Beden Sağlığı Göbeğin var mı derdin var!

Göbeğin var mı derdin var!

Paylaş
Göbeğin var mı derdin var!

Kişiyi obeziteye götüren ve göbekte başlayan yağlanma, vücuttaki bütün hastalıkların başlangıç noktası kabul ediliyor. Zira, pek çok hastalık, göbek yağlanması ve obezite sonucu ortaya çıkıyor

Gıda çeşitliliğinin sağlıklı beslenme için önemli olduğu düşüncesiyle her besinden bol miktarda yemek, kişiye yarar yerine zarar getirebiliyor. Bunun için kişiye uygun beslenme tarzının benimsenmesi altın kural olarak gösteriliyor. Memorial Şişli Hastanesi Kardiyoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Kani Gemici, kişiye özel sağlıklı beslenmenin ideal kiloda olmak kadar kalp hastalığından korunmada da önemli rol oynadığını söyledi.

Haberin Devamı

Hipertansiyon, kalp hastalıkları, metabolik hastalıklar, insülin direnci, diyabet, ortopedik problemler, diz ve eklem hastalıkları, bel fıtıkları ve kanserin aşırı kilo sonucu ortaya çıkan başlıca sağlık sorunları olduğunu vurgulayan Gemici, “Bel çevrenizle göğüs çevreniz eşitse kilo sorununuz başlamıştır. Bel çevresinin kadınlarda 83, erkeklerde ise 92 santimetreyi geçmesi obezitenin işaretidir” dedi.

Sağlıklı bir kalp için yanlış beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi gerektiğinin altını çizen Doç. Gemici, şu bilgileri verdi: “Sağlıksız gıdalar tüketen çocuklar, ileri yaşta bilgisayar başında sürekli yemek yiyen insanlar haline geliyor. Özellikle atıştırmalık olarak yenilen katkı maddesi ve yağ oranı yüksek yiyecekler, çocukların erişkin çağlarında ciddi kilo sorunları yaşamalarına ve metabolizmanın bozulmasına neden olmaktadır. Bu nedenle sorunlara erken yaşta müdahale edilmelidir.

Haberin Devamı

TIKA BASA DEĞİL, TADIMLIK YİYİN

Acıkmadan yemek, 5-6 çeşit yemekle tabağı doldurmak, her sebzeden ve meyveden bol miktarda yemek sağlık açısından zararlıdır. Çünkü her gıda her insanın yapısına uygun değildir. Sebze ve meyvelerin her çeşidi tadımlık olarak tüketilebilir; ancak hepsinden bol miktarda yenilecek diye bir kural yoktur.

RAHATSIZLIK VEREN BESİNLERİ TÜKETMEYİ BIRAKIN

Coğrafi durumlar, yaş grupları, genetik yapılar, kan grupları beslenme şekillerinin oluşturulmasında önemli kriterlerdir. Örneğin; çölde yaşayan bir kişi için belki de en uygun olan et deve etidir, balık da deniz kenarında oturanlar için en sağlıklı besindir. Çok sağlıklı bir besin olan domates, bazıları için rahatsızlık vericidir ya da yoğurt bazılarında sindirim sistemi sorunlarına yol açabilir. Kişi, aldığı bir gıdaya vücudunun verdiği tepkiyi rahatlıkla ölçebilir; yaptırdığı testlerle birlikte iyi bir gözlemle, kendisi için en sağlıklı olan beslenme şeklini belirleyebilir.

TÜM MEYVELERİN SUYUNU BİR BARDAKTA TOPLAMAYIN

Karışık meyve suyu adı altında, birkaç çeşit meyveyi bir araya getirerek suyunu sıkıp içmek de vücuda yarar yerine zarar getirir. Çünkü çeşitli meyvelerden oluşan karışım, mide ve bağırsak sistemi açısından olumsuz etki yapabilir. Meyve suyu tüketiminin dışında, birkaç çeşit meyvenin bir arada yenilmesi de doğru değildir. Kişi, hangi meyveyi yediğinde ya da hangi meyvenin suyunu içtiğinde kendini iyi hissediyor, ferahlıyor ve herhangi bir sorun yaşamıyorsa onu tüketmelidir.

Haberin Devamı

SAHANDA YUMURTAYI SADE YİYİN

Beslenmede et mutlaka olmalıdır. Ancak et tüketirken sağlıklı olmasının yanında, kişi için uygun olan et türünün tercih edilmesi de önemlidir. Yararlı ızgara tabağı adı altında karışık et tüketimi de, sağlık açısından kabul edilemez bir beslenme şeklidir. Vücut bir süre sonra bu yanlış beslenmeye teslim olsa da bunun getirdiği sağlık sorunları hayatın bir döneminde ortaya çıkacaktır. Bunun için özellikle etle ekmek bir arada yenmemeli, peynirli ve sucuklu yumurta gibi menüler sofrada asla bulunmamalıdır. Eğer sahanda yumurta yenilecekse, haftada 1-2 kez kaliteli bir tereyağında sade olarak tüketilebilir."

Haberin Devamı