Beden Sağlığı 'Cep'le uzun konuşmayın

'Cep'le uzun konuşmayın

Paylaş
'Cep'le uzun konuşmayın

Uzmanlar, yaygın kullanılan cep telefonlarıyla uzun süreli konuşmalar yapılmasının birçok rahatsızlığa neden olabileceğini belirtiyor

Yaklaşık 20 yıl önce insan yaşamına giren cep telefonları ve baz istasyonlarının yaygınlaşması sonucu herkesin Radyo Frekans Radyasyon’a (RFR) maruz kaldığını belirten Doç. Dr. Akbaş, halkı radyasyona karşı dikkatli olunması konusunda uyardı.

6 DAKİKA ÜSTÜ BÜYÜK RİSK

Doç. Dr. Yücel Akbaş, cep telefonlarının özellikle aynı kulağa dayalı olarak 6 dakikanın üzerinde kullanılmasının büyük risk taşıdığını vurguladı. Doç. Dr. Akbaş, "RFR alanların değişik biyolojik etkilere neden olduğunu gösteren çok sayıda çalışma mevcut.

Bu çalışmalarda uzun süreli RFR’ye maruz kalmanın çeşitli kanser türleri, lösemi ve lenfoma, kan beyin bariyeri geçirgenliğinin artması, beyin sıcaklığının, hücre ve DNA sentezinin artması, üremede azalma, çocuklarda öğrenme güçlüğü gibi pek çok etkinin varlığını göstermekte. Kulakta çınlama, dolgunluk, işitme kaybı ve uzun vadede işitme siniri tümörlerine neden olabildiği belirlenmiştir" dedi.

ÇOCUKLAR DAHA ÇOK ETKİLENİYOR

Cep telefonu görüşmesinde radyasyonun yüzde 40-5 0’sinin kulak bölgesiyle kafatasını etkilediğini belirten Doç. Dr. Akbaş, çocukların bu durumdan daha fazla etkilendiğini kaydetti.

Yücel Akbaş, özellikle 16 yaş altındaki çocukların bilişsel fonksiyonlarının gelişmekte olduğunu ve beyin gelişimlerinin devam ettiğini vurgulayarak, "Bu yaşlardaki çocukların beyin sıvı yoğunluğu yetişkinlere göre daha fazla olduğu için beyinlerindeki elektromanyetik alan iletkenliği daha fazladır.

Bu nedenle yetişkinlere oranla RFR’nin biyolojik etkilerine daha çok açık olan çocuklarımızı, olası riskleri dikkate alarak bu kampanyalardan uzak tutmalı ve cep telefonu kullanımlarını olabildiğince kısıtlamalıyız" diye konuştu.

NELER YAPMANIZ GEREKİYOR?

Doç. Dr. Akbaş, cep telefonunun zararlı etkilerinden korunmak için şu önerilerde bulundu: "Kısa sürelerle konuşun. Gerekmedikçe konuşmayın. Sabit hatları tercih edin.

Zararı tümden engelleyemese de kulaklıkla görüşün. Kısa bilgi iletimlerini mesajla gerçekleştirin. Geceleri cep telefonunu kapatın. Hamileyseniz, mecbur kalmadıkça kullanmayın.

Cihazlardan mümkün olduğunca uzak durun. Acil vaziyetler haricinde çocukları cepten görüştürmeyin. Siz görüşürken yakınınızda çocuk bulundurmayın.

Telefon çalar çalmaz ya da karşı tarafı arar aramaz cihazı kulağınıza dayamayın. Cep telefonunu özellikle kalp, beyin ve üreme organlarına yakın yerlerde taşımayın. Dar ve kapalı alanlarda görüşme yapmaktan kaçının. Cep telefonunu bir oyun ya da müzik dinleme aracı olarak kullanmayın."

Haberin Devamı