Beden Sağlığı Kalp deliklerine ameliyatsız tedavi

Kalp deliklerine ameliyatsız tedavi

Paylaş
Kalp deliklerine ameliyatsız tedavi

Kocaeli Üniversitesi (KOÜ) Tıp Fakültesi'nde oluşturulan özel bir ekip, kalp deliği olan hastaları ameliyatsız yöntemle ağrısız bir şekilde tedavi ederek, 24 içinde taburcu edilmesini sağlıyor

KOÜ Tıp Fakültesi Kardiyoloji Birimi’nden Doç. Dr. Teoman Kılıç, 2 yıldan beri yapısal kalp hastalıklarında girişimsel kardiyolojik işlemlere yönelik araştırma ve çalışmalar başlattıklarını, son 1 yılda da özellikle erişkinler de doğumsal kalp deliklerini ameliyatsız olarak kapatılması yöntemini uyguladıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Ameliyat olmuş, kapak biyoprotez veya metalik protez takılan ve bu kapakların etrafından kaçak olan kişilerde, ikinci kez açık kalp ameliyatı riskli olacağını vurgulayan Kılıç, cihazlarla imvazif kardiyoloji biriminde ameliyatsız olarak bu delikleri kapattıklarını ifade ederek "Bu yöntemle şu ana kadar ciddi rahatsızlıkları bulunan 40’tan fazla hastaya müdahale ettik ve çok başarılı sonuçlar aldık" dedi.

Kocaeli bölgesinde, erişkinde konjenital ve yapısal kalp hastalıklarındaki kardiyolojik yöntemleri KOÜ Tıp Fakültesi’nde başarıyla gerçekleştirdiklerini belirten Kılıç, şunları kaydetti:

"Geçmişte, kalp içi delikler ağırlıklı olarak ameliyatla kapatılırken günümüzde ameliyatsız olarak kapatılma yöntemleri tercih ediliyor. Hastalarımız işlemin ardından 24 saate içerisinde taburcu olmaktadırlar. Burada ekip çalışması çok önemli. İşlemi gerçekleştirirken uygun görüntüler alınması çok önemli.

Haberin Devamı

Özellikle deliğin etrafında cihazı tutacak olan ritmlerin yeterli olup olmadığı ve yerleştirilecek cihazın boyutu, tek başına yapılabilecek işlemler değil. Ekip halinde çeşitli ölçümlerle gerçekleştirilecek işlemlerdir. İşlem süresi 35 dakika ile 1 saat arasında değişiyor. Bu güne kadar 40’ın üzerinde hastaya müdahale ettik. İşlem sonrasında herhangi bir sorun yaşamadık ve hastalarımız başarıyla taburcu edildiler."

'DELİK OLAN KALP SAĞLIKLI ÇALIŞMAZ'

Delik olan kalbin normal işleyişini sürdüremediğini, kirli kan ile temiz kanın birbirine karıştığını belirten Kılıç, bu gibi rahatsızlıkların hastada çok ciddi sıkıntılara yol açtığını, özellikle aşırı yorgunluk, nefes darlığı, çarpıntı, ayaklarda şişme yaşandığını dile getirdi.

Kılıç, operasyonda, kalp deliğinin olduğu yerden bir kateter yardımı ile geçtikten sonra, cihazla deliğin sol kulakçık tarafındaki diski, daha sonra da sağ kulakçık tarafındaki diskini açtıklarını ve disk şeklindeki cihazla birlikte deliği tamamen kapattıklarını anlattı. Kalp deliklerinin kapatılmasının yanında, damar tıkanıklıklarını anjiyo yöntemi ile açtıklarını söyledi.

Haberin Devamı

TEDAVİ MASRAFLARI SGK'DAN

Doç. Dr. Teoman Kılıç, yapısal kalp hastalıklarındaki girişimsel kardiyolojik işlemlerin önemli bir kısmının SGK kapsamında olduğunu ve hastaların bu tedaviden ücretsiz olarak faydalanabileceklerini söyledi.

Üniversitede bu işlemlere ilave olarak, yakın zamanda ameliyatsız kalp kapağı değişimi işlemlerini de gerçekleştirmeyi planladıklarını dile getiren Kılıç "Tıp Fakültesi olarak amacımız, bir yapısal kalp hastalıkları merkezi haline gelmektir" dedi.

AA