Gündem Rusya'daki Putin-Erdoğan görüşmesi sona erdi

Rusya'daki Putin-Erdoğan görüşmesi sona erdi

Paylaş
Rusya'daki Putin-Erdoğan görüşmesi sona erdi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet  Başkanı Vladimir Putin’in görüşmesi başladı. Kremlin Sarayı’nda saat 14.12’de başlayan görüşme 2 saat 15 dakika sürdü. Heyetler arası görüşme basına kapalı devam  edecek

Toplantının başında iki lider kameraların karşısına geçti. Putin, "Bu formatta uzun zaman sonra ilk görüşmemiz. Aradan çok zaman geçtiği halde Rus-Türk ilişkilerinin gelişmesi için çalışıyoruz. Başta Suriye krizi olmak üzere dünyadaki krizlerin çözümü ile ilgili olarak çalışmalarımızı aktif bir şekilde sürdürüyoruz" dedi. Putin, "Askeri ve özel servisler arasında yapıcı görüşme sürüyor" diye konuştu.


CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN: PYD'NİN MOSKOVA'DAKİ FAALİYETLERİNE SON VERMESİ GEREKİYOR


Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terörle mücadele alanında yakın eşgüdüm halinde hareket etmemiz büyük önem taşıyor. Suriye'de DEAŞ'a karşı sergilediğimiz kararlı tutumu diğer terör örgütlerine karşı da göstermeliyiz. Bu bakımdan PKK'nın Suriye kolu olan PYD'nin Moskova'daki faaliyetlerine son verilmesini özellikle bekliyoruz." dedi.

"Suriye'de istikrarın sağlanması için hepimize görevler düşüyor"

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin ile yaptıkları görüşmede Suriye ve terörle mücadele konusundaki değerlendirmelerini paylaştıklarını belirterek, "Akan kanın durması, Suriye'de istikrarın bir an önce sağlanması için hepimize önemli görevler düşüyor." ifadesini kullandı.

PUTİN: BÖYLE YAKIN BİR İŞBİRLİĞİNİ KİMSE BEKLEMİYORDU


Putin, şunları söyledi: "Rusya ve Türkiye, son zamanlarda Suriye dahil olmak üzere dünyadaki krizleri çözmek için aktif bir biçimde çalışıyor. Rusya ve Türkiye, savunma kurumları ve istihbarat teşkilatları düzeyinde iyi ve etkili ilişkiler kurdu. Rusya ile Türkiye arasındaki ilişkiler hızlı bir tempo ile onarılıyor, Moskova böyle olduğu için mutlu. İlişkilerimizin hak ettiği seviyeye yükselmesi için aktif bir biçimde çalışıyoruz. Rusya ve Türkiye askerleri arasında böyle yakın bir işbirliği kurulacağını kimse beklemiyordu." dedi.

GÖRÜŞME 4 SAAT SÜRECEK


Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in heyetlerle birlikte yapacağı görüşme 4 saat sürecek. Putin ve Erdoğan arasındaki görüşme 2 saat 15 dakika sürdü. İki liderin görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi.


HAVALİMANINDA KARŞILANDI


Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı, Moskova Vnukovo-II Havalimanı’na gelişinde, Rusya Federasyonu Dışişleri Bakan Yardımcısı Aleksey Meşkov, Türkiye Cumhuriyeti Moskova Büyükelçisi Hüseyin Diriöz ile diğer yetkililer karşıladı.

HEYETTE KİMLER YOK Kİ!


Erdoğan ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Ekonomi Bakanı, Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı, Milli Savunma Bakanı Fikri Işık ile Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan da Moskova’ya geldi.

ONURUNA YEMEK VERİLECEK


Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi Toplantısı’na ve Putin tarafından onuruna verilecek yemeğe katılacak.

Erdoğan daha sonra anlaşma imza töreni ve Putin ile ortak basın toplantısına iştirak edecek ardından Meçhul Asker Anıtı’na çelenk bırakacak.