Ramazanda sağlıklı beslenme rehberi:Pideyi abartırsanız kilo almanız kaçınılmaz

Diyetisyen Dürdane Keskiner, Ramazan’da dikkat etmeniz gereken 7 beslenme kuralını anlatıyor...//Hazırlayan: Özgür Gökmen Çelenk

13 Nisan 2021, Salı 12:19 Son Güncelleme:
YAZI BOYUTU
Abone Ol Google News
TAM TAHIL TÜKETIN

TAM TAHIL TÜKETIN



 Ramazan boyunca basit karbonhidratlar yerine tam tahılı gıdaları tüketin. Örneğin beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği, pirinç yerine bulgur tercih ederseniz hem kan şekeriniz dengelenir hem de posa alımını artırırsınız. 


SAHURDA BAL, PEKMEZ VE REÇEL YOK

SAHURDA BAL, PEKMEZ VE REÇEL YOK


Enerji vereceği düşünülen bal, pekmez, reçel, çikolata gibi basit şeker içeren gıdalar kan şekerinde ani dalgalanmalara neden olur. Bu tür besinler önce kan şekerini hızla yükseltip açlık hissini ortadan kaldırır, daha az yemeyi sağlar. Fakat oruç başladıktan kısa bir süre sonra kan şekerini hızla düşürür ve erken açlığa yol açar. Sahurda basit şeker içeren yiyecekler yerine taze veya kuru meyveler tercih edin. 

ET TÜKETIMINE DIKKAT

ET TÜKETIMINE DIKKAT



 Ramazan’da genellikle normalden daha fazla et tüketilir. Bu durum kolesterol yüksekliği ile sonuçlanabilir. Et tüketimini dengede tutun. 

MEYVEYİ İHMAL ETMEYİN

MEYVEYİ İHMAL ETMEYİN


 Ramazan’da meyve tüketiminde düşüş yaşanır. En az 3 porsiyon meyve tüketmeye dikkat edin. Bu dönemde sık görülen kabızlığı önlemek için kabuklu yenilebilen meyveleri kabuklarıyla tüketin. Meyvelerin potasyum içerikleri yüksek olduğu için sahurda yenen 2 porsiyon meyve gün içinde tansiyonunuzun düzenlenmesine de yardımcı olur.


SAHURA KALKIN

SAHURA KALKIN


Kilo vermek ya da uykuyu bölmemek için sahura kalkmadan oruç tutulması oldukça yanlış bir davranıştır. Vücudunuz günlük enerjinin bir kısmını sahurda yenen yiyeceklerden elde eder. Gerekli enerjiyi almazsanız vücudunuz metabolizma hızını düşürür, daha az enerji harcamaya başlar, alınan fazla enerjiyi de yağ olarak depolar. Yine sahura kalkmamak kan şekerinin daha erken saatlerde düşmesine, erken acıkmaya neden olur. Bu da iftarda aşırı yemek tüketimiyle sonuçlanabilir. 

BOL BOL SU IÇIN

BOL BOL SU IÇIN


İftar ve sonrasında yeteri kadar su tüketmezseniz vücudunuzdaki su kayıpları nedeniyle birçok problem oluşmaya başlar. Vücudumuzun yüzde 60-70’i sudan oluşur. Yüzde 1 su kaybettiğimizde susama hissi, yüzde 2’de ağız kuruluğu baş gösterir. Yüzde 11’in üzerindeki kayıplarda ise kan akımı ve böbrek fonksiyonlarında bozulmalar oluşur. Kaybedilen su kanı koyulaştırır. Kalp, koyulaşan kanı pompalamada zorlanacağı için daha fazla çalışmak zorunda kalır.

PIDEYİ ABARTMAYIN

PIDEYİ ABARTMAYIN


 100 gram tam tahıllı ekmek ile 100 gram pideyi karşılaştırdığımızda pide yüzde 30- 55 oranda daha fazla enerji verir. Günlük ekmek ihtiyacı 8 dilim olan biri, tam tahıl yerine aynı miktarda pide yerse Ramazan boyunca 1.4 kilo alır. Ramazan pidesinin kepekli ya da tahıllı olan çeşitlerini tercih etmeniz bu riski ortadan kaldırır.


DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI

DOMATESLİ ŞEHRİYE ÇORBASI


 MALZEMELER: 


 Rendelenmiş domates 

 Kırılarak şehriye haline getirilmiş kepekli spagetti 

 İnce kıyım maydanoz l 1adet derisiz tavuk baget 

 1adet küp şeklinde doğranmış kabak 


 HAZIRLANIŞI:


 Bütün malzemeleri birlikte pişirin. Yalnızca maydanozuayırın ve piştikten sonra ilave edin.


ETLİ SEBZE TÜRLÜSÜ

ETLİ SEBZE TÜRLÜSÜ


MALZEMELER:


 Kabak 

 Patlıcan 

 Taze fasulye 

 İnce kıyım lahana 

 Domates 

 Taze soğan 

 1kase haşlanmış kuşbaşı et ya da tavuk 


HAZIRLANIŞI: 


Düdüklü tencerede pişirseniz bile öncelikle etlerinizi yumuşatın çünküsebzeler düdüklütenceredeçok çabuk pişer. Küçükküpler halinde doğradığınız kabak,patlıcan,taze fasulye ve lahanayı düdüklü tencerenintabanına yerleştirin. Üzerineincecik kıydığınız taze soğanları ve rendelediğiniz domatesleriekleyin.Enüstte de haşlanmış etlerinizin olmasını sağlayın. Yarım saatkadarpişirip, buhartamamen boşaldığındadüdüklü tencereniziaçın.


LORLU OMLET

LORLU OMLET


MALZEMELER:

1yumurta+1yumurta akı

1yemek kaşığı lor peynir

Yarımdemet dereotu

2adet rendelenmişdomates

1tatlı kaşığı tereyağı


HAZIRLANIŞI: 


Yumurtaları çırparakiçine lor peyniri ve ince kıyılmış dereotunu ilave edin. Domatesleri ilave edin. Suyunu çekip püreleşene kadarpişirin. Ardından çırpılmışmalzemeleri ekleyiparkalı önlü pişirin. Sahur içinideal birtariftir.


Probiyotik smothie

Probiyotik smothie

MALZEMELER: 

 1 su bardağı light kefir 

 1 su bardağı dondurulmuş vişne 

 1 su bardağı çilek 

 1 çay kaşığı toz tarçın 

1 adet limon lifli bisküvi 


HAZIRLANIŞI:


 Malzemeleri blendırdan geçirin. Dilerseniz soğutabilir ya da buz ilave edebilirsiniz. Şişleyerek 36 saate kadar saklayabilir ve iftardan sonraki ara beslenmenizde hafif ve sağlıklı bir tercih yapmış olursunuz.

Bu Video
İlgini
Çekebilir
Sıradaki haber yükleniyor...
holder
SIRADAKİ HABER 'Bugün ne pişirsem?' diyenlere günün menüsü (11 Nisan 2021)