Dini bilgiler Sıratı müstakim nedir? Sıratı müstakim ne demek Tdk? Sıratı Müstakim Üzere Olmak Ne Demek?

Sıratı müstakim nedir? Sıratı müstakim ne demek Tdk? Sıratı Müstakim Üzere Olmak Ne Demek?

Paylaş
Sıratı müstakim nedir? Sıratı müstakim ne demek Tdk? Sıratı Müstakim Üzere Olmak Ne Demek?

Sıratı Müstakim, istikamet yolu anlamına gelen bir söylemdir. Kur'an-ı Kerim'de Fatiha suresinin içinde Sırat-ı Müstakim ifadesi geçer. Gün içinde namaz esnasında da Fatiha suresini okurken sıkça söylenir. Sıratı Müstakim nedir ve Sıratı müstakim üzere olmak ne demek ayrıntıları ile derledik.

Sırat, doğru yol ya da istikamet anlamına gelir. Müstakim ise doğru, dengeli ya da düzgün demek olduğundan istikamet yolu olarak sıratı müstakim kelimesi anlam kazanmaktadır.

Haberin Devamı

Sıratı müstakim nedir?

İslam dininde Kur'an'ın içinde yer alan Fatiha suresinde Sıratı Müstakim ifadesi geçtiğinden namaz kılarken de sürekli olarak söylenen bir kelimedir. Bu nedenle birçok kişi tarafından sıratı müstakim ne demek merak edilerek araştırılır. Sıratı müstakim kelime anlamı olarak doğru yolda olmak, doğru istikamette gitmek demektir. Sırat kelime olarak yolcuların devamlı gidip geldikleri yol, dosdoğru olan yol anlamına gelmektedir. Müstakim ise kelime anlamına bakıldığında doğru, düzgün demektir.

Sıratı müstakim ne demek TDK?

 Sıratı Müstakim İslami bir kelimedir ve dini anlamı da mevcuttur. Sırat kelimesi kullanım olarak genelde yol ya da istikamet anlamında kullanılan bir kelimedir. Müstakim ise cümle içinde düzgün, dengeli ya da doğru anlamlarına gelmektedir. Sıratı Müstakim sözcük öbeği birleştiğinde dosdoğru yol ya da doğru istikamet anlamlarına gelir. Sıratı Müstakim tabiri net olarak açıklayan Hz. Muhammed'dir (SAV). Bir rivayete göre Hz. Muhammed (SAV) günün birinde yere düz bir çizgi çizer ve çevresindeki sahabelere de 'İşte bu Allah'ın (CC) doğru yoludur' der.

Haberin Devamı

Sonra bu düz çizginin her iki yanına başka çizgiler çizer ve 'bunlar da diğer yollardır ve hepsinin başında birer şeytan vardır herkesi kendi yollarına çağırır.' der. Sıratı müstakim olarak yaşamak ya da bu anlam Allah'ın (CC) çizdiği doğru yolda yürümek, doğru yolda olmak demektir.

Sıratı müstakim üzere olmak ne demek?

 Sıratı Müstakim üzere olmak, doğru yolun üzerinde olmak ya da doğru yolda yürümek demektir. Kişiler Allah (CC) yolunda olduklarında sıratı müstakim üzere olurlar yani doğru yolda olurlar. Bu yol Allah'ın (CC) emir ve buyruklarının olduğu yoldur.