Ramazan Kolaylık dini İslam

Kolaylık dini İslam

Paylaş
Kolaylık dini İslam

Din, insanların üzerindeki tüm külfeti, kısıtlayıcı ve sınırlayıcı ağırlıkları kaldırır. İnsanın sadece sonsuz merhametli, şefkatli, bağışlayıcı, tüm gücün sahibi olan Allah'a teslim olmasını, her şeyde sadece O'nun rızasını arayarak O'na yönelmesini bildirir.

Evrendeki her varlığın ve gerçekleşen her olayın sahibi olan Allah’a güvenip dayanmak ve O’nu dost edinmek, bir insanın hayatındaki tüm korkuların, endişelerin, sıkıntıların ve zorlukların da sonu demektir. Dini yaşayan bir insan için dinin getirdiği en önemli kolaylık ve güzelliklerden biri budur. Allah, Kuran’da dinin kolay olduğunu, dinine tabi olanların işlerini kolaylaştıracağını şöyle bildirir: “Ve seni kolay olan için başarılı kılacağız.” (A’la, 8) “… O, sizleri seçmiş ve din konusunda size bir güçlük yüklememiştir, atanız İbrahim’in dini(nde olduğu gibi)...” (Hac, 78)

Haberin Devamı

SONRADAN EKLENENLER

İnsanların dinde zorluk olarak gördükleri uygulama veya inançlar, dine sonradan insanları dinden uzaklaştırmak isteyen inkarcılar tarafından eklenmiş ve hak dinin bir parçasıymış gibi insanlara aktarılmıştır. Bazı kimseler de, kendilerini daha takvalı göstermek için zor olanı yapmanın daha makbul olacağı yanılgısına kapılarak, gösterişe yönelik bir din anlayışını benimsemişlerdir. Oysa, Peygamber Efendimiz yanındaki Müslümanlar’a her zaman dini kolaylaştırmayı emretmiştir. Peygamberimizin bu konuyla ilgili bir hadisi şöyledir: “Kolaylaştırın, güçleştirmeyin. Müjdeleyin, nefret ettirmeyin. Birbirinizle iyi geçinin, ihtilafa düşmeyin.”

EN GÜZEL YAŞAM KURAN AHLAKINDA

Kuran’da Allah’ın dininin yaşanmasının son derece kolay olduğu hatırlatılmaktadır. Ayrıca İslam dininin, insanın yaratılışına, huzuruna, mutluluğuna en uygun yaşam biçimi olduğu ve Kuran ahlakına uyularak sürdürülen yaşamın bir insan için olabilecek en güzel yaşam olduğu anlatılmaktadır. “Biz sana bu Kuran’ı güçlük çekmen için indirmedik, içi titreyerek korku duyanlara, ancak öğütle-hatırlatma (olsun diye indirdik)” (Taha, 2-3)

Haberin Devamı

Günün ayeti

Allah'a ve peygamberlerine iman edenler, Rableri yanında tıpkı sıddıklar ve şehitler gibidir. Onların mükafatları ve nurları vardır. Ayetlerimize yalan diyenlere gelince, işte onların tümü cehennemin adamlarıdır. (Hadid, 19)

Günün hadisi

"Kim oruçlu olduğu halde unutur ve yerse veya içerse orucunu tamamlasın. Çünkü ona Allah yedirip içirmiştir."

EN EMİN YOL GÖSTERİCİ

Allah, tarih boyunca tüm insanlığa doğruyu bulmaları, kesin olan bilgiye ulaşabilmeleri ve din hakkında bilgi edinebilmeleri için kutsal kitaplar ile bu kitapları insanlara ileten ve açıklayan peygamberler göndermiştir. Allah’ın insanlara yol gösterici olarak indirdiği son kitap ise Kuran’dır. Allah son kutsal kitap olan Kuran’ın bozulmayacağına dair ayetlerde kesin bir hüküm vermiş ve kıyamet gününe kadar korunacağını bildirmiştir: Hiç şüphesiz, Kur’an’ı biz indirdik biz; onun koruyucuları da gerçekten biziz.” (Hicr; 9)

Haberin Devamı

KIYAMETE KADAR GEÇERLİ

Kuran’ın kıyamete dek geçerli olduğunu ve korunacağını bilen müminler bunun huzur ve güvenini yaşarlar. Kuran, insanın her hükmünden, her emrinden kesin olarak emin olduğu, kalbinde ve vicdanında hiçbir burukluk ve şüphe oluşmadan tabi olacağı bir kitaptır. İnsanların böylesine “emin” bir yol göstericisinin olması çok büyük bir nimet ve Allah katından verilmiş bir rahmettir. Allah, Kuran’ın müminler için önemini bir ayetinde haber verilmektedir. “…Biz kitabı sana, her şeyin açıklayıcısı, Müslümanlar’a bir hidayet, bir rahmet ve bir müjde olarak indirdik.” (Nahl, 89)