Beden Sağlığı Çinko içeren besinler nelerdir? En çok çinko hangi gıdalarda var?

Çinko içeren besinler nelerdir? En çok çinko hangi gıdalarda var?

Paylaş
Çinko içeren besinler nelerdir? En çok çinko hangi gıdalarda var?

Çinko insan sağlığı için en değerli mineraller arasında yer alır. Çinko en çok kırmızı et, kümes hayvanları, deniz ürünleri ve baklagillerde bulunur. Çinko bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetler için oldukça değerli minerallerdendir. Sizler için çinko içeren besinler nelerdir, en çok çinko hangi gıdalarda var sizler için ayrıntıları ile derledik.

Çinko insan sağlığı için oldukça önemlidir. Olmazsa olmaz mineraller arasında yer alan çinko, insan vücudunun sağlıklı işlemesine yardımcı olur. Çinko, en önemli besin öğelerinin bir kısmı olan minerallerden meydana gelmektedir.

Haberin Devamı

ÇİNKO İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Demir minerallerinden sonra en önemli minerallerden biri çinkodur. Çinko bağışıklık sistemi ve metabolik faaliyetleri üstlenmektedir. Büyüme, gelişme, protein sentezi, bağışıklık sistemi, üreme fonksiyonu ve doku oluşumu gibi faaliyetleri çinko sağlamaktadır.

Çinko en çok kas, deri, saç ve kemiği etkilemektedir. Biyolojik ve fizyolojik süreçlerin birçok kısmında çinko rol almaktadır. Çinko günlük olarak tüketilen besinler içerisinde sıkça yer alır. Çinko içeren besinler ise şu şekildedir;

Kümes Hayvanları

Kırmızı Et

Kabuklu Deniz Ürünleri

Yulaf

Kinoa

Tahıl

Baklagiller

Kuru Yemişler

Bununla beraber süt ve yumurta içerisinde bol miktarda çinko yer almaktadır. Bununla beraber hayvansal besinlerde bol miktarda çinko bulunmaktadır.

Haberin Devamı

EN ÇOK ÇİNKO HANGİ GIDALARDA VAR?

İnsan vücudunda ortalama 3 grama yakın çinko bulunur. Ancak hayvansal ve bitkisel besinlerde daha çok çinko bulunmaktadır. Ortalama 80 gram kadar tüketilen et ürünleri günlük çinko ihtiyacını gidermektedir. Bundan dolayı düzenli olarak çinko oranı yüksek olan gıdaların gün içerisinde tüketilmesi gerekmektedir.

Zengin çinko oranına sahip olan hayvansal gıdalar düzenli olarak tüketildiğinde, vücut ihtiyacı olan çinko ihtiyacını belirli bir sisteme oturacaktır. En çok çinko olan gıdalar ise şu şekilde sıralanabilir;

Hindi

Kırmızı Et

Tavuk

Deniz Ürünleri

Yoğurt

Yumurta

Peynir

Patates

Badem

Fıstık

Kabak Çekirdeği

Susam

Antep Fıstığı

Mantar

Bamya

Pazı

Roka

Çinko vücutta uzun süre depolanmaz. Bundan dolayı gıdalar ya da takviyeler ile sürekli olarak alınması gerekir. Günlük çinko tüketimi sağlanmadığında, vücutta çinko eksikliği oluşmaktadır. Bunun en büyük sebeplerinden biri yetersiz ve düzensiz beslenmedir.

Özellikle çinko ihtiyacını büyük bir kısmını kırmızı et ile karşılanmaktadır. Bundan dolayı özellikle vejeteryan bireyler sıklıkla çinko eksikliği yaşamaktadır. Aynı zamanda da anneler, hamileler ya da yaşı büyük bireylerde de sıklıkla çinko eksikliği görülebilir.

ÇİNKONUN FAYDALARI

Vücudun sağlıklı ve kusursuz işlemesi için çinko oldukça önemlidir. Çinko vücudun hemen hemen her alanına fayda sağlamaktadır. Çinkonun faydaları ise şu şekilde sıralanabilir;

Haberin Devamı

Bağışıklık sistemini güçlendirir ve destekler.

Cilt yapısına iyi gelir ve cilt problemlerini giderir.

Saç dökülmesini önler.

Kronik rahatsızlıklara yakalanma riskini düşürür.

Vücut üzerinde yer alan yaraların iyileşmesine yardımcı olur.

Protein sentezini destekler.

Tırnakların gelişimini sağlar, korunmasına destekler.

Alzheimer hastalığını engeller, beyni güçlendirir.

Görme kaybını engeller ve sarı nokta hastalığını önler.

Kronik yorgunluğu giderir.