Beden Sağlığı Kardiyoloji uzmanları hayat kurtaran yöntemi paylaştı: Bunu yapanların beynine pıhtı atmıyor!

Kardiyoloji uzmanları hayat kurtaran yöntemi paylaştı: Bunu yapanların beynine pıhtı atmıyor!

Paylaş
Kardiyoloji uzmanları hayat kurtaran yöntemi paylaştı: Bunu yapanların beynine pıhtı atmıyor!

Son zamanlarda giderek artan pıhtı atması ve kalp kriziyle ilgili tüm bilinmeyenleri Kardiyoloji Uzm. Dr. Gülsüm Bingöl ve Kardiyoloji Uzmani Doc. Dr Mustafa Yolcu’ya sorduk.

Serpil Dokurel/ Posta.com.tr Kardiyoloji Uzm. Dr. Gülsüm Bingöl, kalp krizinde en sık görülen şikayet göğüs ağrısı olduğunu, hastaların göbekten alt çeneye kadar herhangi bir bölgede ağrı ya da ağrı olmaksızın nefes darlığı, bulantı, kusma, baş dönmesi, çarpıntı şikayetlerinin biri ya da birkaçı ile beraber başvurabildiklerini belirtiyor. Kalp krizinde meydana gelen göğüs ağrısı genellikle retrosteral bölge denilen göğsün ortasında baskı, yanma ya da göğüs üzerine bir şey oturmuş hissi şeklinde bir ağrı oluyor ve genellikle 20 dakikadan uzun sürüyor. Ağrıya terleme bulantı fenalık hissi ya da çarpıntı gibi başka şikayetler eşlik edebiliyor. Uzm. Dr. Bingöl, klasik ağrı tanımı dışında batma ya da bıçak saplanma tarzında ağrıların ya da sadece kolda uyuşma ya da çoğunlukla mide ağrısı ile karıştırılan mide bölgesinde hazımsızlık hissi gibi belirtilerin de olabildiği unutulmamalıdır diyor.

Haberin Devamı

 EN ÇOK KORKTUĞUMUZ HASTALAR, ÖNCESİNDE HİÇ BELİRTİ VERMEYENLER!

Uzm. Dr. Bingöl, “kalp krizlerinde aslında bizim en korktuğumuz hasta grubu öncesinde hiç belirti vermeyen, şikayeti olmadan kalp krizi geçiren hastalar olup bunların bir kısmı ani ölümle sonuçlanabilmektedir".

Alıntı Metni Kalbi besleyen bir damarda uzun süredir eforla hafif göğüs ağrısına yol açan bir darlık, beklenmeyen bir zamanda plak yırtılmasının tabloya eklenmesiyle kalp krizine yol açabiliyor. Yine kalp krizi öncesi olan bu belirtilerin şiddeti de değişken olabiliyor. Bazı hastalarda birkaç haftadır başlayan en ufak eforla göğüs ağrısı ya da nefes darlığı olabilirken bir başkasında sadece soğuk havada yürümek ağrı yapabiliyor.

Haberin Devamı

KOLESTEROL HASTALARINDA ŞAH DAMARI TIKANABİLİYOR

Uzm. Dr. Bingöl, pıhtı atmasını beyin damarlarının bir tıkaç ile tıkanması, damarların beslendiği alanda kanlanma yetersizliği ve buna göre beynin fonksiyonlarının kaybına uğraması durumu olarak tanımlıyor ve ekliyor: “Beyne pıhtı atması, beyin damarlarının tıkanmasına ve dolayısıyla felç geçirilmesine yol açabilecek çok önemli bir durumdur. Beyne pıhtı atmasının birçok nedeni bulunmaktadır. Bunlardan en önemlisi de kalp içinden kaynaklanan pıhtılar ya da atardamarlardaki plaklardır.”

“BİRKAÇ HAFTA ÖNCE BELİRTİ VEREBİLİR

Kalp krizi bazı kişilerde önceden bir belirti vermeden ani ölümlere, ölümcül ritim bozukluklarına yol açabildiği gibi bazı hastalarda kalp krizi öncesi belirtiler başlayabiliyor. Bu belirtiler genellikle bir süredir özellikle eforla ya da yemek sonrası oluşan göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi yakınmalar olup, kalp krizinde görülen ağrı genellikle önceden oluşuyor ve istirahatte de görülüyor ve daha şiddetli oluyor. Yine hastalarda kalp krizi öncesi ritim bozuklukları ve buna bağlı çarpıntı hissi, kan basıncında yükselme gibi belirtiler başlayabiliyor. Uzm. Dr. Bingöl, kalp krizi öncesi uyarıcı şikayetler veya durumlar birkaç gün önce başlayabileceği gibi çok daha uzun süredir de olabileceğini belirtiyor.”

 

Uzm. Dr. Bingöl, beyne pıhtı atan tüm hastaların nöroloji ve kardiyoloji tarafından beraber değerlendirilmesi, gerekli ilaç tedavisinin mümkün olduğunca erken başlanması, hastanın yaşam tarzı değişiklikleri yapılması ve gerekirse girişimsel tedavilerin uygulanmasının bu riski azaltacağını vurguluyor.

