Beden Sağlığı Böbrek taşlarını kırmada yeni yöntem

Böbrek taşlarını kırmada yeni yöntem

Paylaş
Böbrek taşlarını kırmada yeni yöntem

Böbrek içindeki 1-1.5 santimetre büyüklüğündeki taşlar, açık cerrahinin yerine geçen, kesi yapılmadığı için kanamaya yol açmayan "Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS)" yöntemiyle yok ediliyor

Kalp sorunu olmayan ve anestezi alabilen her yaş grubundaki hastaya uygulanabilen yöntem için taşın küçük ve böbrek içinde olması gerekiyor.

Üroloji Uzmanı Prof. Dr. Remzi Sağlam, böbreklerdeki taşların 25 yıl öncesinde açık cerrah ile ameliyat yapılarak alındığını ancak son yıllardaki teknolojik gelişmeler sayesinde yeni tekniklerin kullanıldığını, komplikasyonların görülme sıklığının azaldığını söyledi.

Böbrek taşları ile ilgili tedavinin tamamına yakınının artık kapalı cerrahi yöntemleriyle yapıldığını belirten Sağlam, 1980’li yıllardan sonra böbrek taşlarının lazerle kırıldığını ve şu anda Türkiye genelinde 140’a yakın bu tür cihazın bulunduğunu anlattı.

Sağlam, böbrek taşı cihazlarının yardımıyla kırılamayan ya da büyük olduğu için kırılmaması gereken taşların da kapalı böbrek taşı ameliyatı olan "Perkütan Litotripsi" ile yapılabildiğini belirtti. Bu yöntem uygulanırken iğne ile böbreğe girildiğini ifade eden Sağlam, "İçeriden konulan kılavuz teller vasıtasıyla bu yol genişletilir, böbreğin içi net olarak görülür ve özel aletle böbreğin içerisindeki taş kırılır ve boşaltılır" dedi.

'HEM HEKİM HEM HASTA AÇISINDAN AVANTAJLI'

Sağlam, kapalı böbrek ameliyatının hem hekim hem de hasta açısından çok avantajlı olduğunu vurgulayarak, "Bu teknik sayesinde kanama riski çok az, kesi yapılmadığından fıtıklaşma görülmüyor, hastanın hastanede yatış süresi çok kısalıyor. Böbreğin içi çok net olarak görüldüğü için operasyonlardan çok daha başarılı sonuçlar elde ediliyor" diye konuştu.

Böbreklerdeki taşların, "Havalı Taş Kırma Cihazları", "Ultrasonografik Titreşimli Cihazlar" ile bunların ikisinin de birlikte kullanıldığı cihazlar ile yapılabildiğini anlatan Sağlam, tüm taş kırma cihazlarının Türkiye’de üretilebildiğini hatta yurt dışına ihraç edildiğini belirtti.

Sağlam, taşların böbrek dışında kanala girmesi halinde ise yine hiç kesi yapılamadan "Üreteroskopi" yöntemi uygulandığını belirterek, "Hastaya hiç kesi yapılmadan kanala girilir, taşın bulunduğu yer tespit edilir ve taş lazerle kırılır ve taş bölgeden tamamen temizlenir" dedi.

Kapalı böbrek taşı operasyonu olan hastaların yaklaşık 2 gün hastanede gözlem altında tutulduktan sonra taburcu edildiğini ifade eden Sağlam, hastaların hastaneden çıktıktan sonra işlerine dönebildiğini söyledi. Sağlam, bunun, hasta ve hasta yakınları için hem maddi hem de manevi açıdan önemli bir avantaj olduğunu, iş gücü kaybının da önüne geçildiğini belirtti.

"BÖBREKTEKİ 1-1.5 SANTİMETRELİK TAŞLAR KIRILABİLİYOR"


Sağlam, taşların böbreğe kaçması ya da kapalı ameliyat yapılamayacak düzeyde böbrekte küçük taş bulunması durumunda ise farklı bir tekniğin kullanıldığını ifade ederek, yönteme ilişkin şu bilgileri verdi: "(Böbrek içine Yolculuk) diye nitelendirilen ve ’Fleksibil Üreteroskopi Lazer (FURLAS)’ diye isimlendirilen sistemle ucu kıvrılabilen özel 2-3 milimetre kalınlığındaki aletlerle üreter denilen idrar yolu kanalından böbreğin içine giriliyor, taş tespit ediliyor ve lazerle kırılıyor. Bu, son zamanlarda gelişen çok yeni bir teknolojidir. FURLAS yöntemi şu anda böbrek taşı ameliyatlarında tüm dünyada uygulanan son tekniktir.

Yöntemin uygulanabilirliği, taşın özelliğine ve bulunduğu yere göre değişir. Böbrek içerisinde çok büyük taş bulunduğunda ’Kapalı Böbrek Taşı’, taş kanala düştüğünde ’Üreteroskopi’ ve böbrek içinde küçük bir taş bulunması ya da kanala düşen bir taşın böbrek içine girmesi halinde FURLAS yöntemi uygulanabilir.

Yöntemin uygulanabilmesi için hastanın yaşının önemi olmadığını belirten Sağlam, hastanın kalbinde sorun olmaması ve anestezi alabilmesinin yeterli olduğunu kaydetti.

Sağlam, FURLAS yönteminin dünyada 10 yıldır, Türkiye’de ise yeni uygulanmaya başladığını anlatarak, Ankara’da özel 100. Yıl Hastanesi’nin dışında bazı üniversite ile eğitim araştırma hastanelerinde yapıldığını söyledi. Bugüne kadar merkezlerinde 40 hastayı tedavi ettiklerini belirten Sağlam, operasyon sonrasında hastaların sağlak durumlarının iyi olduğunu bildirdi.

Sağlam, FURLAS yönteminin Türkiye’de yeni uygulanmaya başladığı için şu an için SGK tarafından geri ödeme listesine alınmadığına dikkati çekerek, "Listeye girmesi için gayret gösteriyoruz. Operasyonun toplam maliyeti yaklaşık 3 bin lira tutuyor" dedi.

YURT DIŞINDAN HEKİMLERE EĞİTİM

Öte yandan Sağlam, böbreğinde 5 santimetrelik bir taş bulunan hastaya kapalı böbrek taşı ameliyatı yapılarak, uygulamanın yurt dışından gelen hekimlere gösterileceğini söyledi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen kurs kapsamında operasyonlar hakkında 3’ü Türkiye’den, 2’si Arnavutluk’tan toplam 5 hekime uygulamalı olarak eğitim verileceğini belirten Sağlam, kursun Perşembe gününe kadar devam edeceğini belirtti.

2

Haberin Devamı