Beden Sağlığı Göz sağlını korumak için dikkat edilmesi gereken 10 öneri!

Göz sağlını korumak için dikkat edilmesi gereken 10 öneri!

Paylaş
Göz sağlını korumak için dikkat edilmesi gereken 10 öneri!

Gözler, insanların hayata açılan kapısıdır.  Vücüdun en önemli duyu organları arasında yer alan gözler en karmaşık organlardan biri olarak öne çıkar. Göz sağlığının bozulması veya yaşanan olumsuzluklar hem sosyal hayat hem de iş hayatında aksamalara ya da zorluklarla karşılaşmamıza yol açabiliyor. Peki Göz sağlığını korumak için nelere dikkat etmemiz gerekir?

Mustafa EFE/Posta.com.tr Beş duyu organımızdan biri olan gözler, insan hayatında önemli bir yere sahiptir. Oldukça karmaşık bir sistem olan gözler hayat kalitemizi sürdürmek için büyük önem arz etmektedir. Peki Gözlerimize gereken önemi gösteriyor muyuz? Onu dış etkenlere karşı yeterince koruduğumuzu düşünüyor muyuz? İşte göz sağlığını korumak için dikkat edilmesi gereken 10 öneri...

Haberin Devamı

1-Düzenli Göz Muayenesi: Düzenli olarak göz doktoru kontrolünden geçmek, göz sağlığına dair olası problemlerin erken teşhis edilmesine yardımcı olur.

2-Dengeli Beslenme: A, C ve E vitaminleri ile omega-3 yağ asitleri göz sağlığı için önemlidir. Havuç, ıspanak, balık ve yumurta gibi gıdaları tüketmek faydalı olabilir.

3-Uyku Düzeni: Yeterli ve kaliteli uyku, göz sağlığını korumak için önemlidir.

4-Gözleri Koruyun: Güneşli günlerde UV korumalı güneş gözlüğü takmak, gözleri zararlı UV ışınlarından korumaya yardımcı olur.

5-Ekran Karşısında Mola Verin: Uzun süre bilgisayar veya telefon ekranına bakmak göz yorgunluğuna neden olabilir. 20-20-20 kuralını uygulayarak her 20 dakikada bir 20 saniye boyunca 20 feet (yaklaşık 6 metre) uzakta bir noktaya bakmak faydalı olabilir.

Haberin Devamı

6-Yeterli Aydınlatma: Okuma veya çalışma sırasında yeterli aydınlatma sağlamak göz yorgunluğunu önlemeye yardımcı olur.

7-Sigara İçmemek: Sigara içmek, katarakt ve yaşa bağlı makula dejenerasyonu gibi göz hastalıkları riskini artırabilir.

8-Göz Hijyenine Dikkat Edin: Kontakt lens kullanıyorsanız, lenslerinizi temiz tutmak ve düzenli olarak değiştirmek önemlidir.

9-Yüksek Tansiyon ve Diyabet Kontrolü: Yüksek tansiyon ve diyabet, göz sağlığını olumsuz etkileyebilecek durumlardır. Bu durumları kontrol altında tutmak, göz sağlığınızı korumaya yardımcı olabilir.

10-Yabancı Cisimlere Karşı Dikkatli Olun: Gözünüze yabancı bir cisim kaçarsa, gözünüzü ovuşturmadan hemen bir sağlık kuruluşuna başvurun.