Dini bilgiler Hz. Yusuf'un hayatı ve hikayesi... Yusuf peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Hz. Yusuf'un hayatı ve hikayesi... Yusuf peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Paylaş
Hz. Yusuf'un hayatı ve hikayesi...  Yusuf peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssası

Kuran-ı Kerim'de adı geçen yirmi beş peygamberden biri olan Hz. Yusuf'un hayatı, sıklıkla araştırılan konulardan biri. Hz. Yusuf, Yakup peygamberin 12 evladından biri. Yakup peygamberin diğer oğulları tarafından kuyuya atılan Hz. Yusuf'un hayatı ve hikayesi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için haberimizi okuyabilirsiniz. Haberimizde, Yusuf peygamberin duası, mucizeleri, özellikleri ve kıssasını detaylarıyla derledik.

Hz. Yusuf Yakup Peygamber'in 12 evladından biridir. Kur'an-ı Kerim'in 12. suresinin ismi Yusuf'tur ve annesinin adı da Rahil'dir. Yakup'un oğlu olan İbrani din büyüğü ve atası olarak da geçen Hz. Yusuf, Tevrat'a göre İsrailoğullarını meydana getiren on iki boydan birinin başı olarak da tanımlanır. Hz. Yusuf, Kur'an da adı geçen yirmi beş peygamberden birisidir.

Haberin Devamı

HZ. YUSUF'UN HAYATI VE HİKAYESİ

Hz. Yusuf Yakup peygamberin 12 oğlundan biridir ve en sevdiği olduğu rivayet edilmektedir. Annesini adı Rahi olarak bilinir. Kur'an'da Hz. Yusuf'un kıssası kıssaların en güzeli olarak ifade edilmiştir. İslam alemi için önemli bir yere sahiptir. Hz. Yusuf kardeşlerince kuyuya atılmıştır. Hizmetinde olan Züleyha ile nefis imtihanına nail olmuştur ve sonra da senelerce zindanda kalmıştır.

Hz. Yusuf milattan önce 1592 senesinde Paddan Aram'da dünyaya gelmiştir. Kur'an-ı Kerim'de Yusuf peygamberden 27 kez söz edilir. Aynı zamanda Kur'an-ı Kerim'de Yusuf suresi de bulunur. Güzelliği ile bilinen bir peygamber olmasından dolayı yakın çevresi ve kardeşleri tarafından oldukça kıskanılmış ve güzelliği nedeni ile hapis bile yatmıştır. Nurdan kendisine bakılmakta zorlanılan bir peygamber olmasından dolayı bir körü bile iyileştirecek özellikte olduğu rivayet edilir. Ayrıca ağaç yaprağından güzel kumaşlar elde etmesi ile de mucizeler yaratan bir peygamber olarak bilinir.

YUSUF PEYGAMBERİN DUASI, MUCİZELERİ, ÖZELLİKLERİ VE KISSASI

Haberin Devamı

Yusuf peygamberin duası şu şekildedir: Rabbis sic nu ehabbu ileyye mimma yed uneni ileyhi, ve ila tasrif anni keyduhune asbu ileyhinne ve ekun minel cihilin. Anlamı; Ey Rabbim! Zindan bana, bunların her zaman beni davet ettiği şeylerden daha güzeldir. Onların tuzaklarını eğer benden uzaklaştırmazsan, ben onların sevdasına düşerim ve cahillerden olurum.

Hz. Yakup ve oğulları Hz. Yusuf'u dışlamışlar ve diğer oğulları da onu çok fazla kıskandıkları için kuyuya atarak ölüme terk etmişlerdir. Ardından ise Yusuf kuyudayken kervancılık işi ile uğraşan kişiler onu bulur ve köle olarak da başkalarına satar. Hz. Yusuf hayatının bu aşamasında Züleyha Hanım ile tanışır. Züleyha Hz. Yusuf ile evlenmek için ona iftiralar atar fakat Hz. Yusuf pes etmez ve yıllarca hapis yatar. Hz. Yusuf çok iyi bir şekilde rüya yorumlayabilmektedir. Bu özelliği sebebi ile de zindan hayatı sona erer. Hz. Yusuf her şeye yüce gönüllü olmasından dolayı kardeşlerini affetmiş ve kıtlık döneminde de kardeşlerine yardım ederek onları ölümden kurtarır. Oğlundan ayrı kalmış olan Hz. Yakup üzüntü sebebi ile kötü olmuş ve sonrasında oğluna kavuştuktan sonra da gözleri açılmıştır. Çocukluğunda sürekli olarak Çobanlık ile uğraşmış olan bir peygamberdir.

Haberin Devamı

HZ. YUSUF MUCİZELERİ İLE İLGİLİ AYETLER ŞU ŞEKİLDEDİR:

Hz. Yusuf'un peygamberliği döneminde yaşanan birçok mucize bilinmektedir. Hz. Yusuf'un yüzünün güneş gibi nurlu olduğu rivayet edilmiştir. Hatta Hz. Yusuf'a bakanların gözü kamaşmıştır ve buradan gözlerini başka yere çevirme mecburiyeti hissetmişlerdir. Hz. Yusuf'un nuru neredeyse bir körün gözünü açacak kadar tesirli olduğu rivayet edilmiştir. Bir diğer mucize olarak da ağaç yapraklarında kumaş elde etmesi olarak bilinmektedir. Hz. Yusuf ağaç yapraklarını oldukça güzel bir kumaşa dönüştürmüştür. Hz. Yusuf'un önünde bir kişi gelmiş ve ağaç yapraklarından bir mucize elde etmesini istemiştir. Hz. Yusuf ise bunun üzerine ağaç yapraklarından güzel bir kumaş elde etmiştir. Yusuf suresinin 17 - 18 - 19 - 20 ve 21. ayetlerde bildirilmiştir.

Haberin Devamı