Beden Sağlığı İdrarda kanama şikayeti, mesane kanseri belirtisi olabilir!

İdrarda kanama şikayeti, mesane kanseri belirtisi olabilir!

Paylaş
İdrarda kanama şikayeti, mesane kanseri belirtisi olabilir!

Mesane kanseri erkeklerde dördüncü, kadınlarda dokuzuncu sıklıkta görülen kanserlerden biri. Üstelik yaş ilerledikçe sıklığı artıyor. İdrarda kanama şikayetinin mesane kanseri belirtisi olabileceğini belirten uzmanlar, şikayetlerin ihtmal edilmemesi konusunda uyarıda bulundu ve kesin tanı için yapılması gerekenleri anlattı.

Ürolojik kanserler arasında yer alan mesane kanserinin erkeklerde dördüncü, kadınlarda dokuzuncu sıklıkta görüldüğünü söyleyen Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan, “Yaş ilerledikçe hastalığın sıklığı artar. İdrarda kanama şikayeti, mesane kanseri belirtisi olabilir” dedi. 

Haberin Devamı

Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan, mesane kanserinde risk faktörlerini anlattı ve hastaların genellikle idrarda kanama şikayeti ile başvurduğunu belirtti.

“Mesane kanserleri içinde yaklaşık yüzde 90’ı değişici epitel hücreli kanserler oluşturur. Mesane kanseri olgularının yüzde 85’ini yüzeysel, yüzde 15’ini ise ilerlemiş tümörler oluşturur. Risk faktörleri olarak aile öyküsü, sigara içiciliği, mesleki karsinojenler (aromatik aminler, polisiklik aromatik hidrokarbonlar), radyasyon, schistosomia haematobium isimli parazit enfeksiyonu kronik mesane irritasyonu veya enfeksiyonu (parapleji, üriner taşlar) sayılabilir."

HER HASTADA GÖRÜLMÜYOR AMA AĞRISIZ KANAMALARI DA DİKKATE ALIN!

Hastaların genellikle idrarda kanama şikayetiyle başvurduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Selahattin Çalışkan, “Ağrısız pıhtılı kanama, mesane kanseri için spesifik olmakla birlikte her hastada görülmeyebilir. Tanı için ultrason, tomografi ve magnetik rezonans görüntüleme kullanılır. Kesin tanı, sistoskopi incelemesinde lezyonun görülmesiyle konur. Tümörün cins ve derecesi ise kapalı ameliyat ile alınan tümöral dokunun patolojik incelenmesiyle belirlenir. Mesanenin tabakalarıyla olan ilişkisi, tümörün derecesini gösterir. Patoloji sonucuna göre ek tedaviler gerekebilmektedir. Ek tedavi gerekmeyen hastalar, operasyon sonrası sistoskopi işlemi ile mesanede nüks dediğimiz tekrarlama açısından sıkı bir şekilde takip edilmelidir” şeklinde konuştu ve şikayetlerin ihmal edilmemesi konusunda uyardı.

Haberin Devamı