Beden Sağlığı Beşinci hastalık nedir? Beşinci hastalık nasıl bir hastalıktır, belirtileri neler, bulaşıcı mı? Kızılcık Şerbeti’nde küçük Abdullah’ın hastalığı 5. hastalığın tedavisi var mı?

Beşinci hastalık nedir? Beşinci hastalık nasıl bir hastalıktır, belirtileri neler, bulaşıcı mı? Kızılcık Şerbeti’nde küçük Abdullah’ın hastalığı 5. hastalığın tedavisi var mı?

Paylaş
Beşinci hastalık nedir? Beşinci hastalık nasıl bir hastalıktır, belirtileri neler, bulaşıcı mı? Kızılcık Şerbeti’nde küçük Abdullah’ın hastalığı 5. hastalığın tedavisi var mı?

Beşinci hastalık, Kızılcık Şerbeti dizisinde yer almasının ardından pek çok kişi tarafından merak edilmeye başlandı. Genellikle küçük bebeklerde görülen ve ciltte oluşan döküntülerle kendini gösteren hastalık kimi zaman yetişkinlerde de görülüyor. İşte beşinci hastalık (5. Hastalık) belirtileri, tedavisi ve hastalığa ilişkin diğer merak edilen sorulan yanıtları…

Çocukluk çağı hastalıklarından olan beşinci hastalık pek çok bebekte görülmektedir. Virüs kaynaklı bir hastalık olan 5. Hastalık bulaşıcı bir hastalık olduğu için dikkatli olunması gerekiyor. Peki, beşinci hastalık nedir? Beşinci hastalık nasıl bir hastalıktır, belirtileri neler? Kızılcık Şerbeti’nde küçük Abdullah’ın hastalığı 5. hastalığın tedavisi var mı? İşte ayrıntılar…

Haberin Devamı

BEŞİNCİ HASTALIK NEDİR?

Beşinci hastalık, Parvovirus B19 adı verilen bir virüsün neden olduğu çocukluk çağı hastalığıdır. "Tokatlanmış yanak sendromu" olarak da bilinen bu hastalık, hafif ateş, baş ağrısı ve eklem ağrıları ile başlar. En belirgin özelliği ise yanaklarda pembe, kelebek kanatlarına benzeyen bir döküntü oluşturmasıdır.

BEŞİNCİ HASTALIK BELİRTİLERİ

  • Hafif ateş (38°C'ye kadar)
  • Baş ağrısı
  • Eklem ağrıları
  • Yorgunluk
  • Burun akıntısı
  • Boğaz ağrısı
  • Öksürük

En belirgin belirti: Yanaklarda ve bazen kollarda ve bacaklarda pembe, kelebek kanatlarına benzeyen döküntü (yaklaşık 7-10 gün sürer)

BEŞİNCİ HASTALIK NASIL BULAŞIR?

Beşinci hastalık, hastalanmış kişinin solunum damlacıkları ile yayılır. Bu damlacıklar, öksürme veya hapşırma sırasında havaya yayılır ve sağlıklı kişiler tarafından solunur. Virüs, kan yoluyla da bulaşabilir.

BEŞİNCİ HASTALIK TEDAVİSİ

Beşinci hastalığın özel bir tedavisi yoktur. Hastalık genellikle 7-10 gün içinde kendiliğinden geçer. Bu süreçte hastalığın semptomlarını hafifletmek için parasetamol veya ibuprofen gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanılabilir. Bol sıvı almak ve dinlenmek de önemlidir.

Haberin Devamı

BEŞİNCİ HASTALIK KOMPLİKASYONLARI

Beşinci hastalık genellikle hafif bir hastalıktır ve ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Ancak bazı nadir durumlarda, anemi, kalp yetmezliği veya eklem iltihabı gibi komplikasyonlara neden olabilir. Bu komplikasyonlar genellikle bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde görülür.

BEŞİNCİ HASTALIKTAN KORUNMA

Beşinci hastalıktan korunmanın en iyi yolu, hastalanmış kişilerden uzak durmaktır. Hastalık belirtileri gösteren kişilerle yakın temastan kaçınmak ve sık sık el yıkamak önemlidir.