Dini bilgiler Mevlid Kandili orucuna nasıl niyet edilir? Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Mevlid Kandili orucuna nasıl niyet edilir? Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Paylaş
Mevlid Kandili orucuna nasıl niyet edilir? Mevlid Kandili’nde oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?

Mevlid Kandili İslam alemi tarafından 7 Ekim Cuma günü idrak edilecek. Peygamber Efendimizin doğum günü olan bu mübarek günü milyonlarca Müslüman, ibadet ve dualarla geçirecek. Peki, Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu? Mevlid Kandili orucuna nasıl niyet edilir? Kandilde oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir? İşte cevabı…

Rebiülevvel ayının 12. gününde idrak edilen Mevlid Kandili’nde, her yıl olduğu bu yıl da birçok kandil programı düzenlenecek. İslamiyet’te Kadir gecesinden sonra en önemli gece olarak addedilen Mevlid Kandili’nde ibadet yapmayı planlayan pek çok kişi ‘Mevlid Kandili’nde oruç tutulur mu?’ ‘Mevlid Kandili orucuna nasıl niyet edilir?’ ‘Kandilde oruç tutmanın sevabı ve fazileti nedir?’ araştırması yapmaya başladı…

Haberin Devamı

MEVLİD KANDİLİ’NDE ORUÇ TUTULUR MU?

Mevlid Kandili’nde oruç tutmak ile ilgili dini kaynaklarda bir bilgi yer almamaktadır. Bununla birlikte gündüzü ve gecesi her anı değerli olan kandillerde oruç tutmak eskiden bugüne tavsiye edilenler arasında yer almıştır.  

Bununla birlikte “Peygamber efendimiz, Pazartesi günü oruç tutardı. Sebebini sorduklarında, (Bugün dünyaya geldim. Şükür için oruç tutuyorum) buyurdu.” Sözü de aktarılmıştır.

MEVLİD KANDİLİ ORUCUNA NASIL NİYET EDİLİR?

Mevlid Kandili’ne özel bir oruç bulunmamaktadır. Ancak İslam alimleri bugüne hürmet amacıyla kandil gecesinin gündüzünü oruç ile geçirmenin iyi olacağını tavsiye etmiştir. Bu nedenle kişi kaza orucu varsa bugün kaza orucuna niyet edebilir ya da sadece Allah rızası için oruç tutulabilir. Niyet edilirken de “Niyet ettim Allah rızası için oruç tutmaya.” demek yeterli olacaktır.

Haberin Devamı

KANDİLDE ORUÇ TUTMANIN SEVABI VE FAZİLETİ NEDİR?

Kandil günleri ve geceleri İslam alemi için oldukça kıymetli günlerdir din alimleri ve bugünlerin her anından istifade etmeyi tavsiye eder. Bu nedenle kandillerin gündüzleri oruç, geceleri ise namaz, dua, tesbih ve zikirlerle ihya edilir.

Bununla birlikte nafile oruç tutmak ile ilgili Peygamber Efendimizin hadisleri şu şekildedir:

(Bir gün nafile oruç tutan kimseye, yeryüzü dolusu altın verilse, o orucun sevabını karşılamaz.) [İbni Neccar]

(Gizleyerek, bir gün nafile oruç tutana, Allahü teâlâ, Cennetini ihsan eder.) [Hatib]