Gündem Sabancı suikasti sanığı İsmail Akkol'a müebbet

Sabancı suikasti sanığı İsmail Akkol'a müebbet

Paylaş
Sabancı suikasti sanığı İsmail Akkol'a müebbet

Sabancı suikastı davasında 21 yıl sonra tetikçi İsmail Akkol hakkında 'ağırlaştırılmış müebbet hapis' cezası verildi.

İstanbul’daki Sabancı Center’da, 9 Ocak 1996’da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe’nin hayatlarını kaybettikleri kanlı saldırıda yer alan üç isimden biri olan terör örgütü DHKP-C üyesi İsmail Akkol, 3 Şubat 2016 tarihinde Aydın'da yakalanmıştı.

"ASLINDA BERAAT KARARI VERMENİZ GEREKİYOR AMA VERMEDİNİZ"


Bugün duruşmaya çıkarılan İsmail Akkol'a son sözleri soruldu. Habertürk'ün haberine göre İsmail Akkol, "Aslında beraat kararı vermeniz gerekiyor ama veremediniz. Verirseniz sizi de sepetlerler" diye konuştu.

Suikastten 20 yıl sonra yakalanan İsmail Akkol hakkında, suç tarihindeki eski TCK'nın 146'ıncı maddesi gereğince "Anayasal düzeni silah zoru ile değiştirmeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyordu.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET YEDİ


"Sabacı Suikasti Davası" nda mahkeme kararını açıkladı. İsmail Akkol, ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırıldı.


TETİKÇİ İTİRAFÇI SANIK MUSTAFA DUYAR CEZAEVİNDE ÖLDÜRÜLMÜŞTÜ


Cinayetin Fehriye Erdal, İsmail Akkol ve Mustafa Duyar tarafından işlendiği tespit edilmiş, Mustafa Duyar yakalanıp hapse atılmış ve 1999'da hapishanedeki bir isyan sırasında öldürülmüştü. Fehriye Erdal ve Mustafa Akkol ise kaçmıştı. Yunanistan'da yargılanıp serbest bırakılan Mustafa Akkol, Ocak ayında Türkiye'ye yasa dışı yollardan girince yakalanmıştı.


(Mustafa Akkol, Aydın'da otogarda yakalanmadan önce polis tarafından böyle görüntülenmişti)

FEHRİYE ERDAL NEREDE?


Fehriye Erdal ise, 1999'da Belçika'nın Knokke kentinde kaldığı apartmanda yangın çıkması sonucunda sahte pasaportla yakalanıp yargılanmıştı. Bir yıla yakın cezaevinde kaldıktan sonra ev hapsine alınan Fehriye Erdal, Mart 2006'da firar etmişti. Eylül 2007'de Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı yargılanması kararı verilse de daha sonra bu karar bozulmuştu. Sabancı ailesinin başvurusu üzerine süreç yeniden başlamıştı.

Geçtiğimiz Şubat ayında Belçika Brugge Ağır Ceza Mahkemesi, gıyabında yargılanan Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal'a Türkiye'de işlediği suçlardan dolayı 15 yıl hapis cezası ile 10 yıl sivil ve siyasi haklardan mahrumiyet cezası vermişti.