 "Ente Sübhaneke innî" "Sınırsız kudret ve yüceliğinle sen her şeyin en üstündesin"

 "Kuntu mine'z zalimin" " Ben yapılması gerekeni yapmadığım için kendime haksızlık edenlerdenim!”

YUNUS MUCİZELERİ

Hz. Yunus'un en büyük mucizesi, balığın karnında hayatta kalmasıdır. Ninova halkına da peygamber olduğunu ispat etmek için bazı mucizeler göstermiştir. Bu mucizeler ise aşağıdaki gibidir.

Dua ederek Allah'ın emri ile bulutlardan ateş çıkmasını sağlamış ve ağaçları yakmıştır.

Haberin Devamı

Dua ederek yine Allah'ın emri ile dağdan su çıkarmıştır.

Dağdan çöl kertenkelesi inerek dile gelmiştir. Sözleri ise şu şekildedir. "Yunus bir hak peygamberdir. Halkını Cennet’e ve Yaradanın mağfiretine davet ediyor”

YUNUS'UN ÖZELLİKLERİ VE KISSASI

Hz. Yunus'un bilinen en büyük özelliği sabırsızlığıdır. Allah'a tevekkül ederek tebliğini yerine getirmesi gerekirken bu sabırsızlığı ve zayıflığı nedeniyle tebliğini yerine getirememiştir.