Ramazan Fitil kullanmak orucu bozar mı? Oruçluyken fitil kullanılabilir mi?

Fitil kullanmak orucu bozar mı? Oruçluyken fitil kullanılabilir mi?

Paylaş
Fitil kullanmak orucu bozar mı? Oruçluyken fitil kullanılabilir mi?

Oruç, ramazan ayında tutulması farz olan bir ibadet biçimi. Özellikle ramazan ayında oruçluyken hangi durumların orucu bozacağı hakkında çok soru soruluyor. Bunlardan biri de sağlık amaçlı verilen fitillerin kullanılıp kullanılamayacağı. Oruçluyken tahlil amaçlı kan vermek gibi, oruçluyken fitil kullanmanın da orucu bozup bozmayacağı öğrenilmek isteniyor. Biz de "fitil kullanmak orucu bozar mı? oruçluyken fitil kullanılabilir mi?" sorusunun cevabını tüm detayları ile derledik.

Fitil, eridiği veya çözündüğü bölgede, lokal veya sistemik etki oluşturmak için vücut deliklerine uygulanan, ilaç taşıyıcı bir dozaj formu olarak ifade edilebilir. Fitil genel olarak vajinadan veya makat bölgesinden uygulanmakta olan bir ilaç olarak ifade edilebilir. Diyanet işleri tarafından yapılan açıklamaya göre oruçluyken fitil kullanılması durumunda oruç bozulmamaktadır.

Haberin Devamı

FİTİL KULLANMAK ORUCU BOZAR MI?

Sindirim sistemi ağızda başlayıp anüste ise sona eren sindirim bezleri ve sindirim borusundan oluşmaktadır. Sindirim borusunun ise ağızda başladığını söylemek mümkündür. Sindirim ağızda başlayarak bağırsaklarda tamamlanır. Fitil kullanmak bir gıda niteliğine geçmediği için orucu bozmaz. Kadınların fercinden kullanılmakta olan fitillerin sindirim sistemi ile ilgili bir bağlantısı olmadığı için kullanılması durumunda oruç bozulmamaktadır. Erkeklerde ise fitil kullanımının sindirim sistemi organları ile bir ilişkisi olsa bile orucu bozmadığı söylenmiştir.

ORUÇLUYKEN FİTİL KULLANILABİLİR M?

Fitil kullanımı, tedavi amaçlı olmasından dolayı ve herhangi bir gıda verme özelliği bulunmadığı için orucu bozmamaktadır. Ancak oruçluyken kullanılması şart değilse, iftardan sonra kullanılmasının daha uygun olacağını söylemek de mümkündür. Kişinin oruçluyken fitil kullanmasının orucu bozmadığı ve kullanılabileceği söylense bile oruç açıldıktan sonra kullanılması daha sağlıklı olacaktır. Oruç tutarken bağırsaklarda orucu bozacak kadar su emilecek şekilde verilen suyun bağırsakta kalması durumunda oruç bozulmaktadır. Ancak böyle bir durum söz konusu olmadığı için ve emilen su da çok az olduğu için oruç bozulmamaktadır.

Haberin Devamı

İMSAKİYE İÇİN BURAYA TIKLAYIN.