KALP KRİZİNDEN EVDE ALDIĞINIZ ÖNLEMLERLE KORUNMAK MÜMKÜN

Haberin Devamı

Uzm. Dr. Bingöl, kalp krizinden korunmada en etkili faktörün yaşam tarzı değişikliği olduğunun altını çiziyor. Sağlıklı beslenmek, düzenli egzersiz yapmak, sigara kullanmamak bunların başında geliyor. Kalp krizi riskini artıran hastalıkların tedavisi de önem taşıyor. Tansiyon değerlerinin yüksek olmaması normal sınırlar içerisinde tutulması, kan şekerinin normal sınırlarda olması, kötü kolesterol seviyesinin düşürülmesi, iyi kolesterolün yükseltilmesi bunların başında geliyor. Yine stres kalp krizini tetikleyen sebepler arasında yer alıyor. Stresten mümkün olduğunca uzak durmak, yeterli sürede kaliteli uyku uyumak kalp sağlığının bir parçası.

Uzm. Dr. Bingöl, risk grubundaki kişilerin ya da bilinen kalp hastalığı olanların düzenli kalp kontrollerine gitmelerinin de beklenmeyen bir olay yaşama risklerini azalttığını belirtiyor. Bunun dışında evde şikayeti başlayan ve kalp krizinden şüphelenen birinin ya da yakınlarının vakit kaybetmeden 112’yi arayarak hastaneye başvurmaları gerekiyor

 Kardiyoloji Uzmanı Doç.. Dr Mustafa Yolcu kalp krizi vakalarının aslında artmamış olduğunu belirtiyor ve sigara kullanımının artmasının erken yaşlarda bu hastalıklarının görülmesine neden olduğunu belirtiyor.

Kardiyoloji Uzmanı Doç.. Dr Mustafa Yolcu “Sigara kullanımının yaygın olması genç yaşta bu hastalıkların biraz daha görülme sıklığını artırmış durumda. Aynı zamanda bunun yanında en ufak şikayette doktora başvuruların da artmış olması tanı konmasını da daha da artırmakta. Ayni zamanda ülkemizde genç nüfusta artmakta ve gün geçtikçe daha çok hazır yiyeceklerin tüketiminin de arttığı aşikâr. Obezite giderek artmakta. Öncelikle bunları da göz önünde bulundurmak gerek. “açıklamasını yaptı

 COVİD AŞILARI PIHTIYA NEDEN OLMADI!

Burada covid aşısı toplumda kalp krizi yada pıhtı ihtimalini artırıyor mu sorusu önemli diyen yolcu, “ Covid aşı yeni bir aşı. Ve uzun süreçteki yan etkileri konusunda bilgiler çok fazla yok. Ancak aşının kalp krizini yada pıhtıyı artırdığını söylemek çok zor. Burada sıkıntı şu. Bu dönemde salgın nedeniyle çok yoğun bir aşılama programı uygulandı. Ve toplumda aşılama gerçekten salgın boyutlarının büyüklüğü görüldüğü için çok iyi bir şekilde kabul gördü. Dolayısıyla aşı yapılmış genç bir kişide kalp krizi görüldüğünde aşı yaptırmıştı şeklinde bir algıya neden oldu. Burada aşı covide karşı bağışıklık oluşturan bir madde. Ateş kırgınlik gibi yan etkileri var ve bu yan etkilerin neden ortaya çıktığını biliyoruz. Ama aşının pıhtı yada kalp krizini tetikleyen bir etken olduğunu söylemek doğru değil.” dedi

Haberin Devamı

ASPİRİN PIHTIYI ENGELLER

Aspirinin etki mekanizması kandaki trombosit dediğimiz pıhtılaşmayı sağlayan hücrelerin inhibe edilmesidir. Trombositleri etkileyerek pıhtı oluşumunu bozar. Damarsa pıhtı oluşması için damar duvarı ile ilgili problemlerin olması gerekir. Eğer kalp beyin yada diğer damar duvarımizin yapısında ateroskleroz dediğimiz damar sertliği veya daralma (Diger bir degisle damar tıkanıklığı) başlamışsa yada varsa bu durumda aspirin kullanmak hasta damardan pıhtı riskini ciddi şekilde azaltır. Burada şunu da belirtmek gerekir damar sertligi yada tıkanıklığı ozellikle sigara, seker ve tansiyon hastalığı ve kolesterol yuksekligi ile iliskilidir. Damar yapısı tamamen normal , sigara içmeyen, kolesterol değerleri normal, obez olmayan, şeker hastalığı olmayan, spor yapan birinde Aspirinin önlem amaçlı kullanılması da çok doğru değildir. Özellikle günde 2-3 paket sigara içip önlem amaçlı aspirin kullanmakla da biraz kendimizi kandırmış olduğumuzu unutmamak gerekir. 

Haberin Devamı