Dini bilgiler Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler nelerdir? Rebiülevvel ayının fazileti ve önemi nedir?

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler nelerdir? Rebiülevvel ayının fazileti ve önemi nedir?

Paylaş
Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler nelerdir? Rebiülevvel ayının fazileti ve önemi nedir?

Rebiülevvel ayı, 27 Eylül Salı günü itibariyle başladı, 26 Ekim Çarşamba günü ise son bulacak. İslam alemi için büyük önem taşıyan bu ay alemlere rahmet olarak gönderilen Peygamber Efendimizin (s.a.v.) doğum günü olarak idrak edilen Mevlid kandilini de içermesi hasebiyle hürmetle karşılandı. Peki, Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler nelerdir? İşte Rebiülevvel ayının anlam ve önemi ile bu ayda yapılması tavsiye edilen ibadetler…

Milyonlarca inanan Rebiülevvel ayını dua ve ibadetlerle geçirmeyi planlıyor. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından yayımlanan dini günler takvimine göre Rebiülevvel ayı 27 Eylül’de başladı. Hicri takvimin üçüncü ayı olan bu ayın 11 ile 12. günleri arasında İslam Peygamberi Hz. Muhammed Mustafa’nın (s.a.v) doğum hadisesinin gerçekleştiği Mevlid kandili yer alıyor. Bu özel günlerin rahmet ve bereketinden faydalanmak isteyen pek çok kişi de Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler, çekilecek tesbihler konusunda araştırma yapıyor…

Haberin Devamı

REBİÜLEVVEL AYININ FAZİLETİ VE ÖNEMİ

Rebiülevvel ayı, Peygamber Efendimiz Resulullah (S.A.V), bu ayda dünyaya gelmesi nedeniyle arabi ayların en şereflisi olarak nitelendirilmektedir.

Süleyman Çelebi’nin mevlidinde bu tarih şöyle zikredilir: “ol Rebiulevvel ayın nicesi-on ikinci gice isneyn gicesi”. Bu ay içerisinde, bilhassa on ikinci gecesinde ihtiyaç sahiplerine ikramlarda bulunarak, Resulullah (S.A.V)’in doğum sevinci canlı tutulmaya çalışılır.

REBİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER, ÇEKİLECEK TESBİHLER NELERDİR?

REBİÜLEVVEL AYINDA ÇEKİLECEK TESBİHLER

1-1000 Salavat (Kim 1000 Salavat çekerse, Muhafaza altında olacaktır)

2-70-700 "Estağfirullah"

3-100-1000 kelime-i Tevhid

4-100-1000 İhlas-ı Şerif

5-40 defa "Ya Munkizel halka – "O helak olanların Kurtarıcısı"

6-100 defa "La ilahe illa ente Subhaneke, inni küntü minez-zalimin

Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah; Ya Celil Ente Allah…

Haberin Devamı

REVİÜLEVVEL AYINDA YAPILACAK İBADETLER VE OKUNACAK DUALAR

Rebiülevvel ayında yapılacak ibadetler ve okunacak dualar, İslam alimleri tarafından şu şekilde tavsiye edilmiştir.

Kur'an okumak (Kur'an-ı Azimüşşanın beşinci suresi olan En'am suresi akşam ile yatsı arası 12. gece dahil, Rebiülevvelin birinci gecesinden itibaren okunur. Rebiülevvel ayının 18. Tesmiye gecesine kadar da okunabilir. Devamlı olarak okunması mümkün olmadığı hallerde, Rebiülevvel ayının ilk gecesi, 12. ve 18. geceleri mutlaka okunmalıdır.)

İki rekat sünneti selat-ı vudu namazı kılmak. Fatiha’dan sonra Kul ya Eyyyühel Kafirun ikinci rekatta ise ihlas surelerini okumak kaydı ile namazımızı eda etmek.

Kelime-i Şahadet getirmek

İstiğfar çekmek.

Fatiha suresini okumak.

Amenerrasulü'nü okumak

Bol bol ihlas suresini okumak yapılabilecek ibadetler arasında yer almaktadır.

Bu ay içinde mümkün olduğu kadar Resûlüllah için çokça salât ü selâm (salât-ı nâriye, salât-ı münciye ve salât-ı fethiye gibi salavâtlar) okumak faydalıdır.

Bu gecenin mânevî zenginliğinden bolca istifade edebilmek için bir Tesbih namazı kılmalı ve mümkünse bir de Hatm-i Enbiyâ yapmalıdır.

Bu gece kılınacak tesbih namazına şu şekilde niyet edilebilir;

"Yâ Rabbî, niyet eyledim rızâ-i şerifin için tesbih namazına. Yâ Rabbî, bu gece teşrifleriyle âlemleri nûra garkettiğin sevgili Habîbin, başımızın tâcı Resûl-i zîşân Efendimiz'in hürmetine ve bu gecedeki esrârın hürmetine ben âciz kulunu da afv-ı ilâhine, feyz-i ilâhine mazhar eyle, Allâhü Ekber."

Haberin Devamı

100 Elhamdülillah (Rebiülevvelin 1-12. günleri arası her gün)

500 Salavat-ı Şerif getirmek. Hz. Muhammed S.A.V.'i anmak.