Beden Sağlığı Kadınların bağırsakları erkeklerden 10 cm daha uzun! Hayat boyu sorun haline geliyor

Kadınların bağırsakları erkeklerden 10 cm daha uzun! Hayat boyu sorun haline geliyor

Paylaş
Kadınların bağırsakları erkeklerden 10 cm daha uzun! Hayat boyu sorun haline geliyor

Kadınlar gerek hormonlarının farklı etkisi, yaşadıkları sorunlar, sorumluluklar, çocuk, iş ve ev problemleri sebebiyle sindirim sistemi ve bağırsak sorunlarını daha çok yaşıyor. Kadınların sindirim sistemi erkeklere göre daha karmaşık olduğu için hormonların bu konudaki etkisi oldukça fazla oluyor. Kadınlar bu sebeple erkeklere göre daha çok sindirim problemi yaşıyor. Kadınlarda yaşanan sindirim problemlerinin sebeplerini Posta.com.tr okurları için uzman isme sorduk.

Aydan Durak/ Posta.com.tr | Kadınlar yaşamları boyunca sindirim sağlığı konusunda zorlu bir mücadele ile karşı karşıya kalıyor. Kadınların bağırsakları erkekler göre 10 cm daha uzun olduğu için kadınların sindirim sistemi erkeklere göre daha karmaşık bir halde oluyor. Fizyolojik ve hormonal farklılıklar nedeniyle her kadın sindirim ve mide sorunları ile mücadele etmek zorunda kalıyor. Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Vedat Göral, kadınlarda yaşanan sindirim sorunlarının altında yatan nedenleri detaylarıyla açıkladı.

Haberin Devamı

KADINLAR HAYAT BOYU BU SORUNU YAŞIYOR

Prof. Dr. Vedat Göral, Kadınlarda en çok görülen sindirim sistemi hastalıklarının huzursuz bacak sendromu, safra taşı, kabızlık, karında şişkinlik ve gaz, artmış mide sorunları kalın barsak iltihabı ve kalın barsak kanseri ile mide tembelliği olduğunu belirtiyor.

"Kadınlar, hem acı hem de tatlı yiyecekleri, erkeklerden daha güçlü tadabilirler. Yiyeceklerin acı mı yoksa tatlı mı olduğunu belirlemek için, çok fazla yiyeceğe ihtiyaçları yoktur. Yani daha iyi algılarlar. Bağırsakların da, farklı uyarı türlerine karşı artan bu duyarlılığı, bir kadının sindirim sistemi yolunda rahatsızlıklara neden olabilir."

Kadınların tahriş edici maddelere karşı daha duyarlı olduğunu belirten Prof. Dr. Vedat Göral, bu sebeple kadınların daha çok mide ekşimesi yaşadığını söylüyor.

Haberin Devamı

"Kadınların yemek borusuna, ince bağırsak, kolon veya kalın bağırsak ve rektuma yerleştirilen şişirilmiş bir balonun basıncına, erkeklerden daha duyarlı oldukları gösterilmiştir. Yani aşırı tepki verirler ve daha hassastırlar. Kadınlar tahriş edici maddelere karşı, daha hassas olduklarından, erkeklerden daha fazla mide ekşimesi yaşayabilirler. Baharatlı veya asitli yiyecekler, kafein, büyük öğünler, obezite veya yatmadan önce yemek yeme gibi birçok şey, mide ekşimesi semptomlarını hızlandırabilir. Uzun süreli yüksek dozlu mide koruyucu ilaçların, kemik erimesi yani osteoporoz riskini artırabileceğini gösteren veriler vardır. Bu risk, eğer hasta menopozda ise, daha fazladır. Yani, mide koruyucularını uzun süreli almamaları gerekir."

KADINLARDA ERKEKLERE GÖRE BU SORUN DAHA FAZLA

Her kadının en büyük derdi olan kabızlık sorunu hakkında da açıklama yapan Prof. Dr. Göral, "Kadınlarda da, kalın bağırsaktan erkeklere göre daha yavaş boşalma olur, ancak bu fark yaşlılıkta ortadan kalkar. Bu, kadınların neden erkeklerden daha fazla kabızlık eğiliminde olduklarını açıklamak açısından önemli olabilir. Kadınlarda anal kanal (açıklıktan rektuma geçiş) daha kısadır ve kadınlarda hem sfinkter hem de en yüksek basınç alanının uzunluğu da daha kısadır. Erkekler rektal bölgede daha fazla hacmi tolere eder. Genel olarak, erkekler anatomik olarak bir ishal dönemini kadınlardan daha iyi idare edebilmelidir. Bu da, kadınlarda, sorun yaratabilmektedir." dedi.

Haberin Devamı


YAŞLA BİRLİKTE KÖTÜLEŞİYOR

Kronik kabızlığında erkeklere oranla kadınlarda daha fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Göral, kronik kabızlığın yaşla birlikte daha kötü hale geldiğini söylüyor.

"Kadınlarda kabızlık daha yaygındır ve yaşla birlikte kötüleşme eğilimindedir. Tedavi, günde en az 20-35 gram diyet lifi, yeterli sıvı alımı ve düzenli egzersizi içerir. Reçetesiz ilaçlar dışkı yumuşatıcıları ve müshilleri içerebilir. Bu tedavilere yanıt vermezseniz, doktorunuz ek testler veya ilaçlar isteyebilir"


GEBELİK DÖNEMİNDE ÇOK SIK YAŞANIYOR

Kadınların mide ve bağırsak sorununu en sık yaşadığı dönem gebelik dönemi oluyor. Gebelik döneminde yaşadığı kabızlıktan dolayı kendini çok şişkin ve rahatsız hissettiğini söyleyen sosyal medya kullanıcısı Rümeysa Z. bu zamana kadar asla kabızlık çekmediğini ancak gebelik döneminde bu sorunu çok yaşadığını belirtiyor. Hatta denediğini alternatif yöntemlerin bile asla işe yaramadığını vurguluyor.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Göral, gebelik döneminde yaşanan mide ve bağırsak sorunlarını mide boşalmasının yavaşlamasına bağlı olabileceğini açıklıyor.

"Hamilelik, hamileliğin erken döneminde ortaya çıkan, mide bulantısı ile ilişkilidir. Bu etki, kadınlarda normal olarak görülenin ötesinde mide boşalmasının yavaşlamasına bağlı olabilir. Hamilelik hormonlarından biri olan progesteron, kas kasılmasını geciktirmekle ilişkilidir ve bunun hamilelikte görülen mide bulantısının önemli bir nedeni olduğuna inanılmaktadır. Kadınlar, ayrıca hamilelik sırasında daha sık mide ekşimesi ve reflü hastalığı yaşarlar. Bu, hamilelik sırasında artan progesteron seviyelerinin yanı sıra, bebeğin artan boyutundan kaynaklanıyor gibi görünüyor. Hamileliğin ikinci yarısında en belirgindir. Kabızlık benzeri belirtiler de, hamilelikte yaygındır."

Haberin Devamı