Beden Sağlığı Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı nasıra davetiye çıkarıyor

Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı nasıra davetiye çıkarıyor

Paylaş
Ayak yapısına uygun olmayan ayakkabı nasıra davetiye çıkarıyor

Yanlış ayakkabı seçimi nasıra neden oluyor. Ayaklar gün içerisinde basınç, sürtünme ve baskıya maruz kaldığında zaman içerisinde cilt kendini bu durumdan korumak için deride katmanlar oluşturur ve nasır olarak adlandırılan ölü dokular ortaya çıkar. Ayrıntıları Posta.com.tr okurları için derledik.

Nasır problemi çoğunlukla ayak şekline uygun olmayan ayakkabı seçiminden, basış bozukluğundan ve zamanla oluşan kemik deformasyonlarından meydana geliyor. Podolog Zehra Albayrak “Nasır oluşan kişi ayakkabı kullanımı esnasında yoğun ağrı yaşamaya başlar. Nasır da öncelikle baskı ve sürtünmeye neden olan sebep ortadan kaldırılmalıdır” diyor.

Haberin Devamı

Toplumumuzda nasırın yaygın görülen bir problem olduğunu ve her ayakta oluşan nasırın kişiye göre farklılıklar gösterdiğini belirten Podolog Zehra Albayrak; “ Günlük hayatta dar ayakkabı giyenlerde genellikle en küçük olan serçe parmakta nasır meydana geliyor. Bazı spor branşları ile uğraşan sporcularda da nasır kaçınılmaz oluyor.   En çok voleybol ve basketbol oyuncuları ile zıplama eylemi gerçekleştiren sporcular da nasır problemleri ile karşılaşıyoruz. Bu sporcularımızda daha çok parmak eklemlerinin bulunduğu yerlerde nasır meydana gelmektedir. Bu tip durumlarda ise podologlar tarafından oradaki sertleşmiş bölge temizlenmeli ve yumuşatılmalıdır. Canlı dokuya zarar vermeden yumuşak hareketlerle yüksekliği azaltılan nasır kişiyi bir süreliğine de olsa rahat ettirir. Temizlendikten sonra ise baskı koruyucularla desteklenmektedir. Buradaki amaç oradaki nasırlı bölgedeki yükü dağıtıp diğer alanlara dağıtarak o nasırın yerini unutmasını sağlamaktır. Nasır temizliği yapılırken mutlaka dikkat edilmesi gereken nokta sağlıklı dokuya zarar vermemektir. Aksi halde enfeksiyon oluşmasına sebep olunabilir. Nasır oluşmaması için ise kuvveti ve yükü ayak tabanında eşit dağıtacak tabanlıkları tercih etmeye özen gösterilmeli” dedi.

Haberin Devamı

Riskli hasta grubu nasır konusunda daha hassas olmalı

Riskli hasta grubunda olan kişilerin ilaçsız yöntemleri tercih ettiğini belirten Zehra Albayrak; “Yaşlılar ve diyabet hastaları ile kanser hastaları da ilaçsız nasır tedavilerini tercih etmelidirler. Çünkü bu kişilerin nasır konusunda daha hassas olmaları gerekmektedir” şeklinde konuştu.