Kaşıntıyla ortaya çıkıp hızlıca bulaşıyor! Dünyada en yaygın görülen hastalıklardan biri
Mantar en sık görülen cilt hastalıklarının başında geliyor. Vücudun hemen hemen her bölgesinde görülebilen mantar enfeksiyonu çok hızlı bir şekilde bulaşıcılık gösterebiliyor. Genellikle kaşıntıyla birlikte kendini gösteren mantar enfeksiyonuna karşı önlem alınması gerekiyor. Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, mantar hastalıklarına dikkat çekerek öneli uyarılarda bulundu.
Aydan Durak/ Posta.com.tr| Mantar enfeksiyonu vücudun her bölgesine yerleşebilir. En sık rastlanan belirtisi kaşıntıdır. Mantar nerede yerleşmişse o bölge kaşınır. Oldukça bulaşıcı olan mantar hastalıklarının yayılmasını önlemede kişisel ve genel hijyen kurallarına uymak büyük önem taşır.
Mantar adı verilen mikroorganizmaların yaptığı sıklıkla deri saç , tırnak ve mukozaları tutan nadiren de iç organları tutabilen bulaşıcı bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, mantar enfeksiyonunun belirtilerini açıkladı.
Deri tutulumunda genellikle pembe kırmızı renkli çoğunlukla yuvarlak bazen de kıvrımlı sınırları olan bazen de kahverengi renkte yayılmaya eğilimli Lezyonlar şeklinde ,saç tutulumunda kabuklanma kepeklenme bazen de saçtaki kılların altında iltihaplanma ve saç dökülmesi şeklinde tırnaklardaki tutulumunda ise tırnak kalınlaşması renk değişikliği şeklinde mukoza tutumunda akıntı şeklinde kendini gösterir.
MANTAR VÜCUDUN HER NOKTASINDA GÖRÜLEBİLİR
Mantar vücudun her hangi bir bölgesinde görülebilir. Mantarın hastalık oluşturabilmesi için nem önemli bir faktördür. Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, "Özellikle terlemeye ve sürtünme ye eğilimli kıvrım bölgelerinde yani koltuk altları kasıklar, boyun ve parmak aralar yine kadınlarda göğüs arası ,göğüs altları gibi bölgeler mantarın en sık görüldüğü bölgelerdir." dedi.
NEM FAKTÖRÜ MANTAR ENFEKSİYONUNU TETİKLİYOR
Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, mantar enfeksiyonunda en önemli risk faktörünün nemli be ıslak bir ortam olduğunun altını çizdi ve "Bunun dışında bağışıklık sisteminin zayıflamasına bağlı olarak da derimizde saprofit olarak bulunan mantarlar enfeksiyona yol açabilirler" dedi.
Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, vücutta mantar enfeksiyonunu tetikleyen nedenleri ise şöyle sıraladı;
- Sık ve aşırı terleme
- Obezite
- Duş sonrasında cildin tam olarak kurulanmaması nemli kalması veya çok sık duş alınması ya da terlemeyi arttıran sporların yapılması
- Havuz duş küvet gibi ortak kullanım alanlarının veya terlik havlu gibi giysilerin ortak kullanılması
- Yine terleme artışına sebep olan sıkı ve özellikle cilde hava aldırmayan sentetik giysilerin kullanılması
- Bağışıklık sistemini zayıflatan herhangi bir hastalığın bulunması
- Antibiyotik kullanımı
- Sağlıksız beslenme
- Kötü hijyen şartları
- Cildin PH sını bozan kimyasal içerikli cilt bakım ürünlerinin kullanılması
- Hamilelik durumlarında mantar enfeksiyonu görülme sıklığı artar.
Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, mantar enfeksiyonunun genellikle alanında uzman dermatoloji hekimleri tarafından klinik ve Dermaskopik muayene ile teşhis edildiğini söyledi. Bazı şüpheli durumlarda ise lezyondan alınan minik bir sürün tünün direkt mikroskobik incelenmesi veya uygun ortamda kültürünün elde edilmesi şeklinde de teşhisin konulabildiğinin altını çizdi.
Mantar enfeksiyonunun tedavisi hakkında da bilgiler paylaşan Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek "Lezyonun lokalizasyonuna göre lokal olarak krem sprey losyon şampuan ya da sistemik olarak ağızdan alınan tabletlerle tedavisi yapılabilmektedir. Ancak tedavide diğer bir önemli noktada mantar için uygun olan koşulların uzaklaştırılması yani bölgenin kuru tutulması bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi de çok önemlidir" dedi.
TEMAS YOLUYLA HIZLI BİR ŞEKİLDE BULAŞABİLİR
Mantar enfeksiyonunun oldukça bulaşıcı olduğu da belirten Dermatoloji Bölümü Uzman Dr. İhsaniye Dönmez Çiçek, "Özellikle insandan insana temas yoluyla ve hayvandan insana yine temas yoluyla bulaşabilir. Uygun zemin ve şartlar tekrar oluştuğunda mantar enfeksiyonu da tekrarlayabilir bu yüzden tedavi sonrasında enfeksiyona zemin hazırlayan şartların önlenmesi nüks olmaması açısından çok büyük bir önem arz eder" dedi.
- Akdeniz diyeti ölümcül hastalık riskini azaltıyor
- Prof. Dr. Acar Baltaş açıkladı! Toplum için en büyük tehlike, leblebi gibi tüketiliyor, akıl sağlığınızı koruyun
- Hava kirliliği ölümcül hastalıklara zemin hazırlıyor
- Seyahat yaşanan şişkinliğin sebebi mikrobiyom farklılığı olabilir
- Sonbaharda pik yapıyor, aman dikkat! Alerjiden korunmanın sırrı çok basitmiş