Dini bilgiler Şaban ayının ilk gecesinde kılınacak namaz! Şaban ayı namazı kaç rekattır nasıl kılınır?

Şaban ayının ilk gecesinde kılınacak namaz! Şaban ayı namazı kaç rekattır nasıl kılınır?

Paylaş
Şaban ayının ilk gecesinde kılınacak namaz! Şaban ayı namazı kaç rekattır nasıl kılınır?

Şaban ayının ilk gecesinde kılınan namaz farz değildir ve nafile ibadetler arasında yer almaktadır. İslam alimlerinden aktarıldığına göre bu namazı kılana 12 senelik ibadet sevabı verilir. Peki, Şaban ayı namazı kaç rekattır nasıl kılınır? İşte, Şaban ayının ilk gecesinde kılınacak namaz ile ilgili bilgiler…

Şaban ayının ilk gecesi bu yıl 3 Mart’ı 4 Mart’a bağlayan geceye denk geliyor. Milyonlarca Müslüman bu gecede namazlar kılıyor, tesbih ve zikirler çekiyor. Mübarek üç ayların ikincisi, Ramazan ayının da habercisi olan Şaban ayının ilk gecesinde kılınması tavsiye edilen namazın rekatları ve kılınışını bir araya getirdik…

Haberin Devamı

ŞABAN AYININ İLK GECESİNDE KILINACAK NAMAZ KAÇ REKATTIR?

Şaban ayının ilk gecesinde kılınacak namazla ilgili iki ayrı bilgi bulunmaktadır. Her iki namaz da 12 rekat olarak kılınmaktadır.

Muhammed ibni Hatiruddin Hazretleri'nin nakline göre; Şabanı Şerif ayının ilk gecesi 12 rekat kılınır, her rekatta Fatiha'dan sonra 15 kere İhlas Suresi okunur, Her kim bunu yaparsa onun amel defterine 10.000 hasene sevap yazılır ve 10.000 günahı olsa da silinir.

Nesefi (Rahimehullah) 'dan nakledildiğine göre; her kim Şaban'ın ilk gecesinde, birinci rekatlarında 1 Fatiha ve 5 İhlas (bazı rivayetlerde her rekatta 15 İhlas) suresi okumak suretiyle 12 rekat kılarsa, Allahu Te'ala ona 12 bin şehid sevabı verir. Kendisine 12 senelik ibadet sevabı yazılır. Anasının doğurduğu gündeki gibi hatalarından sıyrılır ve 80 güne kadar üzerine hiçbir hata yazılmaz.

Haberin Devamı

ŞABAN AYININ İLK GECE NAMAZI NASIL KILINIR?

1. rekatta Subhaneke duası okunur, euzu besmele çekilir ve 1 Fatiha Suresi ve 15 İhlas Suresi okunur.

Rükû ve secdenin ardından ayağa kalkılır

2. rekatta besmele çekilir ve 1 Fatiha Suresi ile 15 İhlas Suresi okunur.

Ruku ve secdenin ardından oturulur.

Ettehiyyatü, Salli ve Barik duaları okunarak selam verilir.

Diğer rekatlar da aynı şekilde kılınır ve böylelikle 12 rekat namaz 6 selam verilerek tamamlanır.

ŞABAN AYI NAMAZI NASIL KILINIR?

Şaban ayı namazı ise 2 rekat kılınır.

Her rekatta 1 Fatiha, 10 Ayetel Kürsi ve Ali İmran süresi 18. (Şehidallahu...) ayeti okunur.

Dini kaynaklara göre bu namazı kılana cennette göz görmedik kulak duymadık, hiçbir beşerin kalbinden geçmeyecek nimetler verilir. Mahşer korkusundan emin olur.

ŞABAN AYINDA YAPILACAK İBADETLER NELERDİR?

Şaban ayı Rasülüllah (s.a.v.) Efendimizin ayıdır. Bu nedenle bu ayda çokça salevatı şerife okumaya gayret edilmelidir. Yine mümkün oldukça İhlâs-ı Şerîf ve istiğfar okumalı, tesbîh ve teheccüd namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır.

Şa'bân ayı, ulvî, şerefli, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, kâfirlere gazap, müminlere rahmet olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydır.