Beden Sağlığı Her guatr nodülü ameliyat gerektirir mi?

Her guatr nodülü ameliyat gerektirir mi?

Paylaş
Her guatr nodülü ameliyat gerektirir mi?

Başta iyot eksikliği olmak üzere birçok faktöre bağlı olarak ortaya çıkabilen guatr nodülleri yaygın görüşün aksine her zaman ameliyat gerektirmeyebiliyor

İyot eksikliği ile görülme sıklığı doğru orantılı olan tiroid nodülleri; guatrojen besinler, doğum sayısı, sigara kullanımı, stres, radyasyona maruz kalmak gibi risk faktörlerine bağlı olarak da ortaya çıkabiliyor.

Haberin Devamı

Onkoloji Cerrahi Uzmanı Prof.Dr. Serdar Yol, her "nodüler guatr"ın ameliyat gerektirmediği belirtti.

NASIL BİR YOL İZLENİYOR?

Boyunda ağrı veya şişlik şikayeti ile doktora başvuran hastanın doğru değerlendirilmesi gerektiğini söyleyen Prof.Dr. Serdar Yol, "Tiroitteki nodüllerin gerçekten kanser riski taşıyıp taşımadığını dikkatli bir şekilde değerlendirmeye çalışılmalı. Her nodülde ameliyata gerek yok. Fiziki muayene ve ultrason değerlendirilmesi ile başlanır. Bize o nodülün kanlanma durumu, heterojitesi veya sahip olduğu kenar düzensizlikleri gibi kanser riskini gösteren birtakım ipuçları verebilir. Bu ipuçları bizi kanser riski konusunda yönlendirici olabiliyor. Bu nodüller özelliklerine göre ya takibi alınır ya da ultrason eşliğinde ince iğne 'aspirasyon biyopsisi 'dediğimiz iğne ile parça alarak değerlendirilir. Sonuç şüpheli veya kanser geldiğinde operasyon vakası verilir. Burada her bir nodülün ayrı ayrı değerlendirilmesi gerekir" dedi.

Haberin Devamı

İHA