Dini bilgiler Zekat nedir, kimlere verilir? Zekat kaçta kaç verilir?

Zekat nedir, kimlere verilir? Zekat kaçta kaç verilir?

Paylaş
Zekat nedir, kimlere verilir? Zekat kaçta kaç verilir?

Zekat, İslam dininde zenginlik ölçüsü olarak bilinen bir ibadet şeklidir. Yaşanan yıl içinde ödenerek sahip olduğu varlıklara bir şekilde manevi minnet borcu olarak ödenmektedir. Zekat verme sorumluluğu olan kişinin 80,18 gr altın ya da aynı değerde varlığının bulunması gerekmektedir. Merak konusu olan zekat manevi bir paylaşım şeklidir. Zekat nedir, kimlere verilir? Zekat kaçta kaç verilir? İşte merak edilen tüm detaylar.

Zekat, zenginlik ölçüsü olarak belirlenerek kişiye paylaşım sorumluluğu veren bir farz ibadettir. Farz ibadetlerden İslam dininin farz ibadetleri arasında bulunmaktadır. Zekat sorumluluğu 80,18 gr altın olarak belirlenmiş bulunmakta olup 5 şartından biri olarak zekat yaşanan yıl içinde verilmelidir. Dolayısıyla her yıl tekrarlanması gereken bir ibadettir. İslam dininde farz ibadetler arasında bulunan Zekatın her yıl verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

ZEKAT NEDİR, KİMLERE VERİLİR?

Zekat, mali olarak zenginlik ifadesidir. Dinen belirlenen ölçüde varlığa sahip kişilerin Zekat vermesi gerekmektedir. Dini ve insani sorumluluklar toplumsal hayatın düzeni için çok önemlidir. Dini sorumluluklar arasında bulunan Zekat ile Vatan- Millet sorumluluğu için de vergisini düzenli ödemek çok kıymetlidir. 80,18 gr altın varlığı bulunanların bunun % 2,5 oranını Zekat olarak ihtiyacı olana vermesi gerekmektedir.

Ancak bu miktar, varlık sahibinin 1 Kameri yıl boyunca tüm ihtiyaçlarından fazlası olarak elinde bulunması gerekmektedir. Zekat verecek kişinin, akıl sağlığı yerinde, ergenlik çağına ulaşmış ve varlık ölçüsü altında 20 Miskale (80,18gr)ulaşmış olmalıdır. Sığır, deve ve keçi gibi hayvan varlıkları da Zekat ölçüsünde değerlendirilerek verilmesi gerekmektedir.

Haberin Devamı

ZEKAT KAÇTA KAÇ VERİLİR?

Zekat verilme ölçüsü, altın, deve, sığır ve keçi sayılarına göre de verilmektedir. Zekat ibadetini yerine getirmek için Zekatın verileceği kişinin nisap miktarında varlığı olmamalıdır. Borçlu, hasta, okuyan, madden güçsüz herkese verilebilmektedir. Zekat oranı, Kur-an’ ı Kerimde % 2,5 olarak belirlenmektedir. Nisap miktarında varlığı bulunanların aynı yıl içinde Zekat vermesi gerekmektedir.

Zekat vermesi gereken kişinin akli dengesi yerinde olup, bir yıldan bu yana zekat oranında varlığa sahip olması gerekmektedir. Zekat verilecek kişilerin ise nisap miktarı varlığının bulunmaması önemlidir. Kadınların kullandığı ziynet eşyaları özel ihtiyaç ürünü olduğundan zekat sorumluluğunda bulunmamaktadır. Her yıl bir Kameri ay süresince varlığı elinde bulunanlar zekat farzını yerine getirmek zorundadır.

Zekat verilesi gereken kişinin maddi olarak güçsüz olması yeterlidir. Ayrıca zekat verilecek kişilerin, hasta, çocuk okutan, yolda kalmış ve okuyanlar olarak hepsine verilebilmektedir. Zekat ibadeti Kameri yıl içinde mal miktarını elinde bulunduranlar için zorunlu kılınmıştır.