Beden Sağlığı Kadınların öğrenmesi gereken 10 önemli kanser belirtisi

Kadınların öğrenmesi gereken 10 önemli kanser belirtisi

Paylaş
Kadınların öğrenmesi gereken 10 önemli kanser belirtisi

Kadınlar vücutlarında ortaya çıkan bazı belirtilere karşı uyanık olmalı. Pek çok jinekolojik kanser, başarılı bir tedavi uygulanmasına şans tanıyacak kadar erken evrede belirti veriyor

Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. Erkan Topuz, kadınlarda kanseri düşündüren 10 önemli belirtiyi anlattı:

Haberin Devamı

Belirtiler önemsenmediğinde tedavinin gecikmesi ciddi sonuçlara yol açabiliyor. Bu nedenle vücudunuzun sesini dinleyin ve doktora başvurmakta gecikmeyin.

1-Pelvik ağrısı: Pelvik ağrısı göbeğin altında basınç hissi ya da ağrısıyla karakterizedir. Süreklilik gösterir ve sadece regl ağrısıyla sınırlı değildir. Pelvik ağrısı rahim yumurtalık, rahim ağzı ve vajina kanserleriyle bağlantılı olabilir.

2-Karında şişkinlik ve gerginlik hissi: Bunlar, yumurtalık kanserinin en yaygın belirtileridir. Genellikle pek önemsenmezler.

3-Belin alt kısmında geçmeyen ağrı: Genellikle silik bir ağrıdır. Bazı kadınlar ise ağrıyı sancı olarak tanımlar. Yumurtalık kanserinin önemli bir belirtisidir.

4-Anormal vajinal kanama: Jinekolojik kanserlerin en önemli belirtisidir. Aşırı kanama, iki adet arasında kanama ve cinsel ilişki sırasında ya da sonrasında kanama rahim ağzı, rahim, yumurtalık gibi jinekolojik kanserlerin önemli işaretleridir.

Haberin Devamı

5-Geçmeyen ateş: 7 günden daha uzun süren ateş durumunda mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. İnatçı ateş genellikle kanserin belirtisidir. Ancak ateşin başka sağlık sorunlarının da belirtisi olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

6-Devamlı mide ve bağırsak bozuklukları: Kabızlık, ishal, dışkıda kan, gaz, ya da bağırsak hareketlerinde değişiklik gibi şikayetleriniz varsa doktorunuza başvurun. Bunlar jinekolojik kanserlerin ya da kolon kanserinin belirtisi olabilir.

7-İstem dışı kilo kaybı: Son 6 hafta içinde ya da daha kısa sürede diyet ya da egzersiz yapmadan ağırlığınızın yüzde 5’ini kaybettiyseniz mutlaka bir uzmana başvurun. Nedensiz kilo kaybı kanser başta olmak pek çok ciddi hastalığın işareti olabilir.

8-Vulva (dış genital organlar) ya da vajinada anormallik: Ağrı, cilt renginde değişiklik, akıntı, kaşıntı gibi şikayetler vulva ya da vajinal anormalliklerdir. Bu belirtilerden biri varsa bir uzmana başvurun. Her kadının 6 ayda bir kadın doğum uzmanı kontrolünden geçmesi gerektiğini unutmayın.

9-Memede değişiklikler: Meme kanserine karşı kadınların her ay kendi kendine meme muayenesi yapması gerekiyor. Memede kızarıklık, hassasiyet, çukurlaşma, dolgunluk hissi, ele gelen kitle, meme başından akıntı gibi belirtiler durumunda bir an önce doktorunuza başvurun.

Haberin Devamı

10-Aşırı halsizlik: Halsizlik en önemli kanser belirtilerinden biri. Normal yaşamınızı aksatacak kadar bir halsizlikten yakınıyorsanız mutlaka doktor kontrolünden geçin.

KANSERLE İLGİLİ GERÇEKLER

1) YANLIŞ: Bazı kanserler bulaşıcıdır. DOĞRU: Kanserin hiçbir türü bulaşıcı değildir. Bununla birlikte, Hepatit B, Hepatit C, HPV gibi bazı bulaşıcı virüsler kansere yol açabilir. HPV rahim ve penis kanserine yol açan bir virüstür. Hepatit B ve C ise karaciğer kanserine neden olabilir. Bu virüsler kan yoluyla ve korunmasız cinsel ilişkiyle bulaşır.

2) YANLIŞ: Kanser saç dökülmesine yol açar. DOĞRU: Kanser saç dökmez. Saç kaybı, kanser tedavisinin (radyoterapi, kemoterapi) bir yan etkisidir. Bu arada kemoterapi ya da radyoterapi gören herkesin saçı dökülecek diye bir kural yok. Bu, tümörün tipine, uygulanan tedavinin dozuna, hastalığın evresine göre değişiyor.

Haberin Devamı

3) YANLIŞ: Sadece kadınlar meme kanseri olur. DOĞRU: Bu, en büyük kanser miti. Erkekler de meme kanseri olur! Amerika’da her yıl 1500 erkeğin meme kanserine yakalandığı tahmin ediliyor. İyi haber, erkeklerde meme kanserinin çok yaygın olmaması.

4) YANLIŞ: Kanser her zaman öldürücüdür. DOĞRU: Evet, kanser ölümle sonuçlanabilen bir hastalık. Ancak tıptaki ilerlemeler sayesinde erken teşhis edilmiş hastaların büyük bir kısmı tam şifaya kavuşuyor.

5) YANLIŞ: Anne ya da babanız kanserse siz de kanser olursunuz. DOĞRU: Bazı kanser türlerinin genetik olduğu doğru. Ancak bu, ailesinde kanser öyküsü olanların mutlaka kansere yakalanacağı anlamına gelmiyor. Meme, yumurtalık, prostat ve kolon kanseri genetik olarak geçiş gösteren kanser türlerinden bazıları. Ailede bu tür kanserler varsa kanser geni çocuklara geçebilir. Eğer çocuğa bu gen geçmişse, bu sadece riski artırır. Yoksa kanser çıkacağını garanti etmez.

6) YANLIŞ: Pozitif düşünmek kanseri tedavi eder. DOĞRU: Pozitif düşünmek, tedavi sırasında çok gereklidir fakat kanseri tedavi edici etkisi yoktur. Kanser tedavisi sırasında iyimser olmak, yaşam kalitesini artırır.

Haberin Devamı

7) YANLIŞ: Hastanın kanser olduğunu öğrenmemesi gerekiyor. Öğrenirse immün sistemi çöker. DOĞRU: İmmün sistemi çökmeden kanser başlamaz. Kanser olduğunu öğrenen kişide inkar, öfke, depresyon gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Ancak hastalığı saklamamak gerekir. Hastalığı kabullenmek, tedaviye katılımı ve sonucu da olumlu yönde etkiler.

8) YANLIŞ: Kanser tedavisi görenin çocuğu olmaz. DOĞRU: Radyoterapi ve kemoterapi ilaçları hastalarda geçici, nadiren kalıcı kısırlığa sebep olabilir. Bu risk hastalığın tipine, evresine, kullanılan kemoterapi ilacına göre değişir. Ancak genç, henüz anne -baba olamamış hastalar ışın ve ilaç tedavisinden önce yumurta ve sperm dondurma işlemiyle ileride çocuk sahibi olma şansını yakalayabilir.

">"> 1. BÖLÜM: KANSER SAVAN YİYECEKLER">"> 2. BÖLÜM: MEME AĞRISI KANSER İŞARETİ Mİ?>> 5. BÖLÜM: AİLENİZDE KANSER VARSA DİKKAT! 2