Beden Sağlığı Kolajen içeren besinler nelerdir? En çok kolajen hangi gıdalarda var?

Kolajen içeren besinler nelerdir? En çok kolajen hangi gıdalarda var?

Paylaş
Kolajen içeren besinler nelerdir? En çok kolajen hangi gıdalarda var?

Kolajen genellikle sağlıklı bir cilt ve vücut için ihtiyaç duyulan en önemli bileşendir. Eğer kolajen içeren besinleri düzenli olarak tüketirseniz vücudunuzun doğal bir şekilde kolajen üretimini destekleyebilirsiniz. Kolajen içeren besinler arasında hayvansal gıdalar, soya ürünleri, süt ve süt ürünleri bulunur. Kolajen içeren diğer besinler nelerdir ve en çok hangi gıdalarda kolajen vardır? İşte, tüm detaylar.

Yumurta beyazında, balıkta, tavuk ve deniz ürünlerinde yüksek kolajen içerikleri vardır. Eğer bu besinleri düzenli şekilde tüketirseniz vücudunuzun kolajen üretimini desteklemiş olursunuz.

Haberin Devamı

 

KOLAJEN İÇEREN BESİNLER NELERDİR?

Bedenin genç ve diri kalması için ihtiyaç duyulan kolajen yaşın ilerlemesi ile vücut tarafından daha az üretilmeye başlanır. 20'li yaşlardan sonra kolajen üretimini azaldığı için bunu takviye gıdalar ile desteklemek ve vücudun kolajen üretimine destek olmak gerekir.

Eğer günlük beslenme programınıza kolajen içeren gıdaları eklerseniz vücudunuzun ihtiyacı olanları vermiş olursunuz. Özellikle de pürüzsüz cilt ve sağlıklı beden için vücut en çok kolajene ihtiyaç duyar. Kırmızı meyveler, soya ürünleri, kemik suyu, koyu yeşil yapraklı sebzeler, süt ve süt ürünleri, mor meyveler ve sarımsak kolajen içeren gıdalar arasındadır.

Kolajen üretimini desteklemek için A ve C vitamini açısından zengin besinleri de tüketebilirsiniz. Beyaz çay, tropikal meyveler, brüksel lahanası, dolmalık biber, kuruyemişler ve domates kolajen içeren besinler arasında yer alır.

Haberin Devamı

EN ÇOK KOLAJEN HANGİ GIDALARDA VAR?


Kolajen üretimini en çok destekleyen besinler kemikli etler olarak bilinir. Kemiklerin içindeki ilik kolajen üretimine fayda sağlar. İlikli kemik suyu, hindi eti, tavuk eti, sığır eti, balık ve yumurta beyazı en çok kolajen bulunan gıdalardandır. Kırmızı meyvelerde ve sebzelerde de yüksek kolajen bulunur.

Kırmızı kapya biber, çilek, yaban mersini, böğürtlen, ahududu, pancar, elma ve kiraz içindeki antioksidan ile vücudun kolajen üretimini destekler. En çok kolajen üretene besinler arasında pırasa, maydanoz, brokoli, sarımsak, soğan ve karnabahar da yer alır. Eğer düzenli ve sağlıklı bir beslenme programına sahip olursanız vücudunuza kolajen üretimi için destek verirsiniz ve kolajen eksikliği çok fazla yaşamazsınız.

 

KOLAJEN EKSİKLİĞİ NEDEN OLUR?

Vücut belli bir yaşa kadar kolajeni doğal olarak üretse de 20'li yaşlardan sonra azalır ve vücuda yetersiz gelmeye başlanır. Kolajenin vücutta eksilmesi eklem ağrılarına, daha yaşlı bir görünüme ve yaraların geç iyileşmesine neden olur. Kolajenin eksik olması tırnak ve saçlarda güçsüzlüğe, kas kütlesinde azalmaya, ciltte kuruluk ve sarkmaya neden olabilir.

Haberin Devamı

Genetik, hava kirliliği, yaşlanma, sağlıksız beslenme, agresif diyetler ve sigara ile alkol kullanımı kolajen eksikliğine neden olan durumlar arasındadır. Kolajen üretimini desteklemek ve kaybını yaşamamak için doğru bir beslenme programı uygulamalı, sigara ve alkolden de uzak durulmalıdır. Stresten uzak durmak ve güneş koruyucu kremler kullanmak da kolajenin desteklenmesine yardımcı olur.