Beden Sağlığı Kafada uyuşma neden olur, sebepleri nelerdir? Karıncalanma ne anlama gelir, nasıl geçer?

Kafada uyuşma neden olur, sebepleri nelerdir? Karıncalanma ne anlama gelir, nasıl geçer?

Paylaş
Kafada uyuşma neden olur, sebepleri nelerdir? Karıncalanma ne anlama gelir, nasıl geçer?

Kafada uyuşma fiziksel ya da psikolojik birçok etkene bağlı olarak gelişebilir. Psikolojik etkenlerin başında gelen en önemli unsur strestir. Fiziksel problemler arasında ise telefona yakından bakmak, migren ya da sinüzit yer alır. Kafada uyuşmanın nedenleri ile beraber karıncalanmanın ne anlama geldiğini ve nasıl geçeceği hakkında tüm detaylar.

Kafada uyuşma kafaya sert bir darbe alınması halinde ortaya çıkabilir. Eğer sert bir darbe alırsanız ve kafanızda uyuşma olursa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmalısınız.

Haberin Devamı

KAFADA UYUŞMA NEDEN OLUR?

Kafadaki karıncalanma ya da uyuşma kişilerin günlük hayatını olumsuz etkileyebilir. Bu durum unutkanlık, dikkat dağınıklığı ya da odaklanma problemi gibi belirtilerle beraber de görülebilir. Belirtiler uzun sürerse mutlaka hastanelerin Nöroloji bölümlerine gitmek gerekir. Birçok psikolojik ve fiziksel etkenler kafada uyuşmaya ve karıncalanmaya sebep olabilir.

Stres faktörü elbette psikolojik etkenlerin başında gelen bir nedendir. Bununla beraber anksiyete de uyuşmanın temel nedenleri arasındadır. Yakından televizyon izlemek, telefonun ekranına çok yakından bakmak ve uzun süre bilgisayar başında oturmak da kısa süreli kafa uyuşmasına sebep olur.

SEBEPLERİ NELERDİR?

Uyuşmaya neden olan durumlar arasında bağışıklık sisteminin zayıflamasını ve beyne yeterince oksijen gitmemesini saymak mümkündür. Ayrıca kafaya, boyun bölgesine ya da kafatasına alınan darbeler de kafada uyuşmaya sebep olabilir. Uyku düzeninin olmaması da kafada karıncalanmaya ya da uyuşmaya neden olabilir. Gündüz uyumak ve gece kalkmak ya da gereğinden daha az uyumak da kafada uyuşmaya sebep olur.

Haberin Devamı

KARINCALANMA NE ANLAMA GELİR?

Karıncalanma genellikle fiziksel ve psikolojik birçok sebepten kaynaklanabilir. Migren, sinüzit ya da beyin damar tıkanıklığı halinde de karıncalanma hissedilmesi mümkündür. Migren beynin uzun süreli uyuşması halinde anlaşılan bir durumdur. Özellikle migren baş ağrısı ile beraber görülen bir durumdur. Sinüzit de sinüslerin tıkanması ile ortaya çıkar ve uyuşma, karıncalanma, halsizlik ve burun tıkanıklığı belirtileri ile kendini gösterir. Beyin damarlarında tıkanıklık olması durumu da karıncalanma, beyin uyuşması, ense ve beyinde tutulma ya da baş ağrısı ile kendini gösterebilir.

KARINCALANMA NEDEN OLUR?

İnme durumunda karıncalanma ya da uyuşma uyarı işaretleri arasında sayılabilir. Konuşma güçlüğü, şiddetli baş ağrısı ve görme bozuklukları da inme sebepleri arasında yer alabilir. Kafada uyuşma ya da karıncalanma olması durumunda ani hareketler yapmaktan kaçınmak önemlidir. Bu durumda sakince bir yere oturmalı ve gözünüzü kapatarak karıncalanmanın geçmesini beklemelisiniz.

Haberin Devamı

Eğer çok uzun sürerse ve artarak devam ederse sağlık kuruluşuna başvurabilirsiniz. Eğer bir darbe sonrasında karıncalanma hissederseniz çok beklemeden sağlık kuruluşuna gitmekte fayda vardır. Beyin kanaması ya da daha ciddi problemlere sebebiyet verebileceğinden bir hastaneye başvurmak gerekir.

NASIL GEÇER?


Kafadaki uyuşma genelde ilaç ile tedavi edilen bir durumdur. Eğer beyne giden damarlarda bir tıkanma varsa uzmanlar tarafından cerrahi müdahale de gerektirebilir. Bunların dışında alkol ve sigara gibi kötü alışkanlıklar da beyin ya da kafa uyuşmasına neden olabilir. Bu durumdan kaynaklı bir uyuşmanın tedavi edilmesi için mutlaka alışkanlıkların değiştirilmesi gerekir. Kafada uyuşma belirtiniz çok uzun sürer ve artarak devam ederse mutlaka bir uzmana görünmeniz gerekir. Bu durumda hastanelerin nöroloji bölümlerinden randevu alabilir ve uzmanlara hastalık öykünüz ile belirtilerinizi anlatabilirsiniz.

Haberin Devamı