Beden Sağlığı Diş eti hastalıkları diş kaybına neden oluyor

Diş eti hastalıkları diş kaybına neden oluyor

Paylaş
Diş eti hastalıkları diş kaybına neden oluyor

Periodontal hastalık olarak da bilinen diş eti hastalığı, dişlerinizi çevreleyen yumuşak dokuları etkileyen yaygın bir durumdur. Bu durum tedavi edilmediğinde, sonunda çene kemiğini etkileyerek dişlerin gevşemesine veya daha da ciddi diş sorunlarına neden olabilir.

Diş Hekimi Şahin Durmuş, diş ve diş eti hastalıklarında en sık kullanılan tedavi yöntemlerini sizler için anlattı.

Haberin Devamı

Ne tür diş eti hastalıkları vardır?

Diş eti iltihabı, hastalarda gördüğümüz diş eti hastalığının ilk ve en yaygın şeklidir. Diş eti iltihabı, plak veya tartar oluşumundan kaynaklanan bakteri birikimi nedeniyle diş etlerinin iltihaplanmasına, şişmesine, kızarmasına veya hassaslaşmasına neden olur. Diş eti iltihabı ayrıca belirli yiyecekleri tüketirken veya fırçalarken ve diş ipi kullanırken diş etlerinin kanamasına neden olabilir. Bu aşamada kemik kaybı ve doku hasarı hala geri dönüşümlüdür.

Periodontitis (periodontal hastalık), diş eti iltihabının tedavi edilmediği takdirde gelişen diş eti hastalığının bir sonraki aşamasıdır. Hastalığın bu aşamasında dişleri çevreleyen kemik yapısında ve dokusunda geri dönüşü olmayan hasarlar oluşur. Sonunda bu, dişlerin gevşemesine ve hatta dişlerin çekilmesine neden olabilir. İlerlemiş periodontitisten etkilenen dişlerin çekilmesi gerekecek ve dişlerin yer değiştirmesi gibi diğer diş sorunlarının ortaya çıkmasını önlemek için diş implantları veya diş köprüsü gibi diş restorasyon seçenekleri gerekebilir.

Haberin Devamı

Diş eti hastalığı tedavisi

Diş eti tedavisi konservatif, cerrahi olmayan bir tedavidir. Bakterilerin yeniden oluşmasını önlemek için köklerdeki pürüzleri yumuşatmadan önce dişlerdeki ve diş köklerinin yüzeylerindeki plak ve tartar temizlenir. Daha sonra diş etleri iyileşir ve dişlerin sağlıklı ve yeni temizlenmiş yüzeylerine tekrar yapışır.

Cep küçültme prosedürü

Ölçekleme ve kök planlamasından sonra diş eti dokusu dişlere yeniden yapışmazsa, diş hekiminizin periodontal cep küçültme veya flep ameliyatı yapması gerekebilir. Bu, enfeksiyöz bakterilerin uzaklaştırılabilmesi ve hasarlı kemik bölgelerinin yumuşatılabilmesi için sakızı geriye katlayarak yapılır. Bu, diş eti dokusunun kendisini sağlıklı kemiğe daha iyi bağlamasını sağlayacaktır.

Sakız greftleri

Diş eti dokusu damağınızdan veya ağzınızdaki diğer kaynaklardan alınır ve daha sonra diş eti çekilmesine maruz kalan kökleri kapatmak için kullanılır. Bu, diş hassasiyetini azaltmanın yanı sıra çürümeyi, diş eti çekilmesini ve kemik kaybını daha da önlemeye yardımcı olur.

Haberin Devamı

En iyi diş ve diş eti tedavi seçeneğiniz, günlük düzenli diş fırçalama, diş ipi kullanımı ile evde iyi ağız hijyeni uygulamak ve düzenli temizlik ile muayene için diş hekiminizi ziyaret ederek diş ve diş eti hastalıklarını tamamen önlemektir.