Dini bilgiler Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor (2022)? Mevlid Kandili ne zaman? Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor (2022)? Mevlid Kandili ne zaman? Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Paylaş
Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor (2022)? Mevlid Kandili ne zaman? Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler nelerdir?

Rebiülevvel ayı hicri takvimin üçüncü sırada yer alıyor ve Mevlid Kandili'ni de içinde barındırması nedeniyle İslam alemi için büyük önem taşıyor. Peki, Rebiülevvel ayı ne zaman başlıyor? Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler nelerdir? İşte detaylar…

Rebiülevvel ayı, Hicri takvimde Safer ayından sonra geliyor. Safer ayı ise bu yıl 28 Ağustos Pazar günü itibariyle başlamıştı. Ayın sonuna gelinmesiyle Rebiüevvel ayı için hazırlıklar başlarken bu ayda yapılacak ibadetler de inananlar tarafından araştırılıyor...

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYI NE ZAMAN BAŞLIYOR?

Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından hazırlanan takvime göre 2022 yılı Rebiülevvel ayı 27 Eylül Salı günü başlıyor. 26 Ekim Çarşamba günü ise sona eriyor.

MEVLİD KANDİLİ NE ZAMAN?

Rebiülevvel ayının 12. gecesi olan Mevlid Kandili 7 Ekim Cuma gecesinde idrak edilecek. 

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

 

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar, İslam alimleri tarafından şu şekilde tavsiye edilmiştir.

  • Kur'an okumak (Kur'an-ı Azimüşşanın beşinci suresi olan En'am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. Tesmiye gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.)
  • İki rekat sünneti selat-ı vudu namazı kılmak. Fatiha’dan sonra Kul ya Eyyyühel Kafirun ikinci rekatta ise ihlas surelerini okumak kaydı ile namazımızı eda etmek.
  • Kelime-i Şahadet getirmek
  • İstiğfar çekmek.
  • Fatiha suresini okumak.
  • Amenerrasulü'nü okumak
  • Bol bol ihlas suresini okumak yapılabilecek ibadetler arasında yer almaktadır.
  • Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır.
  • Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

Bu gece kılınacak tesbih namazına şu şekilde niyet edilebilir;

"Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber."

Haberin Devamı
  • 100 Elhamdülillah (Rebiülevvelin 1-12. günleri arası her gün)
  • 500 Salavat-ı Şerif getirmek. Hz. Muhammed S.A.V.'i anmak.

REBİÜLEVVEL AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER

1-1000 Salavat (Kim 1000 Salavat çekerse, Muhafaza altında olacaktır)

2-70-700 "Estağfirullah"

3-100-1000 kelime-i Tevhid

4-100-1000 İhlas-ı Şerif

5-40 defa "Ya Munkizel halka – "O helak olanların Kurtarıcısı"

6-100 defa "La ilahe illa ente Subhaneke, inni küntü minez-zalimin

Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah…

REBİÜLEVVEL AYININ FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Rebiülevvel ayı, Peygamber Efendimiz Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya gelmesi nedeniyle arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir.

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: “ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi”. Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.