Diz ağrıları hayatınızı kısıtlamasın!
Diz ağrısı günlük hayatta hemen herkesin yaşadığı sorunların arasında yer alıyor. Oturuş pozisyonunun yanlışlığı, dizin yanlış kullanılması gibi masum nedenlerin yanında kireçlenme (kıkırdak aşınması), travma, eklem iltihaplanması ya da romatizmal hastalıklar da diz ağrılarına neden olabiliyor. Peki diz ağrılarından kurtulmak için ne yapmanız gerekiyor?
Sosyal aktiviteleri kısıtlayan diz ağrılarından kurtularak hareketlerin özgürleşebilmesi için; hayat tarzının düzenlenmesi, diz çevresindeki kasların güçlendirilmesi, ilaç tedavisi gibi yöntemler uygulanabilirken, daha ciddi sorunlarda cerrahi müdahaleler gerekebiliyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Güler, diz ağrıları ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Diz ağrısı günlük hayatta hemen herkesin yaşadığı sorunların arasında yer alıyor. Oturuş pozisyonunun yanlışlığı, dizin yanlış kullanılması gibi masum nedenlerin yanında kireçlenme (kıkırdak aşınması), travma, eklem iltihaplanması ya da romatizmal hastalıklar da diz ağrılarına neden olabiliyor.
DİZ NEDEN AĞRIR?
Genellikle ileri yaşta sık görülen diz ağrıları, aslında hemen her yaşta sorun olabiliyor. Diz ağrıları birçok nedenden kaynaklanıyor.
Kronik diz ağrıları daha çok; yanlış spor hareketlerinden, fazla kilodan, spor yaparken yanlış ayakkabı kullanımından, oturuş şekli sorunlarından, diz üzerinde uzun süre çalışmaktan kaynaklanıyor.
Bu tür ağrılar sosyal yaşamı ve hareketleri kısıtlasa da yaşam tarzındaki küçük değişikliklerle, kilo kontrolü ve doğru yapılan düzenli egzersiz gibi basit önlemler alınarak çözülebiliyor.
Özellikle fazla olan her kilo dizlere fazladan yük olarak binerek hem yaşanan ağrının şiddetini hem de yaralanma ve osteoartrit riskini artırıyor.
Ancak günlük hayatta alınacak basit önlemlerle yaşanabilecek diz ağrılarını en aza indirmek mümkün.
Ayakkabı seçiminizi doğru yapın
Yapılan spor ya da aktiviteye uygun ayakkabı seçimi dizlerin üzerindeki anormal yüklenmenin en aza indirilmesini sağlıyor.
Kilonuza dikkat edin
Kilo diz eklemleri üzerindeki baskıyı artıran en önemli risk faktörlerinin başında geliyor. Bu nedenle dizlerinize daha az yük binmesi için fazla kiloların verilmesi gerekiyor.
Diz kaslarını güçlendirin
Diz kaslarını güçlendirmek ve özellikle de spor öncesi kasları egzersizlerle hazır hale getirmek hem diz ağrılarının azalmasına hem de yaşanabilecek sakatlıkların önüne geçiyor.
Dizinizi zorlayan hareketlerde kaçının
Spor yaparken yaşanabilecek hareketlerin yanında günlük hayatta dizlerin üzerinde uzun süre çalışmak veya yer silmek gibi aktivitelerden kaçınılması gerekiyor.
Diz ağrıları için tedavi yöntemleri nelerdir?
Dizlerde yaşanan kronik ağrıların en sık görülen nedenleri arasında; kıkırdak hasarları, menisküs yaralanmaları, diz çapraz bağ yırtıkları, kireçlenme olarak bilinen kıkırdak aşınması (osteoartrit) geliyor.
Kronik diz ağrıları için öncelikle sorunun tespit edilmesi gerekiyor. Hastalık ortaya konduktan sonra soruna ve hastaya özel tedaviler planlanıyor. Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Prof. Dr. Olcay Güler diz ağrıları için hastalığa yönelik tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralıyor:
- Enjeksiyon tedavileri
- Menisküs cerrahisi
- Ön Çapraz bağ cerrahisi
- Kıkırdak nakli
- Yüksek tibial osteotomi
- Yarım diz protezi
- Diz kapak protezi
- Total diz protezi
- Robotik protez cerrahisi
Tedavi yöntemleri, uygulama prosedürleri ve hangi tedavinin hangi diz sorunu için uygulandığına dair daha fazla bilgi almak için şu haberimizi okuyabilirsiniz: