Beden Sağlığı Ayağa kalkınca başım dönüyor ne yapmalıyım? Hızlı kalkınca baş dönmesi normal mi?

Ayağa kalkınca başım dönüyor ne yapmalıyım? Hızlı kalkınca baş dönmesi normal mi?

Paylaş
Ayağa kalkınca başım dönüyor ne yapmalıyım? Hızlı kalkınca baş dönmesi normal mi?

Ayağa kalkınca ortaya çıkan baş dönmesi kişilerin sosyal hayatını oldukça olumsuz etkileyen bir durumdur. Özellikle herhangi bir tedavi yoluna gidilmemesi halinde daha kötü bir duruma yol açabilir. Bu nedenle baş dönmesinin önüne geçmek ve gerekirse bir doktora görünmek gerekir. Ayağa kalkınca baş dönmesi neden olur, hızlı bir şekilde kalkınca baş dönmesi yaşanması normal bir durum mudur? Merak edilen soruların yanıtlarını Posta.com.tr okurları için derledik.

Ayağa kalkınca baş dönmesi bazen normal olabilir. Aniden yapılan hareketlerde ve aniden kalkma durumunda baş dönmesi normal olsa da sürekli tekrarlaması ve uzun sürmesi halinde doktora gitmek gerekir. 

Haberin Devamı

AYAĞA KALKINCA BAŞIM DÖNÜYOR NE YAPMALIYIM?

Oturur veya eğilir pozisyondan ani olarak yukarı kalkıldığı zaman baş dönmesi, baş ağrısı ya da göz kararması yaşanmaktadır. Bunun asıl nedeni kan basıncının ani hareket halinde kendini dengelemeye çalışmasıdır.

Bazı kişilerin tansiyonları her zaman normalden daha düşük olduğu için aniden kalkma durumunda baş dönmesi ortaya çıkabilir. Eğer düşük tansiyondan kaynaklı bir baş dönmesi oluyorsa bunun hafiflemesi için uyku düzenini ve beslenme alışkanlığını değiştirmek gerekebilir.

Bunun yanında düşük kan basıncının yükseltilmesi de düşük tansiyonun tedavisinde önemlidir. Ayağa kalkınca oluşan baş dönmesinin kalp hastalıklarından, ateşli enfeksiyonlardan ya da nörolojik sorunlardan kaynaklanması mümkündür. En etkili tedavi için altta yatan nedenin saptanması ve daha sonra tedavi yöntemine karar verilmesi gerekir.

Haberin Devamı

HIZLI KALKINCA BAŞ DÖNMESİ NORMAL Mİ?

Hızla ayağa kalkılması halinde kan basıncı düşer ve baş dönmesi meydana gelir Bunun yalnızca hızlı kalkma durumunda ortaya çıkması gayet normaldir ve insanların büyük çoğunluğunda olur. Kullanılan bazı ilaçlar, nörolojik problemler ya da kalp hastalıkları da baş dönmesine neden olabilir. Eğer hızlı kalkınca baş dönmesi olduğunda bu uzun sürüyor ve devamlılık teşkil ediyorsa mutlaka nöroloji doktoruna görünmek gerekir.

Bu durumda altta yatan daha ciddi ve farklı sağlık problemleri olabilir. Vertigo da ani hareketlerde baş dönmesine neden olduğu için doktora gidilmesi halinde tanı koyulması daha kolay olur. Ayrıca B12, demir eksikliği ve D vitamini eksikliği de kişilerde baş dönmesine neden olan etkenlerdendir.

Aniden kalkıldığı zaman çoğu kişinin kan basıncı düşer ve kan basıncı kendini dengelemeye çalışırken kişilerin başı döner, Bu durumda kişilerin korkmaması ve gözlerini kapatarak baş dönmesinin geçmesini beklemesi, bu sırada da dinlenir pozisyonda olmaları önerilir. Eğer uzun sürerse bir sağlık kuruluşuna başvurmakta fayda vardır.