21 gün kritik! Faydalı zannediyoruz ama erkenden yaşlandırıyor!
Genel inanış bir şeyin alışkanlık haline gelmesi için 21 gün boyunca tekrarlanması gerektiği yönünde olsa da uzmanlar bir davranışın otomatik hale gelmesi için belirli bir süre olmadığını söylüyor. Hayatınıza katmak istediğiniz yeni rutinin kolaylığına ya da zorluğuna bağlı olarak 18 ila 254 gün arasında bir süre geçmesi gerekiyor olabilir. Ancak bazen hemen kurtulmamız gereken zararlı alışkanlık da bulunmaktadır. Bu alışkanlıkları ne kadar hızlı bırakırsak o kadar hızlı yaşam kalitemiz artacaktır.
ÇALAR SAAT KULLANMAK
Çalar saatlerden gelen ani ses, uyanmanızı sağlar ancak bu durum kalbiniz için zararlı olabilir. Adrenalin patlamasına yol açan bu ses, kan basıncının aniden yükselmesine ve stresli hissetmenize neden olabilir. Aynı zamanda aniden kalkmak ise uyku sersemliğine, zihinsel ve fiziksel performansın düşmesine yol açabilir. Peki telefondaki ya da saatlerdeki alarm sesi olmadan nasıl uyanabilirsiniz?
Uzmanlar her gün aynı saatte uyuyup her gün aynı saatte kalkmaya çalışarak bir uyku rutini oluşturmanın ideal olduğunu söylüyor. Buna ek olarak yavaş yavaş doğal ışığa uyanma alıştırması yapmak da öneriliyor. Bunun için gece yatarken panjurları ve perdeleri açabilir ve doğrudan güneş ışığı alan bir yerde uyumaya başlayabilirsiniz.
Çalar saati tamamen hayatınızdan çıkarmak görünüşünüzde de olumlu değişikliklere yol açabilir. Bir kadın bir hafta boyunca çalar saati tamamen hayatından çıkararak bir deney yaptı. Ardından ise yüzünün gözle görülür bir şekilde canlandığını ve göz altlarındaki koyuluğun azaldığını belirtti.
SAĞLIKLI SANILAN AZ YAĞLI YİYECEKLER VE ÜRÜNLER TÜKETMEK
Düşük yağlı veya glutensiz yiyecekler tüketmek aslında daha sağlıklı beslenmenizi sağlamaz. Bu işlenmiş gıdalar, diyet olmayan muadillerinden çok daha fazla şeker içeriyor olabilir. Örneğin şekerli kahvaltılık gevrekler ve aromalı kahve içecekleri bu gruba örnektir. Bu yiyecekleri tüketmek ise aşırı açlığa, kilo alımına ve bazı hastalıklara yol açabilir.
BURNUN İÇİNDEKİ TÜYLERİ ALMAK
Burnun içindeki tüyler, aslında savunma sisteminin birer parçasıdır. Toz, alerjen ve böcek gibi maddelerin akciğerlere girmesini engellemeye yardımcı olurlar. Koparılmaları ise tahriş ve enfeksiyon gibi sorunlara yol açabilir. Burun, çeşitli kan damarları sayesinde kafatasına bağlanan yüzdeki üçgen bölgenin bir parçasıdır. Bu nedenle burunda oluşan enfeksiyonlar da kolayca ve hızla yayılarak çok daha ciddi sorunlara yol açabilir.
Burnunuzdan çıkan tüylerden rahatsız oluyorsanız onları cımbızla çekmek yerine bir makasla kısaltmanız çok daha sağlıklı olacaktır.
ÇOK FAZLA VİTAMİN ALMAK
Multivitaminler çoğu kişinin beslenmesindeki eksiklikleri doldurmak için aldığı bir takviyedir. Ancak yapılan araştırmalar bu takviyelerin hiçbir işe yaramadığını ortaya koydu. Bu takviyeler kalp ve damar hastalıklarını önlemez ya da kanser riskini azaltmaz. Etkisi kanıtlanmış tek takviye ise hamilelik öncesinde ve sırasıda annenin kullandığı folik asittir.
Uzmanlar suda çözünen vitaminlerin ise aşırı tüketildiğinde ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceği konusunda uyardı. Özellikle aşırı C vitamini alımı böbrek taşına neden olabilirken aşırı A vitamini ise karaciğer sağlığını etkileyebilir. İlaç takviyesiyle giderilmesi gereken vitamin eksiklikleri için mutlaka doktorunuza danışın ve mümkün olduğunca beslenmenizle bu açığı kapatmaya çalışın.
EVİ ÇOK TEMİZ TUTMAK
Hastane gibi bazı alanlarda temizlik ve steril bir ortam mutlak şarttır. Ancak evde tamamen steril bir ortam yaratmak aslında bazı hastalıklara yakalanma ihtimalinizi arttırabilir. "Hijyen hipotezi" olarak bilinen, çocukların bakteri, polen ve hayvan tüyüne maruz kalan çocukların daha güçlü bağışıklığa sahip olduğu çalışmalarla da desteklenmektedir.
Bazı mikroplar vücudumuz için iyi olabilir. Çünkü metabolizmamızda ve beyin foksiyonlarımız gibi alanlarda bize yardımcı olmaktadırlar. Ancak bu temizliği tamamen bırakmamız gerektiği anlamına da gelmez. Çok temiz ortamlarda bulunmak astım gibi rahatsızlıkların ortaya çıkmasına neden olacağı gibi kirli ortamlar da mikrop kapılmasına yol açabilir. Burada önemli nokta dengeyi tutturabilmektir.
TIRNAK ETLERİNİZİ KESMEK
Manikür yaptıran çoğu kişinin en sevdiği eylemlerden biri olan tırnak etlerinin kesilmesi, tırnak kenarı boyunca uzanan bir deri parçasının kesilmesi anlamına gelir. Bu tırnaklarınızın daha güzel gözükmesinin sağlasa da tırnaklarınızın doğal koruma yöntemlerinden birini yok etmeniz ve onların dış etkenlere karşı daha savunmasız hale dönüşmesi anlamına gelir. Kütikül de denen bu derinin kesilmesi, enfeksiyon ya da cilt hasarına neden olabilir.
Dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise tırnaklarınızı bir araç olarak kullanmamanız gerektiğidir. Teneke kutuları açmak, çıkartmaları soymak ya da anahtarlıkları açmak için tırnaklarınızı kullanmak, kırılmalarına neden olabilir. Bu nedenle tırnaklarınız yerine makas veya başka aletler kullanmanız öneriliyor.
AŞIRI YEMEK YEMEK
Etrafımızdaki her şeyin hızlı aktığı bu dönemde, hepimiz hızlı yemek yeme eğilimindeyiz. Ancak bu, aslında kilo almanıza yol açabilir. Yapılan bir araştırmada hızlı çiğneyen çocukların yüzde 60'ının daha fazla yemek yediği ortaya çıktı. Farklı bir araştırma ise hızlı yemek yemenin yüksek tansiyon ve kan şekeri, obezite ve kötü kolesterol seviyeleri için risk oluşturduğunu ortaya koydu.
Hızlı yiyenler daha az çiğner ve daha büyük ısırıklar alır. Bu da sindirimin yetersiz kalmasına neden olabilir. Yavaş yemek yemeyi denerseniz kendinizi daha memnun ve doymuş hissedeceğinize emin olabilirsiniz.