Dünya Rumlar sondaja başlayacak

Rumlar sondaja başlayacak

Paylaş
Rumlar sondaja başlayacak

Rumlar, petrol ve doğalgaz araştırma sondajına eylül sonu başlayacak

Kıbrıs Rum yönetiminin, Doğu Akdeniz'de ''Afrodit'' olarak isimlendirdiği 12. parselde petrol ve doğalgaz arama sondajına bu ay sonu başlayacağı bildirildi.Rum haber ajansı, sondajı yapacak, Amerikan menşeli ''Noble Energy'' şirketinin, Rum yönetimin tek yanlı ilan ettiği sözde ''Münhasır Ekonomik Bölge''deki 12. parselde yapacağı doğalgaz ve petrol araştırma sondajlarına eylül sonu başlayacağını duyurdu.

Ajans, Rum hükümet kaynaklarına dayandırdığı haberinde, ''araştırma sondajları safhasında doğalgaz yataklarının kalitesinin ölçüleceğini ve bu yataklardan ne kadar istifade edilebileceğinin veya ne kadarının satılabileceğinin tespit edileceğini'' belirtti.

Haberde, bu amaçla, İsrail'in ''Leviathan'' ismi verilen parselinde bulunan doğalgaz platformunun 12. parsele taşınmasının söz konusu olduğu kaydedildi.

Haberin Devamı

Yeraltı kaynaklarının sahibi sadece Güney Kıbrıs değil

KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Güney Kıbrıs'taki denizde patlamalar sonrasında daha kötüye giden ekonominin ve iç siyasi çekişmelerinin daha artması ve bugün Cumhurbaşkanı Dimitris Hristofyas'a istifa çağrılarının yoğunlaştığı bir dönemde, gündemin değiştirilme gayreti içinde olunduğunu ifade ederek şöyle konuştu:

''Gündemi değiştirmek için denizlerde petrol arama programını, ki bu geçmiş yıllardan beri gündemde olan konular, bunu yeniden gündeme getirmeye çalışmaktadırlar. Kıbrıs üzerinde Rum halkının ve Kıbrıs'ın yer altı kaynaklarında ve özellikle denizlerde bulunması muhtemel herhangi bir servetin tabii ki sahibi sadece Güney Kıbrıs halkı değildir. Bunun tabii ki Kıbrıs Türk halkının da bu konularda veya böyle bir kaynağın bulunması halinde muhakkak payı vardır. Dolayısıyla bugün siyasi çözüme ulaşmayan Kıbrıs probleminin, siyasi çözümü olmazdan önce böyle bir eyleme güneyin girmesi büyük bir yanlışlığı da beraberinde getirir.

Gerek Türkiye Sayın Başbakanı, Dışişleri Bakanı, Türk yetkililerinin devamlı açıklamaları vardır. Bizim açıklamalarımız vardır, KKTC gerek Başbakanı, gerek Cumhurbaşkanı olarak bu konularda. Bir kez daha sağduyuya davet ediyoruz.''

AA

Haberin Devamı