Beden Sağlığı Bir insanın kendine yaptığı en büyük kötülük!

Bir insanın kendine yaptığı en büyük kötülük!

Paylaş
Bir insanın kendine yaptığı en büyük kötülük!

KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerlerdeki hava yollarının kalıcı bir şekilde daralmasıyla karakterize bir hastalık. Bu daralmanin sonucunda nefesle akciğerlere alınan hava dışarıya kolay bir şekilde verilemiyor. Bu da hava yolu keseciklerinde hava hapsine yol açıyor; hava hapsi arttıkça nefes açlığı oluşuyor. KOAH en çok sigara içenlerde görülen bir hastalık olmakla birlikte nargile, pipo, elektronik sigara vb tütün ürünlerinin kullanımı da bu hastalığa sebep oluyor.

Sigara içicilerinin yanı sıra uzun süre sigara dumanına maruz kalanlarda da çok görülen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili açıklamalarda bulunan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er, hastaların erken dönemde tedaviye başvurmasının hayati önem taşıdığını belirterek, “Sadece sigara içenlerde değil sigara dumanına maruz kalan kişilerde de sıklıkla KOAH hastalığının belirtilerini görüyoruz” dedi. Ancak KOAH sadece sigaraya maruz kalanlarda görülmüyor. Bazı mesleklerde veya ev hanımlarında da sigara içmemelerine rağmen KOAH gelişebiliyor. Peki neden? 

Haberin Devamı

En fazla, sigara içen kişilerde görülen hastalıklardan biri olan ve KOAH olarak bilinen Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı hakkında Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Aslıhan Banu Er, konuyla ilgili merak edilenleri tek tek anlatarak önemli uyarılarda bulundu.

Sigara dumanına maruz kalan kişilerde son dönemlerde KOAH hastalığının baş gösterdiğini belirten Dr. Aslıhan Banu Er, “KOAH olarak bilinen kronik obstrüktif akciğer hastalığı, akciğerlerdeki hava yollarının kalıcı bir şekilde daralmasıyla karakterize bir hastalıktır. Bu daralmanin sonucunda nefesle akciğerlere alınan hava dışarıya kolay bir şekilde verilemez. Bu da hava yolu keseciklerinde hava hapsine yol açar, hava hapsi arttıkça nefes açlığı oluşur. KOAH en çok sigara içenlerde görülen bir hastalık olmakla birlikte nargile, pipo, elektronik sigara vb tütün ürünlerinin kullanımı da bu hastalığa sebep olmaktadır." diyor ancak bunların haricinde maruz kalınan başka maddelerin de KOAH'a yol açabileceğini belirtiyor. Örneğin temizlik malzemelerine çok fazla maruz kalınan işlerde çalışanlar, ev hanımları da sigara içmeseler de KOAH riski altında.

Haberin Devamı

"Mesleksel olarak da kimyasal, organik ve inorganik tozlara maruziyet, çok fazla deterjan gibi kimyasalların kullanımında da bu hastalığın izlerini gözlemleyebiliyoruz. KOAH hastalığının sebeplerinden bahsederken sigara içenlere değindik fakat bunun dışında pasif içicilik dediğimiz sigara içmeyen ama içen kişilerin yanında sigara dumanından etkilenen kişilerde de sıklıkla KOAH hastalığının belirtilerini görüyoruz."

“NEFES DARLIĞINI KOAH’IN İLERİ EVRELERİNDE GÖRÜYORUZ”

KOAH hastalığının belirtilerini yaşayan kişilerde ortaya çıkan sorunlardan bahseden Uzm. Dr. Aslıhan Banu Er, “Bize başvuran hastalarda genelde 'Hocam biz kesinlikle odada sigara içmiyoruz, balkona çıkıp içiyoruz' diyorlar. Pasif içicilikte, kişinin yanında sigara içildiği zaman maruziyeti en fazla ama dışarıda içip gelindiği zaman bile 10-12 saat içen kişi bu zararlı maddeleri yaymaya devam ediyor." diyor.

Son zamanlarda pasif içicilik maruziyeti olan kişilerde KOAH hastalığını tespit etmeye başladıklarını ifade eden Dr. Er, tütün ürünlerine ve kimyasal ürünlere maruziyeti olan kişilerde uzun süreli öksürük, sabah balgam çıkarma ve özellikle 2-3 kat merdiven çıkarken nefes darlığı şikayetleri varsa mutlaka hastaların göğüs hastalıkları uzmanı tarafından degerlendirilmesi ve gerekli tedavi ve önlemlerin alınması gerekmekte olduğunu belirtiyor.

Haberin Devamı

"Burada özellikle belirtmem gereken bir durum var. Genellikle nefes darlığını KOAH’ın ileri evrelerinde görüyoruz. Hastalar genelde öksürüklerinin ve sabah çıkardıkları balgamın sigara içimine bağlı olduğunu düşünüyorlar ve maalesef nefes darlığı olana kadar muayene olmuyorlar."

“BİR İNSANIN KENDİSİNE YAPTIĞI KÖTÜLÜĞÜ, BAŞKASI YAPMAZ”

KOAH hastalığında, ilerleyici ve kalıcı bir nefes darlığı olduğu için tedaviye alınan hastalarda kısmi bir düzelme görülse de asıl amaç daha fazla ilerlememesini sağlmak. Dolayısıyla ne kadar erken dönemde gelirlerse doktorların da hastalara o kadar çok faydası oluyor.

Haberin Devamı

KOAH tedavisine geç kalınma durumlarında yapılması gerekenlerden de bahseden Dr. Banu Er, "tedavinin başında öncelikle maruziyetin ortadan kaldırılmasını sağlamak, bu maruziyetin sebeplerine odaklanmak gerekiyor" diyor.

KOAH sigaradan mı yoksa bahsedilen kimyasal ürünlerden mi kaynaklanıyor, öncelikle ona bakılıyor. Tedaviye ne kadar erken başlanırsa başlansın, bu maruziyet devam ediyorsa, hastalığın ilerlemesi engellenemiyor.

"Son dönem KOAH hastaları maalesef oksijene bağımlı, tuvalete bile giderken başkalarının desteğine ihtiyaç duyan hastalar oluyor. Gelen tüm hastalarıma söylüyorum; 'Bir insanın kendisine yaptığı kötülüğü, başkası yapmaz'. Nefes darlığı başımıza gelmiş olabilir ama ilerlemesini engellemek bizim elimizde. Kimseye muhtaç kalmadan kendi işimizi kendimiz görebileceğimiz bir durum varken neden başkasına duyduğumuz ihtiyaçla yaşayalım. Gelin hastalığın ilerlemesini beraber engelleyelim, sigarayı bırakmanıza yardımcı olalım”